Årets employer branding-företag

Peab

Peab lockar fler kvinnor till branschen

2021-06-10

Lästid ca 2 min

Anita Florén, Peab

Vinnare Employer Branding Awards 2021

Årets employer branding-företag

Foto: Julia Sjöberg

Peab – ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag har lokal närvaro med fokus på egna och lokala resurser. De kallar det närproducerat samhällsbyggande. Den tydligt definierade kulturen bidrar till att medarbetarna trivs på företaget.

Peab är Nordens samhällsbyggare med cirka 16 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Det börsnoterade familjeföretaget har huvudkontor i Förslöv utanför Båstad. Anita Florén började december 2018 och är idag chef för rekrytering och employer branding.

– Peab har en härlig kultur som kännetecknas av engagerade och kunniga medarbetare. Denna kombination gör att jag trivs med att vara en del av företaget, säger hon.

Anita Florén

Titel: Chef för rekrytering och employer branding.

Utbildning: Arbetsvetenskapliga programmet, Högskolan i Halmstad, examen 2013.

Favoritinnovation: ”Högtryckstvätten överraskar alltid med ett fint resultat som annars hade varit svårt att uppnå.” 

Smultronställe: ”Min absoluta favoritplats är vid havet. Där får jag tid för reflektion, eftertanke och samlar energi.”

Bygger närproducerat 

Peab är lokalt förankrat med drygt 130 kontor runtom i Norden. Anita ansvarar bland annat för koncernens arbete med att attrahera framtidens medarbetare och att säkerställa rätt arbetssätt kopplat till rekrytering. 

– Vi finns på många orter i de nordiska länderna och våra arbetsplatser finns ofta runt hörnet. Vi har valt att beskriva det som att vi jobbar närproducerat. Vår verksamhet är i full gång med många spännande projekt. Peab bygger lokalt, i möjligaste mån med lokala medarbetare och med material från närområdet, säger hon.

“Vår starka kultur lyser igenom och många lockas av den.”

Tydlig och stark kultur 

Peab har vunnit priset Årets employer branding-företag. Anita lyfter den tydligt definierade kulturen som en av framgångsfaktorerna. Den kännetecknas av fyra kärnvärden: jordnära, utvecklande, personlig och pålitlig. Men även företagets historia, att medarbetarna trivs och möjligheten till karriärutveckling tror hon är bidragande faktorer. 

– Vi har fantastiskt fina möjligheter till utveckling inom Peab. Hos oss får medarbetarna eget ansvar och förtroende att kunna testa och prova egna idéer och innovationer. När vi frågar våra medarbetare om de trivs, vad vi gör bra och vad vi kan göra bättre så är trivselpoängen alltid höga, säger hon.

I dag arbetar Peab datadrivet vid exponeringen av externa vakanser i syfte att nå målgrupperna på ett effektivare sätt. 

– Vi har årligen hundratals vakanser som vi nu exponerar på ett strukturerat sätt. Vi vill såklart att potentiella kandidater ska få reda på vad Peab har att erbjuda just dem. Nu når vi ut med rätt budskap till rätt personer och har möjligheten att se vad som fungerar och vad vi kan förändra för att bli ännu bättre. Vi har haft fantastiska resultat hittills och ser att antalet ansökningar från de önskade målgrupperna har ökat, säger Anita.

Antingen/Eller

Uppkopplad

Avkopplad

Staden

Landet

Strukturerad

Spontan

Kaffe

Te

Lockar fler kvinnor till branschen

Att få fler kvinnor till Peab och byggbranschen är en utmaning och en viktig del i arbetet för Anita och hennes kollegor. De har bland annat hämtat inspiration från de kvinnliga medarbetarna på företaget som har fått dela med sig av sina egna erfarenheter. 

– Vi är stolta över att ha fått möjlighet att via sociala medier lyfta fram flera av de kvinnor som jobbar hos oss. Det är givande att få dela deras inspirerande berättelser av hur det är att jobba i branschen. Och våra initiativ ger resultat – vi ser att fler kvinnor söker sig till oss.

Text: Tina Lindström Carlsson

Peab

Peab är Nordens samhällsbyggare med 16 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm. Läs mer: peab.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PEAB:s Anders Berge står utomhus lutad mot husvägg.
Peab
Andelen ansökningar till Peab har tredubblats
Läs mer
Peab
Peab bygger på lokalt entreprenörskap
Läs mer
Peab
Starka värderingar och långsiktighet bygger Peab
Läs mer
Anita Florén, PEAB
Peab
Närproducerat är modellen när Peab bygger samhället
Läs mer