Socionom

Kriminalvården

”Det finns en mångfald av möjligheter – man tröttnar inte”

2020-11-27

Text: Therese Johansson

Foto: André de Loisted och Julia Sjöberg

#5

Socionom

En karriär inom Kriminalvården ger goda utvecklingsmöjligheter och chansen att påverka människors framtid.

En humanistisk människosyn, mycket eget ansvar och stora utvecklingsmöjligheter – dessutom är jobbet mycket mer variationsrikt än vad folk kanske tror. Det konstaterar Gabriella Boijsen och Sven Simonsson som båda arbetar inom frivården på den statliga myndigheten Kriminalvården.
– Jag jobbar som utredare på huvudkontoret där jag arbetar med planering, uppföljning och utveckling av frivården, alltså den kriminalvård som sker ute i samhället. Jag har dock en bakgrund som frivårdsinspektör där jag arbetade nära klienterna som avtjänar sina straff. Det har gett mig ovärderlig erfarenhet som jag kan dra nytta av i min nuvarande roll där jag tar ett större nationellt helhetsgrepp. Jag uppskattar verkligen möjligheterna som finns inom en sådan här stor organisation – det är svårt att tröttna när det finns så många olika roller och områden man kan jobba inom, säger Gabriella Boijsen.

Gabriella Boijsen

Titel: Utredare.
Utbildning: Socionom, Socialhögskolan i Lund, examen 2007.
Vad gör din bransch spännande? ”Komplexiteten i att arbeta med dels kontroll ur ett samhällsskyddsperspektiv och dels stöd till individen för att reducera risk för återfall i brott.”

Sven Simonsson

Titel: Frivårdsinspektör.
Utbildning: Socionom, Socialhögskolan i Göteborg, examen.
Vad inspirerar dig? ”Att ge klienterna förutsättningar till att förändra sin tillvaro.”

Sven Simonsson har 35 års erfarenhet inom Kriminalvården med en rad olika roller i bagaget. Nu jobbar han som frivårdsinspektör i Göteborg där han i nära samarbete med anstalterna planerar för klienternas väg tillbaka till samhället.
– Det finns en mångfald av möjligheter som har gjort att jag stannat kvar så länge. Under mina år har jag varit allt från chef och projektledare till delaktig vid kriminalvårdsutbildningen, och haft möjlighet att jobba i flera olika delar av verksamheten. Min nuvarande roll ger mig väldigt mycket, jag får följa klienternas resa på nära håll – från tiden på anstalt till när de kommer ut via frivården och förhoppningsvis får jobb och bostad för att kunna gå vidare i livet.

”Det är svårt att tröttna när det finns så många olika roller och områden man kan jobba inom.”

Att tro på att människor kan förändras är en viktig del i Kriminalvårdens värdegrund. Drivkraften att göra skillnad och svara upp till uppdraget att minimera risken för återfall i brott och öka människors trygghet är central i arbetet, säger Gabriella Boijsen.
– Jag fastnade för den humanistiska människosynen och det stora engagemanget hos alla medarbetare. Vi arbetar alla mot samma mål och har ett gemensamt ansvar för klienterna, samtidigt som man kan bedriva sitt arbete ganska självständigt.

Kriminalvården

Kriminalvården är en statlig myndighet med ansvar för häkten, fängelser och frivård. Vi arbetar för att göra samhället säkrare, tryggare och att minska återfall i brott. I vårt uppdrag ingår också att transportera klienter mellan domstol, häkte och anstalt, men vi utför även transporter för Polisens och Migrationsverkets räkning.

Antal medarbetare: Cirka 12 000.
Läs mer: www.kriminalvarden.se/jobba-hos-oss

Dela det här inlägget

Kriminalvården Placeringar

Juridik

Juridik senior

Socionom

Artiklar du kanske gillar:

Omar på Autoliv står i ett stort trapphus. Han tittar in i kameran med ett stort leende.
Autoliv
”Autoliv är globala – vi är marknadsledande inom trafiksäkerhet”
Läs mer
Martin på RISE står med armarna i kors, tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en stor maskin.
RISE
”Med teknik i framkant stärker vi Sveriges innovationskraft”
Läs mer
TUI Nordic (fd Fritidsresor)
”Ingen dag är den andra lik”
Läs mer
SEB
“Diversity is our greatest strength”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
5 leveranser är fler än 4 timmar

I en värld som varje sekund, minut och timme kliver djupare in i digitaliseringen måste företag anpassa sig i samma höga tempo. Ny teknik som möjliggör nya arbetssätt, strukturer och hela affärsmodeller har lett till ett skifte där bakåtsträvarna fortsätter att mäta input, medan de som hänger med fokuserar på output.

Läs mer
Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Din Karriär
”Kvaliteten på våra relationer avgör kvaliteten på vårt liv”

Erik Fernholm, grundaren av 29K: Jag insåg ganska snart att psykisk hälsa och inre utveckling kan vara en av vår tids viktigaste utmaningar.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer