Civilingenjör

Veidekke

Det pågår ett stort arbete med genus- och mångfaldsfrågor på Veidekke

2020-12-08

Text: Fridah Jönsson

Foto: Veidekke

#39

Civilingenjör

Byggbolaget Veidekke arbetar aktivt med jämställdhet och hälsa för alla medarbetare.

Johanna Axelsson är platschef på Veidekke, men har haft olika roller sedan hon började på bolaget som praktikant när hon var student på KTH. Hon trivs på bygg- och anläggningsföretaget där det just nu pågår ett genus-och mångfaldsarbete.

 

– Genom intervjuer och enkäter har man har gjort en kartläggning av nuläget rörande mångfald, kultur och ledarskapsnormer. Alla ledningsgrupper har även gått en workshopserie.

 

En konkret jämställdhetsåtgärd där Johanna varit med i en fokus-grupp berör arbetet i produktionen, alltså ute på själva byggena.

 

– Vi ställer upp byggbodar på våra byggarbetsplatser. Eftersom det tidigare mest har varit killar som jobbat ute har bodarna inte varit anpassade utifrån en mixad grupp, gällande till exempel omklädningsrum och duschmöjligheter. Nu har man tagit ett grepp med våra leverantörer för en ny standard som gäller på alla nystartade projekt från och med 2020, där vi ställer krav på utformningen. Veidekke var först i branschen med dessa krav.

”Att jobba i produktion är inte bara en språngbräda, man kan ha så många positioner!”

Innan hon blev platschef 2019 arbetade Johanna som arbetsledare i produktionen, vilket hon såg som ett uppdrag med stora utvecklingsmöjligheter.

 

– När jag pluggade märkte jag att byggproduktion ibland ses som en språngbräda – att man går ut, jobbar som arbetsledare och går vidare inom organisationen. Men att jobba i produktion är inte bara en språngbräda, man kan ha så många positioner! Även om man inte byter titel eller roll finns det mycket att rikta in sig på och jobba med. Min upplevelse är att många vid första anblick förknippar det med ett hårt klimat, men det är inte min upplevelse.

 

Under 2021 fortsätter Veidekke att arbeta för att alla medarbetare ska må bra. De har en satsning för ledare med fokus på hälsa och personligt ledarskap. Bland annat har man fått träffa en träningscoach som hjälper en att nå sina mål.

 

– Om vi mår bra i kroppen och knoppen så kan vi också prestera bättre på jobbet. Det är en grym satsning som jag inte förväntade mig att få vara med om på jobbet när jag gick ut skolan.

Johanna Axelsson

Titel: Platschef.

Utbildning: Real Estate & Construction Management, KTH, examen 2016.

En ikon för jämställdhet som jag gillar: ”Annie Lööf.”

Veidekke

 Veidekke startade med vägbeläggning i Norge redan 1936 och har sedan dess byggt samhälle och infrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Idag är vi Skandinaviens fjärde största bygg- och anläggningsföretag. Veidekke kännetecknas av en stark företagskultur som tror på att engagemang och involvering är grunden för all framgång. De senaste fem åren har Veidekke vuxit i Sverige och har som mål att bli den bästa aktören på den svenska marknaden, detta utan att tumma på Veidekkes långsiktiga och hållbara strategi och arbetssätt.

Läs mer: www.veidekke.se 

Dela det här inlägget

Veidekke Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Högskoleingenjör Senior

Artiklar du kanske gillar:

Johanna Greger på arbetet på Veidekke.
Veidekke
”Stämningen på Veidekke är trygg, varm och hjälpsam”
Läs mer
Veidekke
”Jag är stolt över vad vi har skapat på så kort tid”
Läs mer
Veidekke
”Jag är stolt över vad vi har skapat på så kort tid”
Läs mer
Jonas Petersson från Veidekke sitter i kontorsstol framför en gardin
Veidekke
”Den närheten vi har på Veidekke är fantastisk”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Dags att se över dina referenser?

Många har blivit permitterade eller arbetslösa nu i krisen, då kan det vara bra att se över sina referenser.

Läs mer
Din Karriär
Här är framtidens frilansliv

Gig-ekonomin fortsätter vinna mark och allt fler blir egenanställda. Robin Teigland, professor i digital affärsinnovation, menar att det bara är början. Det är dags att reboota den industriella revolutionen.

Läs mer
Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer