2020-12-01

Civilingenjör

Rejlers

Med fokus på nytänkande och lärande

Text: Monica Nygren, Rejlers

Foto: Fredrik Töyrä, Rejlers

Civilingenjör

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+59

Adrian Baars sökte många jobb efter sin examen från KTH år 2017 och valde till slut Rejlers, där han idag jobbar som projektledare och kraftledningsingenjör.

 

Kombinationen av långsiktiga projekt och snabb problemlösning under en entreprenad ger arbetsdagarna en bra puls, menar han.

 

Favoritprojektet just nu är ett 400 kV luftledningsprojekt som planeras i södra Stockholm, där Adrian fungerar som uppdragsledare. Projektet är komplext med många olika intressenter och ställer höga krav på nytänkande och innovativa lösningar. Lärande och kunskapsöverföring har ett stort fokus på Rejlers. Adrian menar att han dagligen lär sig nya saker i arbetet och i samarbetet med kollegor och kunder. Nyckeln till lärande för hans del stavas reflektion.

”Lärande genomsyrar allt vi gör. När vi sätter ihop projektorganisationer eller fördelar ut uppgifter i ett projekt funderar jag alltid på hur vi kan skapa synergier och lärande för alla i projektet.”

– Jag försöker avsätta tid varje dag till att reflektera på vad jag gjort under dagen, vad jag lärt mig och vad jag kan göra bättre i framtiden. Bäst reflekterar jag på en promenad hem från jobbet när jag kan tänka ostört, eller i bastun på gymmet.

 

– Lärande genomsyrar allt vi gör. När vi sätter ihop projektorganisationer eller fördelar ut uppgifter i ett projekt funderar jag alltid på hur vi kan skapa synergier och lärande för alla i projektet.

 

För att hålla sig uppdaterad inom sitt område läser Adrian mycket, både dagstidningar, magasin och böcker. Det blir även en hel del podcasts för att vidga perspektiven.

 

– En av mina favoritpodcasts är The Energy Gang som har ett amerikanskt perspektiv på greentech vilket ger mig lite distans till det svenska perspektivet.

Adrian Baars

Titel: Projektledare och kraftledningsingenjör.
Utbildning: Civilingenjör Maskinteknik, KTH.
Bästa karriärrådet: ”Var nyfiken. Lyssna på dina seniora kollegor och var som en tvättsvamp, sug åt dig av allt du kan lära. Våga ställ frågor och komma med förbättringsförslag, ditt perspektiv är värdefullt..”

”Ett utvecklande jobb där man ständigt utmanas”

Carolina Silfverhjelm arbetar på Rejlers sedan drygt fyra år, hennes nuvarande roll är projekt-ledare inom divisionen Buildings. Hos Rejlers uppskattar Carolina den öppna och familjära kulturen i kombination med en framåtanda som verkligen märks.

 

-Jag trivs jättebra på Rejlers och i rollen som konsult. Det är ett utvecklande jobb där man ständigt lär sig nya saker och har mycket frihet under ansvar, säger Carolina Silfverhjelm.

 

Den första tiden på Rejlers jobbade Carolina som konsult inom telekom-området och lärde sig mycket om säkerhet och fiber, något hon har stor nytta av idag i sin roll som projektledare inom Buildings, med inriktning mot just säkerhet. Carolina arbetar mot flera olika kunder, men ägnar mest tid till att hjälpa ett större internationellt företag med säkerheten i deras fastigheter. Det handlar om att analysera kundens behov och säkerställa att det finns ett skalskydd som motsvarar kraven t. ex. vad gäller dörrar, fönster, väggar, inpasseringssystem samt kameraövervakning.
– Det är jättekul att jobba i ett globalt team! Jag har lärt mig mycket om säkerhet ur ett bredare perspektiv och känner också att jag kan bidra med min egen kunskap på ett bra sätt. Som ett exempel har jag varit involverad i arbetet med att ta fram nya standarder inom området.

 

Carolina betonar att hon också lär sig mycket om samhällsbyggnad i andra länder, där man jobbar på olika sätt och har olika lagar och regler att ta hänsyn till. Bästa upplevelsen på Rejlers hittills tycker Carolina var när hon fick möjlighet att arbeta i Singapore och Sydney, där hon ansvarade för projektledningen av säkerheten på kundens nya kontor.
– Det är oerhört lärorikt att driva projekt i andra länder, inte minst att arbeta uteslutande på engelska och med mycket facktermer. Varje projekt är en ny utmaning och gör att man utvecklas, avslutar hon.

Carolina Silfverhjelm

Titel: Projektledare, Bygg och Säkerhet inom divisionen Buildings.
Utbildning: Högskoleingenjör inom Byggnadsteknik, Linköpings universitet.
Bästa karriärrådet: ”Att våga fråga, det finns inga dumma frågor och man lär sig så oerhört mycket av svaren.”

Rejlers

Rejlers är en av Nordens ledande teknikkonsulter. Med vår vision “Home of the learning minds” som riktmärke, skapar vi en plattform för kontinuerligt lärande, utveckling och tillväxt. Ett ökat lärande som skapar mervärden både för kunder och medarbetare. Hos oss finns 2200 engagerade experter med spetskompetens inom områden som energi, industri, infrastruktur, fastigheter och telekom. Vi finns nära våra kunder och är verksamma i Sverige, Finland, Norge och Förenade Arabemiraten. År 2019 omsatte Rejlers 2,6 miljarder kronor och B-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm. Läs mer: rejlers.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Portättfotografier på Erik och Nahid, anställda på Midroc.
Midroc
”Korta beslutsvägar och familjär stämning”
Läs mer
Elinor Löf-Nilsson står i ett av AkzoNobels labbrum tillsammans med en kollega.
Akzo Nobel Industrial Coatings AB
”Möten med nya människor är det roligaste med mitt jobb”
Läs mer
Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.
RISE Research Institutes of Sweden
”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”
Läs mer
Midroc
Midroc är nytänkande och har många intressanta projekt
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Känner du dig som en bluff på jobbet?

Oroar du dig för att dina kollegor eller klasskamrater ska avslöja dig som en bluff – att de snart ska inse du inte är så kompetent som de tror? Det är du i så fall inte ensam om. Vi pratade med en psykolog om fenomenet och bad henne om tips för att komma tillrätta med känslan.

Läs mer
Din Karriär
Det här förväntar sig professionals i lön

Trots att mjuka värden såsom t ex hållbarhet och work life balance prioriteras högt hos professionals så är en hög framtida lön fortfarande nog så viktigt.

Läs mer
Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer