Högskoleingenjör

Trafikverket

”Nu tar jag besluten och väljer de projekt jag vill genomföra”

2020-11-27

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Trafikverket

#18

Högskoleingenjör

Madeleine Älgamo bidrar till en säkrare miljö för människor genom sitt arbete på Trafikverket.

Civilingenjör Madeleine Älgamo började 2014 som timanställd på Trafikverket och fick möjlighet att göra sitt exjobb på myndigheten. Exjobbet ledde till en anställning året efter och sedan dess har hon varit delaktig i många projekt kopplade till väg och väganläggning. 

– Jag trivs väldigt bra. På Trafikverket har vi ett öppet arbetsklimat och hjälper varandra att utvecklas, säger hon.

Madeleine Älgamo

Titel: Projektledare. 

Utbildning: Civilingenjör inriktning industriell ekonomi, Luleå tekniska universitet, examen 2015. 

Favoritsträcka: ”Jag är född och uppvuxen i Övertorneå nära finska gränsen, och sträckan Luleå till Övertorneå väcker minnen. Den ger mig en fin känsla av att vara på väg hem.”

Hennes första roll som projektingenjör innebar att hon stöttade projektledarna på olika sätt. Sedan två år tillbaka är hon projektledare och har exempelvis planerat och lett arbetet med nya gång- och cykelvägar, broar och cirkulationsplatser. 

 – Nu är jag den som tar besluten och väljer de projekt som jag vill ansvara för. Jag känner mig stolt när jag ser en färdig anläggning på plats. Får man sedan positiv återkoppling av människor som använder anläggningen då känns det extra bra, säger Madeleine och fortsätter: 

– Ett exempel är när jag drev ett projekt om att säkra miljön på och vid en riskfylld vägsträcka i centrala Boden. Vi fick återkoppling från föräldrar och lärare på skolan intill vägsträckan och alla tyckte det blev så bra. Att vara med och göra något som förbättrar människors vardag är verkligen givande.

På Trafikverket samarbetar man i team, lär av varandra och sprider erfarenheter internt. Här har du ett stort förtroende för det arbete du utför och uppmuntras att komma med förbättringar. 

– Vi är en lärande och öppen organisation. Du behöver inte vara rädd att göra fel, vi gör det tillsammans – det är kulturen, säger Madeleine.

Med 150 olika yrken finns det stora möjligheter att utvecklas och byta karriär utan att byta arbetsgivare.  Trafikverket är en stor beställare och det gör att du får ett brett nätverk både internt och externt. 

– Vi jobbar med olika aktörer och tillsammans driver vi utvecklingen framåt, säger Madeleine och avslutar: 

– Tillsammans strävar vi efter att förenkla vardagen för människor inom vår vision att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.    

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Data/IT Senior

Ekonomi senior

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Beti Cvetovska, Trafikverket
Trafikverket
”Här får jag möjlighet att utvecklas och fördjupa mina kunskaper”
Läs mer
Trafikverket
”De vägar vi bygger har människor nytta av varje dag”
Läs mer
Björn Jansson, Trafikverket
Trafikverket
”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”
Läs mer
Isak, Trafikverket
Trafikverket
”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
5 leveranser är fler än 4 timmar

I en värld som varje sekund, minut och timme kliver djupare in i digitaliseringen måste företag anpassa sig i samma höga tempo. Ny teknik som möjliggör nya arbetssätt, strukturer och hela affärsmodeller har lett till ett skifte där bakåtsträvarna fortsätter att mäta input, medan de som hänger med fokuserar på output.

Läs mer
Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Din Karriär
Så återhämtar du dig på arbetstid

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer