RISE Placeringar
Civilingenjör
- 11 RISE
Civilingenjör Senior
- 4 RISE
Högskoleingenjör
- 17 RISE
Högskoleingenjör Senior
- 11 RISE
Naturvetare
- 3 RISE
2020-12-08
Text: Linda Andersson
Foto: Christian Ekstrand
#11
Civilingenjör
Sandra Pantzare trivs på forskningsinstitutet RISE där hon får arbeta med den senaste tekniken.
Det statliga forskningsinstitutet RISE är ett av Europas största. De verkar för en hållbar tillväxt i Sverige och här arbetar 2 800 medarbetare med att hitta lösningar för samhällets olika utmaningar.
Sandra Pantzare arbetar som utvecklingsingenjör i Norrköping där ett av deras kontor finns. Det var kärleken till hästar som fick henne att börja på forskningsinstitutet för några år sedan. Som student gjorde hon sitt ex-jobb på RISE vilket handlade om att utveckla en sula till hästar för att trådlöst kunna mäta krafterna under hästens hovar. Detta för att tidigare kunna förebygga hälta hos djuren. Efter examen blev hon anställd som elektronikingenjör och i dag arbetar hon med att designa hårdvaran och att utveckla mjukvaran för lösningar inom Internet of things.
– Jag tar fram olika prototyper i vårt labb och ofta känns det som om jag får syssla med ett roligt hobbyprojekt på arbetstid. Att få arbeta med den senaste tekniken och vara med och föra ut forskningen till näringslivet är verkligen något som jag uppskattar.
”Det är mycket frihet under ansvar,
vilket jag tycker om.”
RISE är en internationell arbetsplats – här jobbar forskare, ingenjörer och ekonomer från hela världen. Både män och kvinnor i olika åldrar. Och Sandra trivs bra på en arbetsplats där det finns en stor blandning av människor och kompetenser.
– På vår enhet i Norrköping är vi omkring 40 personer och de flesta utgår från labbet. Vi har en god sammanhållning, det är en varm och välkomnande stämning. För mig är det viktigt att ha roligt på jobbet och jag värdesätter verkligen den gemenskapen som vi har. Sandra lyfter även flexibiliteten som en stor fördel.
– Det är mycket frihet under ansvar, vilket jag tycker om.
Att många unga i karriären är lockade av att arbeta på RISE tror Sandra beror på att de sysslar med uppdrag som gör nytta för samhället.
– Här får man vara med och göra skillnad. Och det finns en stor bredd i vad man kan arbeta med – det kan handla om allt från att utveckla applikationer inom e-hälsa till AI-lösningar för olika klimatutmaningar.
Sandra Pantzare
Titel: Utvecklingsingenjör.
Utbildning: Master i elektronikdesign, Linköpings universitet, examen 2018.
Vilket råd skulle du ge någon till någon som är ny i karriären? ”Att försöka arbeta med något som man verkligen är intresserad av även på fritiden. När man sysslar med något som man tycker är väldigt roligt får man ett annat driv och gör ett bra jobb automatiskt.”
RISE
Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.
Läs merNär vi ser arbetsplatsen som vår ’second family’ är det förstås viktigt att arbetsgivaren erbjuder trygghet – långt bortom terrorhot, Donald Trump och allt som händer i omvärlden.
Läs merPersoner som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer