Civilingenjör

Högskoleingenjör

Skanska

”Här får jag se projekten utvecklas och komma till liv”

2023-12-12

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Julia Sjöberg

Hon började som programstudent, nu konstruerar Emy Wahlqvist framtidens husbyggnationer på Skanska.

Redan under studietiden inledde Emy sin karriär på Skanska via Skanskas studentprogram. Programåret inkluderar sommarjobb, exjobb, utbildningsträffar och provanställning. Efter examen 2022 fick hon en anställning som konstruktör på Skanska teknik.

– Här får jag vara med och skapa något som gör nytta i samhället, och vi försöker hela tiden bli mer effektiva och klimatsmarta. Det kan vara tufft att vara ny på jobbet men på Skanska kändes det tryggt. Jag fick bra stöd från min mentor och det fanns hjälpmedel som gjorde det enkelt att komma in i uppgifterna

Emy Wahlqvist

Titel: Konstruktör.

Utbildning: Civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik, inriktning konstruktion och byggnadsteknologi, Chalmers tekniska högskola, examen 2022.

På fritiden: ”Då umgås jag gärna med mina kompisar, fotar eller dansar. Jag har en kreativ bakgrund, jag pluggade film och foto innan jag riktade in mig på teknik.”

Emy modellerar, gör beräkningar och tar fram konstruktionsritningar. Hon tillhör ett team som är specialiserade på huskonstruktioner och många av kollegorna sitter på olika platser runtom i landet.

 

– Just nu håller vi på med projektering och bygghandlingar inför nybyggnad av ett flerbostadshus norr om Göteborg. Jag har fått bättre förståelse för hela byggprocessen sedan jag började på Skanska. I skolan var det mer detaljinriktat och man lärde sig räkna på olika byggdelar. Här får jag se projektet utvecklas och komma till liv, jag får vara med från tidigt skede till att det nu är i produktion, säger hon.

Hållbarhetsarbetet är en av anledningarna till att Emy sökte sig till Skanska.

 

– Vi har tydliga mål på vad som behöver göras de närmaste åren. Ett exempel är att vi idag ofta använder någon typ av klimatförbättrad betong i våra husprojekt. Det kan exempelvis vara att en viss andel av cementen ersätts av en rest-
produkt från stålindustrin.

 

– Just klimatförbättrad betong är extra intressant för mig som studerade ämnet i mitt
exjobb. När vi hittar en hållbar lösning kan vi implementera det i flera projekt. Då Skanska är ett stort bolag kan det göra stor skillnad.

Samarbetet med kollegorna och kompetensen som finns i gruppen uppskattar Emy extra mycket.

 

– Vi har många erfarna medarbetare som man kan lära sig mycket av. När jag sökte till Skanska insåg jag att här är det många som väljer att stanna länge. Jag har kollegor som jobbat här i 40 år. Det är ett gott tecken på att detta är en plats man trivs och utvecklas på.

Skanska

Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.

Dela det här inlägget

Skanska Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Ekonomi senior

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Skanska
”Du kan verkligen skapa förändring på Skanska”
Läs mer
Embla Jakobsson från Skanska, iförd arbetskläder på arbetsplatsen
Skanska
”I byggnaden som vi uppför kommer man att rädda liv”
Läs mer
Fotograf: Patrik Lundin

Frilansbild.
Skanska
”Chefen såg mitt intresse och jag fick starta ett pilotprojekt”
Läs mer
Adrian Spataru står i Xylems ljusa lokaler.
Xylem
”Xylem är mer än bara ett ingenjörsföretag”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Det är svårt att bygga bolag – men det ska vara lika svårt för alla”

IT-ansvarig som 19-åring och en av Europas främsta entreprenörer under 30. I dag är Linnéa Kornehed Falck CMO och medgrundare av Einride.

Läs mer
Din Karriär
5 leveranser är fler än 4 timmar

I en värld som varje sekund, minut och timme kliver djupare in i digitaliseringen måste företag anpassa sig i samma höga tempo. Ny teknik som möjliggör nya arbetssätt, strukturer och hela affärsmodeller har lett till ett skifte där bakåtsträvarna fortsätter att mäta input, medan de som hänger med fokuserar på output.

Läs mer
Din Karriär
Här tillverkas framtidens hållbara batterier

Batteritillverkaren Northvolt jobbar mot en grönare framtid och är i år nya på listan över landets mest attraktiva arbetsgivare.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer