Data/IT

Telenor

”Det är en spännande tid – från och med nu kan allt hända”

2020-12-07

Text: Eva Rydinger

Foto: Andreas Reichenberg / Telenor

5G är lanserat och nu öppnar sig möjligheter för den nya teknologin – och för en spännande karriär på Telenor.

Vad är grejen med 5G? Det har inte visat sig ännu, men det finns enorm potential. Orden kommer från Andres Suazo, Head of Mobile Networks, på Telenor. Andres är ansvarig för alla Telenors svenska mobilnät – från 2G till 5G – och har följt utvecklingen och lanseringarna av nya mobilnät.

– Jag ansvarar för de delar som ingår i ett mobilnät, så som mobila nätverket där all intelligens sitter, våra tjänsteplattformar som SMS och MMS. Jag har även hand om de som planerar för kommande 5G-nät. 5G är en helt ny generation av teknologi och extremt spännande. Vill man jobba med det som komma skall ska man jobba här, säger Andres Suazo.

 

Andres Suazo

Titel: Head of Mobile Networks.

Utbildning: Civilingenjör ind ek, Chalmers, examen 2005.

Vilken framtida innovation vill du inte vara utan?  ”Snabba, säkra och miljövänliga transportmedel.”

Mikaela, Duty Manager, är ett bra exempel på hur ett stort intresse för teknik kan driva karriären på Telenor. Hon har ingen teknisk bakgrund sedan tidigare men är idag driftledare på Telenors nätövervakning sedan tre år och har verkat inom olika roller i tio år. På Mikaelas avdelning jobbar man dagligen med förbättringsaktiviteter och automationer. 1–1,5 miljon larm hanteras varje vecka.

– Jag vill påstå att vi har Europas modernaste nätövervakning. Vi ansvarar för övervakning och felavhjälpning av Telenors samtliga nät- och tjänsteplattformar vilket omfattar både fastnät och mobilnät med 2G, 3G, 4G och nu även 5G. Någon är i det här rummet 24/7, om något går fel måste vi lösa det. Man blir aldrig fullärd, det är kul!

Mikaela Eriksson

Titel: Duty Manager.

Vilken framtida innovation vill du inte vara utan? ”The best is yet to come, det är det som är så spännande.”

5G ger enorma möjligheter

Det är nu tio år sedan 4G lanserades. För ett par veckor sedan slog man på 5G-nätet som ska skapa stora möjligheter för framtidens innovationer.

– Många nya telefoner har stöd för 5G vilket gör det tillgängligt för kunderna direkt. Med tanke på vår trafikutveckling och all den data som används behöver vi verkligen ett 5G-nät för att klara det, säger Andres.

Post och Telestyrelsen PTS är de som hanterar och auktionerar ut 5G-frekvenser, alla operatörer i Sverige väntar fortfarande på att aktionen ska färdigställas och inte förrän då kan 5G-utrullning ske till fullo.
– Vi lanserade 5G på andra frekvensband i Stockholm den 29 oktober och jag har bara fått positiva reaktioner från våra kunder. Men auktionen är nyckeln till att bygga ett rikstäckande 5G-nät, där vi räknar med att allt är utbyggt i slutet av 2023, säger Andres.

– Ur vår synvinkel skiljer sig inte 5G åt från andra plattformar, men det är spännande att se vilja möjligheter som öppnar sig. Jag tänker på självkörande bilar, IoT och all utrustning i hemmet som kommer att vara uppkopplad. Det bästa har inte hänt ännu, säger Mikaela.

Ledarskap på Telenor

På Telenor jobbar man med ledarskap som ska präglas av ett ”tight loose tight” arbetssätt. Det innebär en kombination av frihet, flexibilitet och stort ansvar där man tillsammans med medarbetaren sätter tydliga mål och en tydlig uppföljning. Medarbetaren får däremellan möjlighet att fritt ansvara för leverans och utförande.
– Vi vill att alla ska komma med lösningar utan att chefer går in och mikrostyr. Vi har uppföljningar och håller i både planer och mål. Det funkar bra, och de flesta uppskattar både frihet och tydlighet, säger Andres.

– Telenor är duktiga på att ta tillvara alla idéer och tankar som anställda har. Ingen idé är för liten eller stor. Jag kan vara med och påverka och förbättra för kundernas upplevelse, avslutar Mikaela.

Telenor

Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder svenska kronor (2019) och har cirka 1 800 anställda.
Läs mer: www.telenor.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Arbetsförmedlingen
”Det är ett spännande jobb – vi gör verkligen häftiga grejer”
Läs mer
PostNord
”När jag började här förstod jag genast hur mycket PostNord gör”
Läs mer
Emil på Trafikverket står vid ett räcke och tittar in i kameran med ett leende.
Trafikverket
”På Trafikverket jobbar du med den senaste tekniken”
Läs mer
Tele2
”Alla kan relatera till våra produkter och tjänster”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Känner du dig som en bluff på jobbet?

Oroar du dig för att dina kollegor eller klasskamrater ska avslöja dig som en bluff – att de snart ska inse du inte är så kompetent som de tror? Det är du i så fall inte ensam om. Vi pratade med en psykolog om fenomenet och bad henne om tips för att komma tillrätta med känslan.

Läs mer
Din Karriär
Här är Linkedins sju dödssynder

Att tacka ja till alla kontaktförfrågningar, strunta i sammanfattningen och lämna tomma fält på Linkedin-profilen är bland de största tabbarna.

Läs mer
Din Karriär
5 tips för att klara personlighetstestet

Plötsligt sitter du där som en testkanin i en bur. Vad innebär ett personlighetstest egentligen? Hur klarar man det? Går det att fuska? Här är svaren på dina nervösa frågor.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer