Civilingenjör

Billerud

”Att arbeta här går helt i linje med mina värderingar”

2021-12-08

Estimerad lästid 2 min

Obiora på BillerudKorsnäs tittar in i kameran och ler. Han har skyddsutrustning på sig i form av en vit hjälp, hörselkåpor och skyddsglasögon.

Foto: Daniel Holmgren

På BillerudKorsnäs får Obi Okolo utlopp för sin passion för klimat och hållbarhetsfrågan.

BillerudKorsnäs mission är att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Och Obi Okolo har sedan barnsben brunnit för just hållbarhet. Nu lever han sin yrkesdröm på BillerudKorsnäs i Karlsborg och har fullt fokus på att effektivisera industrin och att förminska dess klimatavtryck.

Obi Okolo

Titel: Processingenjör.

Utbildning: Civilingenjör inom energi & miljö, KTH, examen 2021.

Vilken av BillerudKorsnäs produkter tycker du är mest intressant? ”Jag tycker att SWAPP® Flow Wrap, som har utvecklats på Karlsborg, är väldigt spännande. Det är en förpackningslösning för konfektyr- och bageriprodukter som är helt pappersbaserad. Så snart ser vi förhoppningsvis fler hållbara förpackningar i godishyllan!”

Varför sökte du dig till BillerudKorsnäs?

– Hela pappersindustrin var intressant på grund av dess hållbarhetsarbete, men BillerudKorsnäs var extra intressant då vi har varit branschbäst inom hållbarhet i flera år. Att arbeta här går helt i linje med mina värderingar och även med de mål som jag vill uppnå i yrkeslivet. Jag vill vara med och minska den globala uppvärmningen så att vi ska kunna leva på jorden även om hundra år, och jag anser att det finns mycket som jag kan bidra med i min roll som ingenjör.

Vad har du för roll i dag?

– Jag är processingenjör och jobbar med processutveckling i hela fabriken, främst i olika energirelaterade projekt. Det kan handla om att bli energieffektivare eller att minska utsläpp av koldioxid. Jag leder också brukets grupp som arbetar med energifrågor och sitter med i ett energiråd på koncernnivå.

För den som är ung ingenjör är det intressant då vi är ett stort företag med många vägar att gå.

På vilket sätt jobbar ni med energifrågor?

– Just nu tittar vi till exempel på hur vi kan öka användningen av spillvärme. Vi har även gjort åtgärder för att höja torrhalten på vårt fastbränsle vilket ger en minskad oljeförbrukning. När det gäller utsläpp av koldioxid så är vi 99 procent fossilfria i produktionen och arbetar hårt för att få bort den sista fossila procenten. Vi har även börjat titta på hur vi kan fånga in och lagra våra biogena koldioxidutsläpp som kommer från förbränningen av biomassa.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter inom företaget?

– För den som är ung ingenjör är det intressant då vi är ett stort företag med många vägar att gå. Personligen kan jag till exempel fortsätta i min nuvarande roll och bli en riktigt bra processingenjör, men jag kan också gå över till att arbeta närmare driften eller utvecklas inom ledarskap. Eller så kan jag till exempel gå vidare till att arbeta med energifrågor på koncernnivå. Det finns stora möjligheter inom företaget och man uppmuntras till att söka nya tjänster internt, avslutar Obi Okolo.

Text: Eva Rydinger

Billerud

Billerud är en världsledande leverantör av förnybart förpackningsmaterial. Avsikten är att vara det innovativa valet inom förpackningsindustrin och att tillsammans med sina partners skapa smarta förpackningslösningar. Billerud är ett internationellt företag med stark lokal förankring som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Läs mer: https://www.billerud.com

Dela det här inlägget

Billerud Placeringar

Civilingenjör Senior

Artiklar du kanske gillar:

Billerud
”Det är verkligen en helt ny industri som växer fram”
Läs mer
Billerud
”Billerud har verkligen funnits där på min ledarresa”
Läs mer
Billerud
”Det är en innovativ och spännande miljö”
Läs mer
Björkdalsgruvan
”En av världens renaste guldgruvor”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

Läs mer
Din Karriär
Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

Läs mer
Din Karriär
Jobbkompassen – så tacklar du hinder i karriären

Vägen till framgång är sällan spikrak och oftast måste vi ta oss förbi både ett och två hinder för att nå dit vi vill. Men hur ska du göra när du väl har kört fast? Vi har samlat de vanligaste karriärproblemen – och tipsen på hur du löser dem.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer