Civilingenjör Senior

Trafikverket

”Vi gör avtryck i samhället som kommer att hålla i generationer”

2019-12-20

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loisted

Lena Hägg och Kristofer Södergberg står i en av Trafikverkets lokaler med två stora skärmar i bakgrunden.

#12

Civilingenjör Senior

Branschbäst loggaBranschbäst
Arbetsgivarna som har högst placering inom sin bransch på respektive ranking.

Trafikverket är en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Långsiktighet, samarbete och stora möjligheter till utveckling bidrar till framgångarna.

Trafikverket landar på en hedrande åttondeplats i Universums Senior Professional Ranking av attraktiva arbetsgivare. Många som jobbar på Trafikverket är ingenjörer, och två av dem är civilingenjörerna Lena Hägg och Kristofer Söderberg.
– Trafikverket är en del av många människors vardag, utan att de kanske tänker på det, och vi arbetar för att göra Sverige närmare. Personer transporterar sig med tåg till och från arbetet och barn skjutsas på vägarna till och från träningarna, säger Lena.

2017 valde Lena att lämna konsultbranschen för en roll som delprojektledare i fyrspårsutbyggnaden av järnvägen mellan Lund och Arlöv.
– Att samverka och dela kontor med entreprenören är positivt, det gör att vi får ett stort kunskapsutbyte mellan parterna. Jag ser hur projektet styrs och drivs och har då möjlighet att påverka de beslut som tas. Teknikerna har hög kunskap inom sina områden och jag lär mig så mycket nytt varje dag, säger hon.

Kristofer Söderberg har haft flera olika roller sedan han började på Trafikverket 2002. Nu är han en av två projektledare för den kommande höghastighetsjärnvägen mellan Lund och Hässleholm.
– Det är en spännande utmaning och häftigt att vara med som samhällsutvecklare. Vi jobbar i ett tidigt skede med stambanans sträckning mellan Lund och Hässleholm. Det Trafikverket gör berör alla mer eller mindre, vi gör avtryck i samhället som kommer att hålla i generationer, säger han.

Kristofer Söderberg

Titel: Projektledare
Utbildning: Civilingenjör i väg- och vattenbyggnad, Luleå tekniska universitet, examen 2002.
Smultronställe: ”Jag åker gärna till Åre för att åka skidor eller cykla med familjen.”

Vad utmärker Trafikverket som arbetsgivare?

– Bredden på vår verksamhet och de helhetsåtaganden vi gör innebär att det finns stor kunskap inom Trafikverket. Det är ett öppet och lyhört klimat mellan kollegor, chefer och leverantörer och det fortsätter vi att uppmuntra, säger Kristofer.
– ”Tillsammans” är ett ledord i våra samverkansprojekt – som grupp blir vi starka. Vi har en kultur som innebär att vi är måna om att alla mår bra i ett projekt, säger Lena och tillägger:
– Det är människorna som ska utföra arbetet och därför är arbetsmiljön jätteviktig. Det ska vara kul att gå till jobbet.

Lena Hägg

Titel: Projektledare
Utbildning: Civilingenjör i väg- och vattenbyggnad, Lunds tekniska högskola, examen 2011.
Smultronställe: ”Mitt barndomsställe som ligger i skärgården utanför Oskarshamn.”

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Trafikverket uppmuntrar oss att våga prova olika inriktningar och jag är ett exempel på det. Tidigare jobbade jag med vägprojekt men nu har jag bytt till järnvägssidan. Vi har många projekt på gång framöver och kommer att behöva många kompetenta människor i alla åldrar, säger Kristofer.
– Som projektledare har man en övergripande roll och vi har många specialister som hjälper oss. Om man exempelvis har goda projektledaregenskaper och kommer från en annan bransch så stöttar Trafikverket upp med kompetenta koordinatorer och tekniker i projektet så att det blir en komplett grupp, säger Lena.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.    

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Data/IT Senior

Ekonomi Senior

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Isak, Trafikverket
Trafikverket
”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”
Läs mer
Hanna Söderberg Trafikverket HK
Trafikverket
”Att bygga förtroende är extra viktigt i ledarskapet”
Läs mer
Trafikverket
”Det är en kreativ atmosfär som tillåter att du provar nytt”
Läs mer
Noran på Trafikverket står och lutar sig mot broräcket.
Trafikverket
“Vi bjuder in till samtal för att hitta lösningar tillsammans”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Många längtar efter att göra något bra tillsammans”

Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.

Läs mer
Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Din Karriär
Så kan du bli av med din talrädsla

Blir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer