Stockholms stad Placeringar
Civilingenjör
- 22 Stockholms stad
Civilingenjör Senior
- 16 Stockholms stad
Data/It Senior
- 37 Stockholms stad
Ekonomi senior
- 50 Stockholms stad
Högskoleingenjör Senior
- 50 Stockholms stad
Lärare
- 2 Stockholms stad
2019-11-29
Text: Sara Schedin
Foto: Felicia Yllenius
Strax efter sin examen klev Sundus Warsame in i en chefsroll inom Stockholms stad. Som gruppledare för enheten tillfälliga boenden hjälper hon nyanlända vuxna in i det svenska samhället.
Det var i samband med att Sundus Warsame tog sin examen i beteendevetenskap som hon började sin karriär inom Stockholms stad. Hon jobbade då extra som kontaktperson på ett boende för ensamkommande. Under den perioden fick hon nys om att enheten för tillfälliga boenden letade efter en gruppledare, vilket ledde till att hon sökte rollen – och fick den.
Sundus Warsame
Titel: Gruppledare
Hur ser du på framtiden? Jag vill fortsätta att utvecklas i min roll och i sinom tid även inom Stockholms stad. När du arbetar för en så pass stor kommun finns alla möjligheter i världen.
– Min enhet tar emot vuxna nyanlända och placerar ut dem på våra olika boenden runt om i Stockholm. Jag leder 18 medarbetare som arbetar med att integrera våra hyresgäster och hjälper dem in i det svenska samhället. Det kan vara alltifrån att hjälpa dem med praktiska saker som att betala hyran, till att hålla i temakvällar om olika relevanta ämnen.
– Jag tycker om att jag hela tiden utmanas och utvecklas. Det är roligt att göra förändringar i verksamheten och i personalgruppen, och på så sätt se utveckling hos medarbetarna.
”Mer ansvar leder till ökat engagemang”
– Det skiljer sig från person till person. Jag försöker att uppmuntra deras styrkor och om jag ser att någon del behöver förbättras sätter vi upp en plan för det tillsammans. När jag började som gruppledare såg jag till att varje medarbetare blev kontaktperson för ett eget boende. Något som innebär att de har ett övergripande ansvar för allt från fastighetsärenden till att se till att det är god stämning bland hyresgästerna. Jag tror mycket på att delegera ansvar – om de anställda känner att de kan vara med och påverka så tror jag att det bidrar till ökad trivsel på arbetsplatsen. I början var många tveksamma till det här initiativet, men nu märker jag att de uppskattar det och att det skapar engagemang internt.
– Jag är stolt över att utföra ett så pass viktigt arbete som vi faktiskt gör på min enhet. De nyanlända som kommer till oss går igenom oerhört svåra situationer och vi finns här för att de ska få det så bra som möjligt. Mina medarbetare utför sysslor varje dag som underlättar de boendes vardag, det kan vara allt från att ringa en myndighet till att träna svenska. Möjligheten att göra skillnad tror jag är något som driver alla hos här i vårt arbete.
Stockholms stad
Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.
Läs merTrots att mjuka värden såsom t ex hållbarhet och work life balance prioriteras högt hos professionals så är en hög framtida lön fortfarande nog så viktigt.
Läs merPersoner som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer