Högskoleingenjör

Veidekke

Börsnoterad entreprenör som bygger framtiden med hjärna och hjärta

2021-01-08

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Kristina Andreasson, Veidekke 2020

Veidekke som jobbar aktivt för en sundare byggbransch värderas högt av medarbetarna. Etik och människosyn är ända sedan starten i Norge 1936 en förutsättning för affären.

Veidekke är den fjärde största entreprenören inom bygg och anläggning i Skandinavien. Kristina Andreasson är sedan september 2020 koncerndirektör för kommunikation och varumärke. Hon ansvarar bland annat för att bygga ett ännu starkare och mer välkänt varumärke.

– Veidekke är det stora lilla företaget som bygger med mycket hjärna och hjärta, säger Kristina.

 

 

Vad lockade dig till Veidekke?

– Jag tog ett uppdrag som konsult 2012 och blev tidigt förtjust i Veidekkes kultur och det vi levererar till människor och samhället, så som miljöklassade skolor, högteknologiska sjukhus, energismarta kontor och nya säkra vägar och tunnlar. Jag såg ett ambitiöst och prestigelöst företag med många spännande möjligheter. Mest stolt är jag över att medarbetarnas rekommendationsvilja och syn på Veidekke som en attraktiv arbetsgivare ligger långt över branschmedel.

 

”Vi vill utmana förlegade normer”

Berätta mer om er företagskultur!

– Vi är en värderingspräglad börsnoterad koncern med höga ambitioner vad gäller etik i vårt beslutsfattande och beteende. Det har vi med oss ända från starten i Norge 1936 då vi vägrade att bygga infrastruktur åt ockupationsmakten. Vi vill utmana förlegade normer och leverera smarta och hållbara produkter till samhället. Vi kämpar för en sundare byggbransch med konkurrens på lika villkor. 2016 tog vi som första svenska aktör beslutet att max anlita två led av underentreprenörer, för att kunna ha ännu bättre koll på säkerhet och arbetsvillkor för alla de som jobbar i våra projekt.

 

 

Vad gör Veidekke till en favoritdestination för nya talanger?

– Vi är en börsnoterad entreprenör där medarbetarna är vår näst största ägare. För de som vill jobba på ett internationellt företag med en mängd olika yrkesroller, som samtidigt är personligt och prestigelöst, kan Veidekke vara rätt val. Många av dagens unga bryr sig om ett högre syfte. Det finns en fantastisk vilja att göra gott och samtidigt prestera och vara framgångsrik, och Veidekke passar in i den bilden.

 

 

Hur tar företaget tillvara på medarbetarnas idéer?

– Även om vi är en stor organisation med runt 8 500 anställda har vi en unik involverande kultur och många av våra spännande lösningar kommer från de som jobbar runt om i våra bygg- och anläggningsprojekt. Ett exempel är när vi skulle installera fabrikstillverkade färdiga badrumsmoduler. En modul skulle placeras och det var svårt att hissa ner den på exakt rätt plats med vanliga hjälpmedel. En av våra medarbetare kom på att om man ställer isblock i hörnen under modulen så sjunker den och hamnar helt rätt när isblocken smälter. Det blev en rolig, lyckad och klok lösning.

Namn: Kristina Andreasson.

Titel: Koncerndirektör kommunikation och varumärke.

Utbildning (skola och examensår): Bachelor of Honours, marketing and advertising, London College of Communication, examen 2002. Statistik, Lunds universitet. 

Favoritbyggnad: ”Operahuset i Oslo som Veidekke varit med och byggt är fantastiskt vackert.”

Veidekke

 Veidekke startade med vägbeläggning i Norge redan 1936 och har sedan dess byggt samhälle och infrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Idag är vi Skandinaviens fjärde största bygg- och anläggningsföretag. Veidekke kännetecknas av en stark företagskultur som tror på att engagemang och involvering är grunden för all framgång. De senaste fem åren har Veidekke vuxit i Sverige och har som mål att bli den bästa aktören på den svenska marknaden, detta utan att tumma på Veidekkes långsiktiga och hållbara strategi och arbetssätt.

Läs mer: www.veidekke.se 

Dela det här inlägget

Veidekke Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Johanna Greger på arbetet på Veidekke.
Veidekke
”Stämningen på Veidekke är trygg, varm och hjälpsam”
Läs mer
Veidekke
”Jag är stolt över vad vi har skapat på så kort tid”
Läs mer
Veidekke
”Jag är stolt över vad vi har skapat på så kort tid”
Läs mer
Jonas Petersson från Veidekke sitter i kontorsstol framför en gardin
Veidekke
”Den närheten vi har på Veidekke är fantastisk”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Här tillverkas framtidens hållbara batterier

Batteritillverkaren Northvolt jobbar mot en grönare framtid och är i år nya på listan över landets mest attraktiva arbetsgivare.

Läs mer
Din Karriär
Känner du dig som en bluff på jobbet?

Oroar du dig för att dina kollegor eller klasskamrater ska avslöja dig som en bluff – att de snart ska inse du inte är så kompetent som de tror? Det är du i så fall inte ensam om. Vi pratade med en psykolog om fenomenet och bad henne om tips för att komma tillrätta med känslan.

Läs mer
Din Karriär
Google är den mest attraktiva arbetsgivaren i Norden

Google, Microsoft och Sweco ligger i topp när proffessionals avslöjar sina bästa arbetsgivare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer