Nominerade 2021

Siemens

På Siemens är du med och driver tekniken och digitaliseringen framåt

2020-09-16

Text: Elsa Sjögren

Foto: Felicia Yllenius

Nominerad 2021

Årets employer branding-företag

Gasturbiner som går på fossilfria bränslen och appar som öppnar dörrar är bara två av de innovativa projekt som är igång på Siemens. Här får medarbetare chansen att bidra till en mer hållbar framtid.

En kombination av kreativa samarbeten, digital marknadsföring och en stark tilltro till sina egna medarbetare har gjort det globala teknikföretaget Siemens framgångsrika i sitt employer branding-arbete. Det medarbetarna kommunicerar i sociala medier och berättar för nyfikna studenter gör avtryck och skapar framgång. Det menar Lisa Lundeberg, rekryteringschef på Siemens Nordic.
– Vårt jobb är att se till att våra medarbetare får de möjligheter och utmaningar som vi utlovar.Oavsett hur mycket vi arbetar med annonsering och aktiviteter kan vi aldrig överträffa det som medarbetarna själva kommunicerar, säger hon.

Lisa Lundeberg

Titel: Rekryteringschef Siemens Norden.
Utbildning: Kandidatexamen i beteendevetenskap, Uppsala universitet, examen 2000.

 

Driver innovativa projekt

Siemens ligger i framkant när det gäller teknik och hållbarhet. Nelly Johansson, employer branding-koordinator, jobbar på Siemens Energy där man just nu arbetar med att ställa om de gasturbiner som tillverkas i Finspång och Trollhättan och säljs över hela världen för att generera el, till att kunna drivas av fossilfria bränslen.

– Ett bränsle vi tittar mycket på just nu är vätgas. Vi håller på att bygga en demonstrationsanläggning där vi kopplar ihop solpaneler, en elektrolysör och batterier med våra gasturbiner så att vi kan testköra turbinerna på vätgas innan de levereras till kund.

Ytterligare ett spännande projekt är ett samarbete med mjukvaruföretaget Salesforce där man tillsammans har utvecklat en ny uppkopplad teknik på arbetsplatser som ska hjälpa folk att få en säker ankomst tillbaka till kontoret efter månader av hemmaarbete.
– Det inkluderar touchless office-funktioner som ger tillgång till byggnader och hissar genom en mobil applikation, det ska vara helt beröringsfritt, säger Lisa.

Nelly Johansson

Titel: Employer branding-koordinator Siemens Energy.

Utbildning: Kandidatexamen i personal- och arbetsvetenskap, Linköpings universitet, examen 2014.

Väcker teknikintresse hos unga

Bolaget kommunicerar med unga i tidig ålder för att skapa och uppmuntra intresset för teknik. Initiativen början redan i grundskole- åldern där Siemens sedan flera år tillbaka arrangerar ”Barnens teknik och IT-dagar” under sommaren. Här får de anställdas barn mellan 7 och 13 år leka och experimentera för att på så sätt få upp ögonen för teknik och IT. Just nu befinner sig det traditionellt sett ingenjörstunga företaget i en omställning där man ser ett större behov av medarbetare med digital kompetens.
– Det är ett behov som vi ser kommer att öka framöver och vi behöver kompetens inom till exempel mjukvaruutveckling och cybersäkerhet, säger Lisa.

Lyfter kvinnliga ingenjörer

Jämställdhet och mångfald är viktigt inte bara för Siemens framgång som företag utan även för medarbetarnas trivsel och hälsa på jobbet. Det är en internationell miljö där över 75 olika nationaliteter finns representerade i Sverige.
– För att främja att fler kvinnor söker sig till ingenjörsyrken lyfter vi fram kvinnor som är anställda hos oss i olika sammanhang. I våra rekryteringsprocesser har vi som mål att hälften av kandidaterna i slutvalet ska vara kvinnor, säger Nelly.

Siemens

Siemens är ett ledande globalt teknikföretag som har stått för teknisk spetskompetens, innovation, kvalitet, pålitlighet och internationalitet i mer än 170 år. Företaget är verksamt runt om i världen, med bl a fokus på områdena kraftproduktion, intelligent infrastruktur för byggnader samt automatisering inom process- och tillverkningsindustrin. I Sverige är vi cirka 4 200 kollegor på ett 40-tal orter med huvudkontor i Solna och Finspång. Våra kärnvärden som gör oss unika – Responsible, Excellent och Innovative – är inte nya; de har varit våra ledstjärnor i våra bästa beslut under alla dessa år.
Läs mer: www.siemens.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

CGI
CGI kombinerar global styrka med lokal närvaro
Läs mer
IKEA
Det är människorna som gör IKEA unikt
Läs mer
Svenska Bostäder
Svenska Bostäders uppdrag skapar intern stolthet
Läs mer
Anita Florén, PEAB
Peab
Närproducerat är modellen när Peab bygger samhället
Läs mer