2022-12-27
Estimerad lästid 2 min
Foto: Patrik Lundin
Johanna Eriksson på ESEM bidrar med sin kunskap inom dagvatten för att minimera riskerna för framtida översvämningar och att föroreningar belastar våra sjöar och vattendrag.
Miljö och VA-teknik lät spännande och därför valde Johanna Eriksson att utbilda sig inom området vatten och avlopp.
– Det har gett mig en bred grund att stå på och en bra förståelse för hur saker och ting hänger ihop. Jag har exempelvis lärt mig mer om vatten- och avloppsvattenreningsprocessen, rörsystemen och om VA-planeringen som krävs för att kunna bygga nya områden. Att ha rent vatten i kranen är något som vi ofta tar för givet i Sverige, men det krävs mycket tid och resurser för att säkerställa detta, säger hon.
Johanna Eriksson
Titel:
Utredningsingenjör, VA-planering.
Utbildning:
YH-utbildning i miljö- och VA-teknik, Västerbergslagens utbildningscentrum, examen 2018.
Vad gör du gärna när du är ledig?
”Familjen har sedan coronapandemin utforskat olika städer i Sverige. Det är riktigt roligt och något vi kommer att fortsätta med.”
I dag jobbar Johanna som utredningsingenjör med fokus på dagvattenfrågor. Ena dagen stövlar hon längs diken och tittar på hur vattnet rinner, nästa dag tar hon sig an strategiska planer och tekniska utmaningar.
– Jag gillar variationen och att jag har möjligheten att påverka hur ett område ska byggas ur ett VA-perspektiv. Det har hänt jättemycket inom skyfalls- och dagvattenhantering de senaste tio åren, och i dag vi har vi bättre kunskap för att minimera problem med framtida översvämningar. Jag brinner för att försöka skapa ett ännu bättre samhälle för nästa generation och jag känner att jag har möjlighet att göra det i mitt arbete.
Johannas uppdrag är brett och hon har ofta kontakter med andra myndigheter och kommunala avdelningar.
– Arbetet kräver god samarbets- och kommunikationsförmåga samt att man är lösningsorienterad vid kluriga problem. Det är både roligt och utvecklande att få vara en del av samhällsbyggnadsprocessen, säger hon.
”Det är både roligt och utvecklande att få vara en del av samhällsbyggnadsprocessen.”
ESEM är med och leder utvecklingen inom energi och miljö, och med sina cirka 600 medarbetare ser de till att vardagen fungerar för invånare och företag i Eskilstuna och Strängnäs. ESEM levererar tjänster inom VA, El, Fjärrvärme/Fjärrkyla, Återvinning och Fiber.
– EEM är en trygg arbetsgivare som månar om sin personal. Det är en arbetsgivare som ger mig möjligheten att utvecklas och utforska det jag är intresserad av. Det är en prestigelös arbetsplats där vi samarbetar för att tillsammans lyckas med våra utmaningar. Jag trivs med mina kollegor och vi har dessutom väldigt roligt på jobbet, säger Johanna.
ESEM
Erik Fernholm, grundaren av 29K: Jag insåg ganska snart att psykisk hälsa och inre utveckling kan vara en av vår tids viktigaste utmaningar.
Läs merAtt vara ny på jobbet kan vara en utmaning. För att hjälpa dig genom din första vecka på nya jobbet har vi listat upp 8 tips på hur du får en smidig start!
Läs merI en värld som varje sekund, minut och timme kliver djupare in i digitaliseringen måste företag anpassa sig i samma höga tempo. Ny teknik som möjliggör nya arbetssätt, strukturer och hela affärsmodeller har lett till ett skifte där bakåtsträvarna fortsätter att mäta input, medan de som hänger med fokuserar på output.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer