Civilingenjör

PostNord

”Vi måste snabbt kunna ställa om och bryta gamla vanor”

2021-12-09

Estimerad lästid 2 min

Thomas på PostNord står vid ett räcke och vilar armbågen. Han tittar in i kameran och ler.

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Foto: Kristofer Hedlund

Komplext, spännande – och trivsamt. Så beskriver logistikern Thomas Surasto jobbet på PostNord.

Eftersom Thomas Surasto alltid drivits av att lära sig mer om logistik föll det sig naturligt att han hamnade på PostNord. I dag har han jobbat som verksamhetsutvecklare på bolaget i drygt fyra år.
– Ju större och mer komplex en organisation är, desto mer spännande blir mitt jobb. Inom PostNord har man ett brett spektrum av framför allt nätverkslogistik och terminalhantering. Samtidigt finns det ett parallellt flöde av brev och paket, som i olika delar av kedjan och olika delar av Sverige går i synergi. Det är alltså motsatsen till en strömlinjeformad och enkel logistik.

Thomas Surasto

Titel: Verksamhetsutvecklare.

Utbildning: Civilingenjör inom logistik och produktionsekonomi. Lunds universitet, examen 2012.

Hur skulle du beskriva kulturen inom PostNord? ”Många har arbetat här länge och det finns en oerhörd stolthet inom företaget. När jag började här tänkte jag också mycket på hur hjälpsamma alla var. Det fanns alltid någon att vända sig till om jag hade frågor.”

I en omvärld som hela tiden förändras, gäller det att hänga med – och det är den utmaningen som Thomas drivs av i sitt arbete.
– E-­handeln, konkurrensen i branschen och brev­ och paketvolymer som förändras är alla faktorer som bidrar till att det händer mycket på kort tid i mitt jobb. Vi måste snabbt kunna ställa om och bryta gamla vanor. Det är också det som håller mig kvar här, att det alltid finns något att jobba med och utmanas av, säger han och tillägger:
– Dessutom har jag en bra relation till min chef och mina kollegor, som befinner sig på olika platser i landet. Vi har roligt tillsammans och trivs bra ihop.

Ju större och mer komplex en organisation är, desto mer spännande blir mitt jobb.

Thomas jobbar i en grupp inom produktionssystem som tittar på logistikflöden. Ett jobb som inte bara kräver att man har en känsla för logistisk, utan också att man är analytisk och samtidigt bra med människor.
– Jag har både diskussioner med de som jobbar strategiskt och de som jobbar operativt och taktiskt i verksamheten, så det gäller att kunna kommunicera på rätt sätt i alla led för att både få och ge den information som behövs. Framför allt handlar mitt jobb om att förstå hur sambandet mellan verksamhet, människa och teori fungerar.

Text: Sara Schedin

PostNord

Vi gör vardagen enklare! PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2021 hade koncernen cirka 28 500 anställda och en omsättning på 40,7 miljarder SEK. Moderbolaget är ett svenskt publikt bolag med koncernkontor i Solna.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Malmö 221123
Christoffer Fransson på PostNord.
Foto: André de Loisted
PostNord
”Det var ett lätt beslut att återvända till PostNord”
Läs mer
PostNord
”Våra tjänster underlättar vardagen för många människor”
Läs mer
PostNord
”Utvecklingsmöjligheterna på PostNord är exceptionellt bra”
Läs mer
Marcio på PostNord står i en korridor. Han lutar sig mot räcket och tittar in i kameran.
PostNord
”Jag har överraskats av hur mycket man kan lära sig här”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Bli ett proffs på att arbeta hemifrån

Allt fler svenskar arbetar hemifrån och det finns en del att tänka på när det gäller att hålla produktiviteten uppe från ditt hemmakontor.

Läs mer
Din Karriär
Vad är extra viktigt vid val av arbetsgivare?

Topp 3 viktigaste attributen för professionals.

Läs mer
Din Karriär
Hur ser young professionals på sina arbetsgivare?

Vad söker unga talanger efter hos en arbetsgivare? Och har deras syn på sitt framtida yrkesliv förändrats på grund av pandemin?

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer