Vinnare Employer Branding Awards 2021

Trafikverket

Stolta medarbetare på Trafikverket

2021-11-09

Estimerad lästid ca 2 min

Emil står i en tunnel med armarna i kors och ler in i kameran.

"Årets förändringsledare"

Foto: Kristofer Hedlund

Trafikverket ansvarar för den långsiktiga infrastrukturplaneringen för väg- och järnvägstrafik, sjö- och luftfart. Myndigheten med drygt 9 500 medarbetare har 150 olika yrkesroller inklusive internationella åtaganden.

Trafikverket arbetar för ett tillgängligt Sverige i rörelse – dygnet runt, året om. Emil Adén ansvarar för arbetsgivarprofilering och rekrytering på myndigheten som de senaste fem åren har gått från 6 000 till drygt 9 500 medarbetare. Tillsammans jobbar de mot visionen att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

– Mitt jobb handlar om att identifiera kompetensbehovet, budgetera och paketera kommunikationen. Och att få våra medarbetare att bära varumärket genom att vara stolta över det vi producerar. Inte för att vi säger det, utan för att de vill.

Emil Adén

Titel: Enhetschef attrahera och rekrytera.
Utbildning: Master of Science in Business Administration and Economics, Growth Through Innovation and International Marketing. Linnéuniversitetet, examen 2008.
Boktips: ”Att promenera och lyssna på ljudböcker passar mig perfekt. Just nu lyssnar jag på en välskriven serie om Sebastian Bergman av Hans Rosenfeldt och Michael Hjort.”
Hämtar inspiration: ”Genom att umgås med mina medarbetare får jag många olika infallsvinklar. Och alla möten jag har med olika människor ger mig energi.”

Långsiktig strategi

Emil tar ständigt sikte mot framtiden och sätter tydliga mål som engagerar människor. Nu har han korats till Årets förändringsledare för att ha stärkt Trafikverkets position på talangmarknaden.
– Det är jätteroligt. Jag ser det som ett resultat av vårt strategiska arbete som har pågått i flera år.

Ett vanligt företag säljer en tjänst eller produkt till privatkunder eller företag. Inom offentlig sektor jobbar man med medborgarnas förtroende.
– Det är det absolut viktigaste. Och att bygga ett varumärke och få med sig organisationen har varit en rolig resa. Utan medarbetarnas engagemang över hela linjen hade vi aldrig lyckats, säger Emil och fortsätter:
– Förändringsledning handlar om att få med sig människor utan att skriva dem på näsan. Det innebär snarare att göra saker som lockar fram stolthet och får alla att känna sig nöjda och glada.

”Vi lockar fram stoltheten hos medarbetarna.”

Nyfiket ledarskap

Att vara öppen och nyfiken är enligt Emil viktiga ingredienser i förändringsledning.
– Nyfikenhet är en stor grej. Ett öppet ledarskap där man är nyfiken på de man har runt omkring sig. Du behöver ha koll på trender, detta för att våga utmana det vi har här och nu och framöver. Allt som rör människor handlar om att lyfta blicken från skrivbordet och skapa en känsla, upplevelse och nyfikenhet för det vi jobbar med, säger han.

Emil väljer:

Skärgården

Skogen

Film

Bok

Kontor

Distans

Dokumentär

Deckare

Att leda i förändring är utmanande och innebär att man leder utan att ha alla svar.
– Jag har ett helt underbart team inom rekrytering och profilering. Tillsammans är vi på en resa och ibland kan rutten vara lite oklar. Det kan vara en utmaning när medarbetarna ställer frågor om varför vi gör det här just nu. Då gäller det att våga ta ett steg tillbaka och säga att jag inte har alla svar här och nu, säger Emil.

Distans- och kontorsarbete

På myndigheten pågår en tillbakagång efter restriktioner under coronapandemin. Just nu diskuteras en hybridlösning där de medarbetarna som kan ska få möjlighet att arbeta på distans två dagar i veckan.
– Vi hoppas att alla ser att det kommer bli någon typ av förändring jämfört med tidigare. Vi har en arbetsgrupp som bland annat tittar på regelverk när det gäller distansarbete – och tanken är att ha den nya hybridlösningen på plats i december.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Järnvägssektorn attraherar nya medarbetare
Läs mer
Trafikverket
Tydliga strategier formar Trafikverket
Läs mer
Trafikverket
Morgondagens arbetssätt finns redan på Trafikverket
Läs mer
Trafikverket
Vänlig arbetsmiljö präglar Trafikverket
Läs mer