Data/IT

Telenor

”Det är en spännande tid – från och med nu kan allt hända”

2020-12-07

Text: Eva Rydinger

Foto: Andreas Reichenberg / Telenor

5G är lanserat och nu öppnar sig möjligheter för den nya teknologin – och för en spännande karriär på Telenor.

Vad är grejen med 5G? Det har inte visat sig ännu, men det finns enorm potential. Orden kommer från Andres Suazo, Head of Mobile Networks, på Telenor. Andres är ansvarig för alla Telenors svenska mobilnät – från 2G till 5G – och har följt utvecklingen och lanseringarna av nya mobilnät.

– Jag ansvarar för de delar som ingår i ett mobilnät, så som mobila nätverket där all intelligens sitter, våra tjänsteplattformar som SMS och MMS. Jag har även hand om de som planerar för kommande 5G-nät. 5G är en helt ny generation av teknologi och extremt spännande. Vill man jobba med det som komma skall ska man jobba här, säger Andres Suazo.

 

Andres Suazo

Titel: Head of Mobile Networks.

Utbildning: Civilingenjör ind ek, Chalmers, examen 2005.

Vilken framtida innovation vill du inte vara utan?  ”Snabba, säkra och miljövänliga transportmedel.”

Mikaela, Duty Manager, är ett bra exempel på hur ett stort intresse för teknik kan driva karriären på Telenor. Hon har ingen teknisk bakgrund sedan tidigare men är idag driftledare på Telenors nätövervakning sedan tre år och har verkat inom olika roller i tio år. På Mikaelas avdelning jobbar man dagligen med förbättringsaktiviteter och automationer. 1–1,5 miljon larm hanteras varje vecka.

– Jag vill påstå att vi har Europas modernaste nätövervakning. Vi ansvarar för övervakning och felavhjälpning av Telenors samtliga nät- och tjänsteplattformar vilket omfattar både fastnät och mobilnät med 2G, 3G, 4G och nu även 5G. Någon är i det här rummet 24/7, om något går fel måste vi lösa det. Man blir aldrig fullärd, det är kul!

Mikaela Eriksson

Titel: Duty Manager.

Vilken framtida innovation vill du inte vara utan? ”The best is yet to come, det är det som är så spännande.”

5G ger enorma möjligheter

Det är nu tio år sedan 4G lanserades. För ett par veckor sedan slog man på 5G-nätet som ska skapa stora möjligheter för framtidens innovationer.

– Många nya telefoner har stöd för 5G vilket gör det tillgängligt för kunderna direkt. Med tanke på vår trafikutveckling och all den data som används behöver vi verkligen ett 5G-nät för att klara det, säger Andres.

Post och Telestyrelsen PTS är de som hanterar och auktionerar ut 5G-frekvenser, alla operatörer i Sverige väntar fortfarande på att aktionen ska färdigställas och inte förrän då kan 5G-utrullning ske till fullo.
– Vi lanserade 5G på andra frekvensband i Stockholm den 29 oktober och jag har bara fått positiva reaktioner från våra kunder. Men auktionen är nyckeln till att bygga ett rikstäckande 5G-nät, där vi räknar med att allt är utbyggt i slutet av 2023, säger Andres.

– Ur vår synvinkel skiljer sig inte 5G åt från andra plattformar, men det är spännande att se vilja möjligheter som öppnar sig. Jag tänker på självkörande bilar, IoT och all utrustning i hemmet som kommer att vara uppkopplad. Det bästa har inte hänt ännu, säger Mikaela.

Ledarskap på Telenor

På Telenor jobbar man med ledarskap som ska präglas av ett ”tight loose tight” arbetssätt. Det innebär en kombination av frihet, flexibilitet och stort ansvar där man tillsammans med medarbetaren sätter tydliga mål och en tydlig uppföljning. Medarbetaren får däremellan möjlighet att fritt ansvara för leverans och utförande.
– Vi vill att alla ska komma med lösningar utan att chefer går in och mikrostyr. Vi har uppföljningar och håller i både planer och mål. Det funkar bra, och de flesta uppskattar både frihet och tydlighet, säger Andres.

– Telenor är duktiga på att ta tillvara alla idéer och tankar som anställda har. Ingen idé är för liten eller stor. Jag kan vara med och påverka och förbättra för kundernas upplevelse, avslutar Mikaela.

Telenor

Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder svenska kronor (2019) och har cirka 1 800 anställda.
Läs mer: www.telenor.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Carolina Emanuelson och Johan Bäckström går tillsammans på trottoaren utanför Arbetsförmedlingens lokaler.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer
Mag Interactive
”På MAG finns en tillit och vi har roligt på jobbet”
Läs mer
Svenska Spel
”Vi har utvecklat en algoritm som kan upptäcka riskfyllt spelande”
Läs mer
Bonnier News
”Alla som jobbar på Bonnier News värnar det fria ordet”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Din Karriär
5 leveranser är fler än 4 timmar

I en värld som varje sekund, minut och timme kliver djupare in i digitaliseringen måste företag anpassa sig i samma höga tempo. Ny teknik som möjliggör nya arbetssätt, strukturer och hela affärsmodeller har lett till ett skifte där bakåtsträvarna fortsätter att mäta input, medan de som hänger med fokuserar på output.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer