Högskoleingenjör

Xylem Water Solutions AB

”Vi på Xylem jobbar med att lösa jordens vattenproblem”

2019-12-13

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristina Wirèn

Robert Arvefalk (t.hö) och Benjamin Hasanbegovic (t.vä) står i Xylems visningslokaler med två vattenglas och en karaff framför sig.

Det marknadsledande företaget Xylem bidrar till rent vatten för människor över hela världen. Att de jobbar för att göra världen till en bättre plats lockar nya medarbetare till det globala företaget.

Benjamin Hasanbegovic

Titel: Trainee.

Utbildning: Högskoleingenjör industriell ekonomi, Linnéuniversitetet, examen 2019.

Favorituppfinning: ”Jag väljer dynamiten som uppfanns av Alfred Nobel. Det pratade vi mycket om under utbildningen.”

Benjamin Hasanbegovic började som sommarjobbare på Xylem i Emmaboda och fick en traineeplats efter examen. Just nu är han på företagets verkstad och lär sig mer om flöden, processer, logistik och projektledning.

– När jag sommarjobbade på orderavdelningen blev jag nyfiken på verkstaden. Jag ville lära mig mer om företaget och vad de gör i produktionen, och därför sökte jag traineetjänsten, säger han.

Traineeprogrammet är på tre år, varav ett år kommer att tillbringas utomlands.

– Det har alltid varit en pojkdröm att åka till USA, men vi får se vad det blir. Xylem finns bland annat i USA, Polen, Italien och Filippinerna. Tanken med traineeprogrammet är att jag ska ha någon form av chefsroll i framtiden, säger Benjamin.

Ett globalt och marknadsledande företag samt stora möjligheter att utvecklas var avgörande för Benjamin när han valde arbetsgivare. Men viktigt var också den nytta som företaget gör.

– Jag märkte direkt att det här är en arbetsgivare som värnar om miljön och gör något för framtiden. Man glömmer ätt bort pumparna, men de är viktiga i ett välfungerande samhälle, säger han och fortsätter:

– Jag sommarjobbade här under tiden då 13 pojkar satt fast i en grotta i Thailand i över två veckor. Och det var pumpar från Xylem som pumpade ut vatten och bidrog till att pojkarna kunde räddas. Vår vd rapporterade status under tiden och vi pratade om det i fikarummet. Vi känner alla en stolthet över att vi gör skillnad för samhället världen över.

Vi känner alla en stolthet över att vi gör skillnad för samhället världen över.

Robert Arvefalk

Titel: HR Learning and Development Manager.

Utbildning: HR-chefsutbildning, FEI, Stockholm.

Favorituppfinning: ”Blixtlåset – det är en svensk uppfinning som jag använder nästan varje dag.”

Robert Arvefalk ansvarar bland annat för utbildningar, trainee- och talangutvecklingsprogram samt kompetensutveckling av chefer och medarbetare på Xylem.

– Vi har även industriprogram och gymnasieskola på företaget och det är många som fått en anställning hos oss efter studierna. Innovation är en stor del av Xylem och vi har 300 medarbetare som arbetar med utveckling, och vi jobbar hårt för att få in fler tjejer till de tekniska tjänsterna, säger han.

Att Xylem är ett stort och globalt företag möjliggör många karriärmöjligheter.

– Det gör att man kan gå vidare till ett annat jobb internt utan att behöva byta arbetsgivare. En hel del medarbetare har börjat i fabriken och sedan bytt till finans, logistik, it-support eller valt att gå vidare till chefsledet. En stor del av våra medarbetare jobbar vidare hos oss i många år, vi har till och med en som snart har jobbat hos oss i 50 år, säger Robert.

Forskning och innovation är en stor del av Xylem som använder högteknologi för att utveckla nästa generations smarta tekniklösningar med syfte att lösa den viktiga vattenfrågan.

– Vi jobbar med att lösa jordens vattenproblem. Det ligger rätt i tiden och det är kul att vara med och göra världen till en bättre plats. Det finns en stor efterfrågan på våra produkter i klimatomställningen som sker i världen och den får vi vara med och påverka, säger Robert.

Xylem Water Solutions AB

Xylem är ett internationellt företag som erbjuder integrerade lösningar för vätskehantering. Xylem tillhandahåller ett samlat utbud av produkter och lösningar från våra globalt ledande varumärken såsom Flygt, Godwin, Leopold, Sanitaire och Wedeco.

Läs mer: www.xyleminc.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Adrian står inomhus och lutar sig mot ett högre bord. Han ler och tittar in i kameran.
Xylem Water Solutions AB
”Xylem är mer än bara ett ingenjörsföretag”
Läs mer
Johanna persson, Xylem
Xylem Water Solutions AB
”Här kan du få en ledande roll redan tidigt i karriären”
Läs mer
Farzad Feroz står utomhus iklädd vit skjorta och tittar mot solljuset.
Xylem Water Solutions AB
”Jag får arbeta i innovativa vattenprojekt över hela världen”
Läs mer
Omar på Autoliv står i ett stort trapphus. Han tittar in i kameran med ett stort leende.
Autoliv
”Autoliv är globala – vi är marknadsledande inom trafiksäkerhet”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Din Karriär
Så kan du bli av med din talrädsla

Blir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.

Läs mer
Din Karriär
Här är Linkedins sju dödssynder

Att tacka ja till alla kontaktförfrågningar, strunta i sammanfattningen och lämna tomma fält på Linkedin-profilen är bland de största tabbarna.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer