Högskoleingenjör

ESEM

”Jag får möjlighet att utforska det jag är intresserad av”

2022-12-27

Estimerad lästid 2 min

Foto: Patrik Lundin

Johanna Eriksson på ESEM bidrar med sin kunskap inom dagvatten för att minimera riskerna för framtida översvämningar och att föroreningar belastar våra sjöar och vattendrag.

Miljö och VA-teknik lät spännande och därför valde Johanna Eriksson att utbilda sig inom området vatten och avlopp.

– Det har gett mig en bred grund att stå på och en bra förståelse för hur saker och ting hänger ihop. Jag har exempelvis lärt mig mer om vatten- och avloppsvattenreningsprocessen, rörsystemen och om VA-planeringen som krävs för att kunna bygga nya områden. Att ha rent vatten i kranen är något som vi ofta tar för givet i Sverige, men det krävs mycket tid och resurser för att säkerställa detta, säger hon.

Johanna Eriksson

Titel:

Utredningsingenjör, VA-planering.

 

Utbildning:

YH-utbildning i miljö- och VA-teknik, Västerbergslagens utbildningscentrum, examen 2018.

 

Vad gör du gärna när du är ledig?

”Familjen har sedan coronapandemin utforskat olika städer i Sverige. Det är riktigt roligt och något vi kommer att fortsätta med.”

I dag jobbar Johanna som utredningsingenjör med fokus på dagvattenfrågor. Ena dagen stövlar hon längs diken och tittar på hur vattnet rinner, nästa dag tar hon sig an strategiska planer och tekniska utmaningar.
– Jag gillar variationen och att jag har möjligheten att påverka hur ett område ska byggas ur ett VA-perspektiv. Det har hänt jättemycket inom skyfalls- och dagvattenhantering de senaste tio åren, och i dag vi har vi bättre kunskap för att minimera problem med framtida översvämningar. Jag brinner för att försöka skapa ett ännu bättre samhälle för nästa generation och jag känner att jag har möjlighet att göra det i mitt arbete.

Johannas uppdrag är brett och hon har ofta kontakter med andra myndigheter och kommunala avdelningar.

– Arbetet kräver god samarbets- och kommunikationsförmåga samt att man är lösningsorienterad vid kluriga problem. Det är både roligt och utvecklande att få vara en del av samhällsbyggnadsprocessen, säger hon.

”Det är både roligt och utvecklande att få vara en del av samhällsbyggnadsprocessen.”

ESEM är med och leder utvecklingen inom energi och miljö, och med sina cirka 600 medarbetare ser de till att vardagen fungerar för invånare och företag i Eskilstuna och Strängnäs. ESEM levererar tjänster inom VA, El, Fjärrvärme/Fjärrkyla, Återvinning och Fiber.

– EEM är en trygg arbetsgivare som månar om sin personal. Det är en arbetsgivare som ger mig möjligheten att utvecklas och utforska det jag är intresserad av. Det är en prestigelös arbetsplats där vi samarbetar för att tillsammans lyckas med våra utmaningar. Jag trivs med mina kollegor och vi har dessutom väldigt roligt på jobbet, säger Johanna.

Text: Tina Lindström Carlsson

ESEM

Vi på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö ser till att vardagen fungerar för både invånare och företag i Eskilstuna och Strängnäs. Tillsammans levererar vi hållbara produkter och trygga tjänster med stor nytta och liten miljöpåverkan. Vi är en av Sörmlands största arbetsgivare. Här jobbar cirka 600 schyssta och modiga medarbetare som bygger framtidens smarta lösningar. Läs mer: www.esem.se, www.eem.se, www.sevab.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

ESEM
”Det bästa med mitt jobb är att få människor att samarbeta”
Läs mer
Omar på Autoliv står i ett stort trapphus. Han tittar in i kameran med ett stort leende.
Autoliv
”Autoliv är globala – vi är marknadsledande inom trafiksäkerhet”
Läs mer
Trafikverket
”Nu tar jag besluten och väljer de projekt jag vill genomföra”
Läs mer
Isak, Trafikverket
Trafikverket
”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Jobbkompassen – så tacklar du hinder i karriären

Vägen till framgång är sällan spikrak och oftast måste vi ta oss förbi både ett och två hinder för att nå dit vi vill. Men hur ska du göra när du väl har kört fast? Vi har samlat de vanligaste karriärproblemen – och tipsen på hur du löser dem.

Läs mer
Din Karriär
Inflation och krig gör att talangerna tänker om

En alltmer osäker arbetsmarknad, stigande priser och konflikten i Ukraina gör att både young och senior professionals värderar och väljer annorlunda. Universums Nicolas Werle djupdyker i årets undersökning och berättar mer om vilka attribut som talangerna letar efter och vilka företag som klättrat mest i rankingen.

Läs mer
Din Karriär
Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer