Civilingenjör

Högskoleingenjör

Trafikverket

”De vägar vi bygger har människor nytta av varje dag”

2023-12-12

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Maja Kruegle

Varierande arbetsuppgifter och möjligheter att påverka redan i tidigt skede. Det bidrar till att Gabriella Strand trivs i rollen som projektledare på Trafikverket.

 Gabriella Strand.

Titel: Projektledare.

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik, Linköpings universitet, examen 2012. 

Vad gör du helst när du är ledig? ”Då är jag med familjen och pysslar och odlar i trädgården. Jag tycker om att träna så det blir även mycket löpning och längdskidåkning.”

Gabriella Strand började som projektingenjör på Trafikverket i Linköping 2014. Drygt tre år senare fick hon rollen som projektledare och idag driver hon bland annat nya vägbyggnadsprojekt.

 

– Våra uppdrag gör att människor tar sig smidigt, grönt och tryggt till skola, jobb och fritidsaktiviteter. De vägar vi bygger har människor nytta av varje dag och de kommer finnas kvar i hundra år eller mer. Som trafikant tar man kanske det för givet men det ligger en hel del jobb bakom för att få det att fungera, säger hon.

Berätta vad du jobbar med!

– Just nu leder jag tre projekt där arbetet handlar om allt från mindre åtgärder i befintlig miljö till större nybyggnationer och helt nya vägar. Ett av projekten är utanför Nyköping där vi ska bygga en så kallad två plus ett-väg för ökad säkerhet. Där är vi i ett tidigt planeringsskede och ska precis påbörja en utredning om möjliga vägsträckningar. En stor del av mitt jobb som projektledare handlar om att samordna våra interna och externa resurser som konsulter och entreprenörer och se till att saker och ting rullar på.

Hur ser samarbetet ut? 

– Vi jobbar i projektledningsteam, och jag jobbar tillsammans med en projektingenjör i varje projekt. Internt på Trafikverket har vi även resurser som exempelvis specialister inom vägutformning och geoteknik, så vi har en väldigt bra uppbackning av kompetens. Vi har kollegor som kan svara på alla våra frågor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– De varierande arbetsuppgifterna och möjligheterna att påverka. Det är extra roligt med utmanande projekt där det inte är klart vad lösningen kommer att bli. Där vi behöver nyttja all kunskap och erfarenhet vi har i kompetensgruppen så att vi tillsammans hittar rätt.

”Det är extra kul med utmanande projekt.”

Hur har din utveckling sett ut?

– Jag började 2014 som projektingenjör där jag fick stötta projektledare med allt möjligt som att ta fram underlag inför möten, hjälpa till med budget och stämma av tidplan. Det blir som en slags skola, man går bredvid en eller flera projektledare, får lära sig yrket och får jättebra erfarenhet. Efter drygt tre år gick jag över till att driva egna projekt som projektledare. Under ett år bytte jag till ett jobb på konsultsidan men valde att återvända till Trafikverket.

Vad lockade dig tillbaka till Trafikverket?

– Jag uppskattar beställarrollen som Trafikverket har och att jag får väldigt bra förutsättningar att utvecklas i mina kunskaper och färdigheter. Vi får vara med redan när man på Trafikverket funderar på vad som ska göras och det ger stora möjligheter att påverka på ett bra sätt.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.    

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Data/IT Senior

Ekonomi senior

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Beti Cvetovska, Trafikverket
Trafikverket
”Här får jag möjlighet att utvecklas och fördjupa mina kunskaper”
Läs mer
Björn Jansson, Trafikverket
Trafikverket
”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”
Läs mer
Isak, Trafikverket
Trafikverket
”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”
Läs mer
Hanna Söderberg Trafikverket HK
Trafikverket
”Att bygga förtroende är extra viktigt i ledarskapet”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Bli ett proffs på att arbeta hemifrån

Allt fler svenskar arbetar hemifrån och det finns en del att tänka på när det gäller att hålla produktiviteten uppe från ditt hemmakontor.

Läs mer
Din Karriär
5 tips för att klara personlighetstestet

Plötsligt sitter du där som en testkanin i en bur. Vad innebär ett personlighetstest egentligen? Hur klarar man det? Går det att fuska? Här är svaren på dina nervösa frågor.

Läs mer
Din Karriär
Här är Linkedins sju dödssynder

Att tacka ja till alla kontaktförfrågningar, strunta i sammanfattningen och lämna tomma fält på Linkedin-profilen är bland de största tabbarna.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer