Civilingenjör

Trafikverket

”Att få utveckla Norrland där jag bor är bara så häftigt”

2020-11-27

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Olivia Markström

#30

Civilingenjör

Sofia Hörnblad lovade sin pappa att fixa kommunikationen mellan Örnsköldsvik och Luleå. Nu är hon projektingenjör på Trafikverket och får vara med och infria löftet.

Sofia Hörnblad är trainee på Trafikverket och har samtidigt en tjänst som projektingenjör.

– Det känns kul att få jobba på ett företag där jag kan utvecklas i min roll som ingenjör. Traineeprogrammet ger oss ett större och bredare perspektiv på Trafikverket. Samtidigt går jag in som projektingenjör, vilket också ska bli spännande, säger Sofia.

Sofia Hörnblad

Titel: Projektingenjör.

Utbildning: Civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad, Luleå tekniska universitet, examen 2020. 

Fritidsintresse: ”Jag åker skidor, både utför och på längden, då är jag i mitt esse. Jag uppskattar träningsformen, att komma ut i naturen och andas frisk luft. Oftast åker jag på Ormberget i Luleå eller vid vår stuga i Hemavan.”

Vad lockade dig till Trafikverket?

– Det är en viktig myndighet och en stor aktör inom infrastruktur där jag kan vara med och göra skillnad i samhället. Jag sökte specifikt till att jobba med Norrbotniabanan – att få utveckla Norrland där jag bor är bara så häftigt. Jag sa till min pappa att jag ska fixa kommunikationen mellan Örnsköldsvik och Luleå, så det är jätteroligt att jag nu får möjlighet att förverkliga det.

”Det är en stor aktör inom infrastruktur.”

Hur upplever du kulturen?

– Det är en öppen kultur och vi diskuterar problem som kan uppstå. Jag upplever att man tar vara på människors kunskap och intressen, jag som har varit här några få månader kan komma med inspel och blir lyssnad på.

Hur kommer din roll att se ut?

– Jag ska gå in som projektingenjör i bygghandlingsskedet för Norrbotniabanan. Den består av olika delsträckor, och jag ska vara med och ta hand om den komplexa delen som ska gå in i Skellefteå central. Uppdraget innebär att vi tar fram bygghandlingar för att upphandla entreprenörer. Som projektingenjör fungerar jag lite som projektledarens högra hand; jag kommer att hjälpa till med det administrativa arbetet, ekonomin och lite av varje.

Hur ser framtiden ut?

– Jag hoppas att mina möjligheter blir många med tanke på att jag har fått komma med i traineeprogrammet, det känns ärofullt att vara en av årets nio traineer. Målet är att komma vidare till att bli projektledare. Gärna inom Norrbotniabanan – det är ju ett stort projekt som kommer att pågå under många år.

Vad har varit roligast hittills?

– Att träffa alla människor som sitter på olika verksamhetsgrenar och se hur de jobbar. Det är jättespännande att bli en del av projektet Norrbotniabanan, det är nästan som en barndomsdröm för mig. Det har pratats så länge om att bygga järnväg i Norrland och att nu få vara med och planera, utveckla och ta det vidare är så himla roligt. Det är så häftigt med infrastruktur. Jag har haft kollegor som åker över Höga Kusten-bron och stolt berättar att de har varit med och byggt den. Nu kan jag bli den som berättar för mina barnbarn vad jag har bidragit med.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör – Senior

Data/IT

Data/IT – Senior

Ekonomi – Senior

Högskoleingenjör

Högskoleingenjör – Senior

Naturvetare

Naturvetare – Senior

Samhällsvetare

Artiklar du kanske gillar:

Oskar Grönberg Trafikverket Borlänge
Trafikverket
”Du känner att du gör nytta ända ner på individnivå”
Läs mer
Trafikverket
”Trafikverket är navet som driver på utvecklingen”
Läs mer
Trafikverket
”Nu tar jag besluten och väljer de projekt jag vill genomföra”
Läs mer
Lena Hägg och Kristofer Södergberg står i en av Trafikverkets lokaler med två stora skärmar i bakgrunden.
Trafikverket
”Vi gör avtryck i samhället som kommer att hålla i generationer”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
8 tips för bästa starten på nya jobbet

Att vara ny på jobbet kan vara en utmaning. För att hjälpa dig genom din första vecka på nya jobbet har vi listat upp 8 tips på hur du får en smidig start!

Läs mer
Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Din Karriär
Så återhämtar du dig på arbetstid

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer