Civilingenjör

JM

”Jag lärde mig oerhört mycket om byggbranschen som trainee”

2019-11-29

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Rebecca sitter vid ett bord på JM:s kontor mittemot en kollega.

Från trainee till biträdande projekteringsledare. Frida Manhem hittade drömjobbet på JM.

Möjligheten att få arbeta i en bransch med tydliga och mätbara resultat – där man också får påverka den framtida stadsbilden – lockade Frida Manhem till byggbranschen. När det var dags att välja arbetsplats föll valet på JM eftersom hon gillade bolagets starka ställning i bostadsbranschen samt trevliga företagskultur.

– Jag började på företagets traineeprogram direkt efter min examen från lantmäteriprogrammet på Lunds tekniska högskola 2017, och trädde in i min nuvarande roll som biträdande projekteringsledare i augusti i år.

Frida Manhem

Titel: Biträdande projekteringsledare
Utbildning: Lantmäteri, Lunds tekniska högskola, examen 2017.
Vad gillar du att göra på fritiden? Just nu går mycket av min tid åt att umgås med min hund Gibson som är nio månader. Men annars tycker jag om att umgås med vänner, äta god mat och springa. Jag sprang Midnattsloppet för första gången i år!

JM:s tvååriga traineeprogram innefattar fem rotationer samt kurser i bland annat ledarskap och personlig utveckling. Frida började ute i produktion som biträdande arbetsledare och fick därefter bland annat testa på att arbeta med projektering samt med centrala inköp på huvudkontoret i Stockholm.

– Jag fick lära mig oerhört mycket om JM och byggbranschen, men också om mig själv. Både rent personligt men också om vad jag vill göra på ett yrkesmässigt plan. Det var en väldigt värdefull upplevelse för mig som kom direkt från skolan.

”Jag tycker att det är spännande att jobbet är tekniskt men att jag samtidigt får jobba mycket med människor.”

I dag arbetar Frida heltid på JM:s projekteringsenhet. Där hon är involverad i tre bostadsprojekt parallellt – två i Lund och ett i Malmö. Projekten ligger i olika faser, vilket hon trivs med.

– Arbetsuppgifterna blir väldigt varierade när ett projekt ligger i uppstartsfasen och ett annat ska få byggfärdiga ritningar. Som projekteringsledare leder jag gruppen av arkitekter, konstruktörer och EL och VVs-projektörer. Samtidigt ser jag till att alla krav som ställs på en byggnad uppfylls, både gällande lagkrav och våra interna krav, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är spännande att jobbet är tekniskt men att jag samtidigt får jobba mycket med människor. För mig blir det en bra kombination som gör att jag trivs på jobbet.

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden och det första nordiska bolag i branschen där hela koncernens bostäder är Svanenmärkta. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete. Vi omsätter cirka 17 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ Stockholm, segmentet Large Cap. Läs mer: www.jm.se

Dela det här inlägget

JM Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Maria-Therese Brandberg står och lutar sig mot ett brod med en gulmålad vägg och en Michelintavla i bakgrunden.
Michelin
”Vi vill ha en hållbar arbetsmiljö som får människor att växa”
Läs mer
Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.
RISE
”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”
Läs mer
Lovisa Dannelind i Caverions ljusa lokaler.
Caverion
”Caverion är bra på att förädla unga talanger”
Läs mer
Johanna Greger på arbetet på Veidekke.
Veidekke
”Stämningen på Veidekke är trygg, varm och hjälpsam”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Bli ett proffs på att arbeta hemifrån

Allt fler svenskar arbetar hemifrån och det finns en del att tänka på när det gäller att hålla produktiviteten uppe från ditt hemmakontor.

Läs mer
Din Karriär
Här är framtidens frilansliv

Gig-ekonomin fortsätter vinna mark och allt fler blir egenanställda. Robin Teigland, professor i digital affärsinnovation, menar att det bara är början. Det är dags att reboota den industriella revolutionen.

Läs mer
Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer