Civilingenjör

Högskoleingenjör

Trafikverket

”Att få utveckla Norrland där jag bor är bara så häftigt”

2020-11-27

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Olivia Markström

#20

Civilingenjör

#18

Högskoleingenjör

Sofia Hörnblad lovade sin pappa att fixa kommunikationen mellan Örnsköldsvik och Luleå. Nu är hon projektingenjör på Trafikverket och får vara med och infria löftet.

Sofia Hörnblad är trainee på Trafikverket och har samtidigt en tjänst som projektingenjör.

– Det känns kul att få jobba på ett företag där jag kan utvecklas i min roll som ingenjör. Traineeprogrammet ger oss ett större och bredare perspektiv på Trafikverket. Samtidigt går jag in som projektingenjör, vilket också ska bli spännande, säger Sofia.

Sofia Hörnblad

Titel: Projektingenjör.

Utbildning: Civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad, Luleå tekniska universitet, examen 2020. 

Fritidsintresse: ”Jag åker skidor, både utför och på längden, då är jag i mitt esse. Jag uppskattar träningsformen, att komma ut i naturen och andas frisk luft. Oftast åker jag på Ormberget i Luleå eller vid vår stuga i Hemavan.”

Vad lockade dig till Trafikverket?

– Det är en viktig myndighet och en stor aktör inom infrastruktur där jag kan vara med och göra skillnad i samhället. Jag sökte specifikt till att jobba med Norrbotniabanan – att få utveckla Norrland där jag bor är bara så häftigt. Jag sa till min pappa att jag ska fixa kommunikationen mellan Örnsköldsvik och Luleå, så det är jätteroligt att jag nu får möjlighet att förverkliga det.

”Det är en stor aktör inom infrastruktur.”

Hur upplever du kulturen?

– Det är en öppen kultur och vi diskuterar problem som kan uppstå. Jag upplever att man tar vara på människors kunskap och intressen, jag som har varit här några få månader kan komma med inspel och blir lyssnad på.

Hur kommer din roll att se ut?

– Jag ska gå in som projektingenjör i bygghandlingsskedet för Norrbotniabanan. Den består av olika delsträckor, och jag ska vara med och ta hand om den komplexa delen som ska gå in i Skellefteå central. Uppdraget innebär att vi tar fram bygghandlingar för att upphandla entreprenörer. Som projektingenjör fungerar jag lite som projektledarens högra hand; jag kommer att hjälpa till med det administrativa arbetet, ekonomin och lite av varje.

Hur ser framtiden ut?

– Jag hoppas att mina möjligheter blir många med tanke på att jag har fått komma med i traineeprogrammet, det känns ärofullt att vara en av årets nio traineer. Målet är att komma vidare till att bli projektledare. Gärna inom Norrbotniabanan – det är ju ett stort projekt som kommer att pågå under många år.

Vad har varit roligast hittills?

– Att träffa alla människor som sitter på olika verksamhetsgrenar och se hur de jobbar. Det är jättespännande att bli en del av projektet Norrbotniabanan, det är nästan som en barndomsdröm för mig. Det har pratats så länge om att bygga järnväg i Norrland och att nu få vara med och planera, utveckla och ta det vidare är så himla roligt. Det är så häftigt med infrastruktur. Jag har haft kollegor som åker över Höga Kusten-bron och stolt berättar att de har varit med och byggt den. Nu kan jag bli den som berättar för mina barnbarn vad jag har bidragit med.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.    

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Data/IT Senior

Ekonomi senior

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Beti Cvetovska, Trafikverket
Trafikverket
”Här får jag möjlighet att utvecklas och fördjupa mina kunskaper”
Läs mer
Trafikverket
”De vägar vi bygger har människor nytta av varje dag”
Läs mer
Björn Jansson, Trafikverket
Trafikverket
”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”
Läs mer
Isak, Trafikverket
Trafikverket
”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Många längtar efter att göra något bra tillsammans”

Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.

Läs mer
Din Karriär
”Vi kan se en Greta-effekt”

När vi ser arbetsplatsen som vår ’second family’ är det förstås viktigt att arbetsgivaren erbjuder trygghet – långt bortom terrorhot, Donald Trump och allt som händer i omvärlden.

Läs mer
Din Karriär
”Det är svårt att bygga bolag – men det ska vara lika svårt för alla”

IT-ansvarig som 19-åring och en av Europas främsta entreprenörer under 30. I dag är Linnéa Kornehed Falck CMO och medgrundare av Einride.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer