Ekonomi

Trygghetsrådet

”Här är det mer fokus på människan än på affären”

2020-10-30

Text: Manja Bååth

Foto: Kristofer Hedlund

Att få arbeta närmare människan var det som fick Jonas Mauritzson att börja jobba på Trygghetsrådet.

TRR Trygghetsrådet är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer vars uppgift är att stötta tjänstemän som blivit uppsagda. Att få arbeta närmare människan var det som fick Jonas Mauritzon att lämna sin roll som rekryterare för att bli rådgivare på TRR. Till skillnad från i rekryteringsrollen kan han nu fokusera helt på att stötta individerna.
– Rekryteringskonsulter har ju även en säljande roll vilket en rådgivare på TRR inte har. Här är det mer fokus på människan än på affären, säger Jonas.

Jonas Mauritzson

Titel: Rådgivare.

Utbildning: Informatörlinjen, Högskolan i Jönköping, examen 1986 och DIHR, Stockholms universitet, examen 1996.

Hur fyller du på med energi? ”Jag brukar springa i skogen. Det ger mig både kraft, energi och inspiration.”

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter och karriärvägar?

– Som rådgivare på TRR har man möjlighet att specialisera sig inom ett visst område. Det kan till exempel vara specialisering på studier, mot chefer eller mot att arbeta med människor som inte mår så bra. TRR är väldigt bra på att ta hand om medarbetare som vill utvecklas. Och det är kul att ha möjligheten att efter några år kunna fördjupa sig inom ett nytt specialistområde.

Hur är balansen mellan privatliv och arbetsliv på TRR?

– På TRR premieras inte att jobba övertid eller långa dagar. Men ansvar ligger såklart också på en själv – att man försöker planera sin tid rätt. Våra dagar är nämligen ofta väldigt intensiva i och med att vi jobbar med människor i en utsatt situation. Vi är därför också noga med att hålla koll på varandra, så att alla mår bra och inte jobbar för mycket. Vi bryr oss om varandra på riktigt. TRR:s värdeord är tillit, engagemang och resultat, och jag tycker att vi lever de här värdeorden på ett fantastiskt fint sätt. Det är ingen självklarhet och något jag är stolt över att vi lyckas med.

”TRR:s värdeord är tillit, engagemang och resultat.”

Berätta om ett tillfälle då du var stolt över din arbetsgivares insats!

– Mitt starkaste minne är från en kickoff när jag precis hade börjat på TRR. Kollegor från hela landet satt samlade och jag fick uppleva en sådan gemenskap kring frågor som handlar om andra människors bästa. Jag kände en enorm stolthet över den här organisationen då. Det var väldigt gripande faktiskt, jag tror till och med att det kom en liten tår.

Trygghetsrådet

TRR Trygghetsrådet är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK. Syftet är att stötta privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb. TRRs värdegrund bygger på tillit, engagemang och resultat.
Läs mer: trr.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Fahimeh Farhadian sitter i en vit soffa med en blå vägg och ett vågformat lysrör i bakgrunden.
E.ON
”Vårt tuffa och tydliga mål är centralt i allt vi gör”
Läs mer
Susannah Sjöberg står bland några byggnader varav ett par är målade med grafitti.
Stockholms stad
“Mina chefer har alltid gett mig utrymme att utvecklas”
Läs mer
PostNord
”Utvecklingsmöjligheterna på PostNord är exceptionellt bra”
Läs mer
Irina Gavryukhova står utomhus lutad mot en glasvägg.
Marginalen Bank
”Det är idéerna som driver Marginalen Bank framåt”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Din Karriär
Hur ser young professionals på sina arbetsgivare?

Vad söker unga talanger efter hos en arbetsgivare? Och har deras syn på sitt framtida yrkesliv förändrats på grund av pandemin?

Läs mer
Din Karriär
Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer