Civilingenjör

Högskoleingenjör

RISE

”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”

2019-11-29

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Samuel Nordin

Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.

#11

Civilingenjör

#26

Högskoleingenjör

Civilingenjören Mai Bui gick från exjobb till forskare på RISE Processum.

Mai Bui gjorde sitt exjobb på forskningsinstitutet och innovationspartnern RISE Processum i Örnsköldsvik våren 2017. Därefter fick hon en anställning som forskare.

– Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället. När jag fick frågan om en anställning efter mitt exjobb tvekade jag inte, även om de innebär att jag får pendla mellan Umeå och Örnsköldsvik. Jag utvecklas hela tiden och har fått lära mig massor, säger hon.

Mai Bui

Titel: Forskare
Utbildning: Civilingenjör bioteknik, Umeå universitet, pågående.
Vad gör du helst när du är ledig? ”Då tränar jag ganska mycket. Just nu håller jag på med löpträning och är instruktör på ett gym i närheten av jobbet. Jag är även utbildad hälsocoach.”

Mai ingår i i bioteknikgruppen som bland annat jobbar med enzymatisk hydrolys, fermentering och molekylärbiologi. Variation i arbetet och att RISE Processum genomför både små- och storskaliga försök lockade Mai till företaget.

– Dessutom blev jag nyfiken på inriktningen mot bioraffinaderi, trä och cellulosa som var helt ny för mig. Just nu är jag bland annat med i ett projekt där vi odlar proteinrika mikroorganismer som kan användas som komponent i djurfoder. Det är i forskningsstadiet men produceras redan i demoskala, säger hon.

”Arbetsgivaren sätter oss medarbetare i fokus genom att följa upp, inte bara vårt arbete, utan även vårt välmående.”

Den kreativa och innovativa miljön bidrar till utveckling även för medarbetarna.

– Jag får använda båda delarna av hjärnhalvorna i mitt arbete. Jag har friheten att utforma mina experiment, och kan planera mitt arbete för att utveckla en produkt eller process. Dessutom är det väldigt flexibelt att jobba på RISE Processum – när jag inte jobbar på labbet kan jag sitta hemma vid köksbordet och arbeta, säger Mai.

RISE är en värdeskapande organisation som bidrar till en hållbar samhällsutveckling, och ett hållbart arbetsliv för sina medarbetare. Ett exempel är att medarbetarna använder en app som bland annat ställer frågor om hur de upplever situationen på jobbet, och för statistik på detta.

– Arbetsgivaren sätter oss medarbetare i fokus genom att följa upp, inte bara vårt arbete, utan även vårt välmående. De är måna om att vi ska må bra. Vi har en väldigt bra arbetsmiljö och samarbetsvilliga kollegor på RISE Processum – jag trivs och tror inte att det går att få det så mycket bättre på en arbetsplats, säger Mai.

RISE

RISE är ett internationellt ledande forskningsinstitut. På RISE står innovation i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 900. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.

Dela det här inlägget

RISE Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Högskoleingenjör

Naturvetare

Artiklar du kanske gillar:

Martin på RISE står med armarna i kors, tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en stor maskin.
RISE
”Med teknik i framkant stärker vi Sveriges innovationskraft”
Läs mer
Sofia på RISE tittar in i kameran med ett leende. I förgrunden skymtar vi en grön växt.
RISE
”Jag har väldigt kompetenta kollegor och alla vill alltid hjälpas åt”
Läs mer
RISE
“Här får man vara med och föra ut forskningen till näringslivet”
Läs mer
Rebecca sitter vid ett bord på JM:s kontor mittemot en kollega.
JM
”Jag lärde mig oerhört mycket om byggbranschen som trainee”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Hållbarhetsfrågan är här för att stanna

I årets KarriärBarometern associeras den ideala arbetsgivaren med trygghet – samtidigt som viljan att byta jobb är oväntat hög.

Läs mer
Din Karriär
”Kvaliteten på våra relationer avgör kvaliteten på vårt liv”

Erik Fernholm, grundaren av 29K: Jag insåg ganska snart att psykisk hälsa och inre utveckling kan vara en av vår tids viktigaste utmaningar.

Läs mer
Din Karriär
“IT är en framtidsbransch där allt händer och alla behövs”

Hon har korsat Atlanten nio gånger, varit innovationschef på Isabella Löwengrips startupfabrik Nordin Tech House, haft världens sämsta affärsidé och blivit utnämnd till Årets it-kvinna 2019. – Ibland känns det som att jag har haft flera liv eftersom jag verkligen brunnit för så olika saker.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer