Nominerade 2021

Peab

Starka värderingar och långsiktighet bygger Peab

2020-11-30

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Nominerad 2021

Årets employer branding-person

Peab jobbar med allt från grus till hus med ett närproducerat samhällsbyggande. Bygg- och anläggningsföretaget bygger lokalt med medarbetare och material från närområdet – och de lägger mycket kraft på intern ledar- och karriärutveckling.

Ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag – Peab – har sedan starten 1959 gått från två till cirka 16 000 medarbetare. Framgångarna bygger på långsiktighet och starka värderingar. Anders Berge ansvarar sedan 2016 för kompetensförsörjningen.

– Peab är ett familjeföretag som är börsnoterat och samtidigt väldigt långsiktigt. Jordnära är ett av våra kärnvärden och det är jag särskilt förtjust i – när vi gör något så menar vi allvar, säger han.

Anders Berge

Titel: Chef kompetensförsörjning.
Utbildning: Fyraårig militär utbildning (major) i Umeå, Stockholm och Kvarn.
Favoritbyggnad: ”Vårt röda sommarhus med vita knutar i Stockholms skärgård. Det är magiskt och påminner om Saltkråkan.”
Boktips: ”Deon Meyer är en sydafrikansk författare som skriver deckare som utspelar sig i Kapstaden. Jag har bott i Afrika och varit i Sydafrika några gånger och gillar miljöbeskrivningarna.”

Antingen/Eller
Pocketbok/Podcast
Uppkopplad/Avkopplad
Strukturerad/Spontan
Skärgård/Skog

Bygger närproducerat

Peab finns på ett 80-tal platser i Norden och den lokala förankringen är stark. Företaget väljer framför allt lokala medarbetare och i möjligaste mån material som grus och betong från närområdet i sina uppdrag.
– Vi har fler yrkesarbetare jämfört med våra konkurrenter och vi finns i varenda buske. När vi gör uppdrag runtom i landet är det oftast våra lokala yrkesarbetare som gör jobbet. Det innebär att skattepengarna går tillbaka till samhället, säger Anders och fortsätter:
– Du får och förväntas ta ett stort ansvar hos oss, oavsett roll. Samtidigt har du tillgång till bolagets gemensamma muskler.

“Vi har fler yrkesarbetare jämfört med våra konkurrenter.”

Lyssnar på sina medarbetare

Anders är nominerad till Årets employer branding-person. Att de lyssnar på sina medarbetare och sätter in åtgärder vid behov bidrar till framgångarna. Peab använder eNPS, ett mätverktyg som visar i vilken grad medarbetarna är beredda att rekommendera arbetsgivaren till sina vänner och bekanta.
– Vårt resultat ligger långt över riktvärdet för svensk industri, och det visar att vi gör något rätt. Medarbetarnas egna ord och rekommendationer sprids till studenter och övriga marknaden. Den här äktheten inifrån och ut är viktig. Ska det vara på allvar ska medarbetarna säga ”Ja, det stämmer, så här är det på Peab”, säger Anders.

Medarbetarna bjuds regelbundet in till en undersökning som används som ett verktyg i verksamhetsutvecklingen. Undersökningen består av åtta frågor och resultatet levereras till både chefer och medarbetare dagen efter att svaren kommit in.
– Effekten märks där det behövs, i teamet och i vardagen. Vi vill att alla ska vara med och bidra till att göra det bättre på Peab, säger Anders.

Utveckling en självklar del

Peab satsar sedan länge på ledar- och karriärutveckling.
– Vi erbjuder alla utveckling och lägger mycket kraft på ledarna eftersom vi ser att det är den högsta bidragande faktorn till att folk mår bra och trivs på jobbet. Vårt ledarutvecklingsprogram hänger ihop med våra värderingar och håller hög kvalitet – 2018 vann vi guldmedalj för den av Brandon Hall, världens största HR-rådgivningsföretag, säger Anders och fortsätter:
– Våra medarbetare erbjuds utveckling för att de ska kunna ta ansvar för sin anställningsbarhet. Det är viktigt både för individen och för oss som företag. Växer individen så växer Peab.

Peab

Peab är Nordens samhällsbyggare med 16 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm. Läs mer: peab.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PEAB:s Anders Berge står utomhus lutad mot husvägg.
Peab
Andelen ansökningar till Peab har tredubblats
Läs mer
Peab
Peab bygger på lokalt entreprenörskap
Läs mer
Anita Florén, Peab
Peab
Peab lockar fler kvinnor till branschen
Läs mer
Anita Florén, PEAB
Peab
Närproducerat är modellen när Peab bygger samhället
Läs mer