Civilingenjör

Högskoleingenjör

JM

”Jag lärde mig oerhört mycket om byggbranschen som trainee”

2019-11-29

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Rebecca sitter vid ett bord på JM:s kontor mittemot en kollega.

#46

Civilingenjör

#46

Högskoleingenjör

Från trainee till biträdande projekteringsledare. Frida Manhem hittade drömjobbet på JM.

Möjligheten att få arbeta i en bransch med tydliga och mätbara resultat – där man också får påverka den framtida stadsbilden – lockade Frida Manhem till byggbranschen. När det var dags att välja arbetsplats föll valet på JM eftersom hon gillade bolagets starka ställning i bostadsbranschen samt trevliga företagskultur.

– Jag började på företagets traineeprogram direkt efter min examen från lantmäteriprogrammet på Lunds tekniska högskola 2017, och trädde in i min nuvarande roll som biträdande projekteringsledare i augusti i år.

Frida Manhem

Titel: Biträdande projekteringsledare
Utbildning: Lantmäteri, Lunds tekniska högskola, examen 2017.
Vad gillar du att göra på fritiden? Just nu går mycket av min tid åt att umgås med min hund Gibson som är nio månader. Men annars tycker jag om att umgås med vänner, äta god mat och springa. Jag sprang Midnattsloppet för första gången i år!

JM:s tvååriga traineeprogram innefattar fem rotationer samt kurser i bland annat ledarskap och personlig utveckling. Frida började ute i produktion som biträdande arbetsledare och fick därefter bland annat testa på att arbeta med projektering samt med centrala inköp på huvudkontoret i Stockholm.

– Jag fick lära mig oerhört mycket om JM och byggbranschen, men också om mig själv. Både rent personligt men också om vad jag vill göra på ett yrkesmässigt plan. Det var en väldigt värdefull upplevelse för mig som kom direkt från skolan.

”Jag tycker att det är spännande att jobbet är tekniskt men att jag samtidigt får jobba mycket med människor.”

I dag arbetar Frida heltid på JM:s projekteringsenhet. Där hon är involverad i tre bostadsprojekt parallellt – två i Lund och ett i Malmö. Projekten ligger i olika faser, vilket hon trivs med.

– Arbetsuppgifterna blir väldigt varierade när ett projekt ligger i uppstartsfasen och ett annat ska få byggfärdiga ritningar. Som projekteringsledare leder jag gruppen av arkitekter, konstruktörer och EL och VVs-projektörer. Samtidigt ser jag till att alla krav som ställs på en byggnad uppfylls, både gällande lagkrav och våra interna krav, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är spännande att jobbet är tekniskt men att jag samtidigt får jobba mycket med människor. För mig blir det en bra kombination som gör att jag trivs på jobbet.

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden och det första nordiska bolag i branschen där hela koncernens bostäder är Svanenmärkta. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete. Vi omsätter cirka 17 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ Stockholm, segmentet Large Cap. Läs mer: www.jm.se

Dela det här inlägget

JM Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Det är en kreativ atmosfär som tillåter att du provar nytt”
Läs mer
Robin Backebjörk står på ett torg i Malmö.
Trafikverket
”Visar du att du vill kommer du få stort ansvar på Trafikverket”
Läs mer
Johanna Malmström står i ett av Mycronics maskinrum.
Mycronic
”Jag projektleder utveckling av ’komma-på-i-duschen-idéer”
Läs mer
Tietoevry
“Att vi vågar försöka och misslyckas driver oss framåt”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Dags att se över dina referenser?

Många har blivit permitterade eller arbetslösa nu i krisen, då kan det vara bra att se över sina referenser.

Läs mer
Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Din Karriär
Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer