Civilingenjör

PostNord

”Vi utvecklade en AI-motor som branschen tog efter”

2023-12-12

Text: Daniel Cederlund

Foto: Christian Gustavsson

Den senaste tekniken och stor frihet på jobbet får Christian Edfjäll att trivas på PostNord.

Varje dag passerar 500 000 paket genom PostNords sorteringssystem. Det ställer höga krav på såväl IT som tekniska
lösningar. Christian Edfjäll är teknisk projektledare på PostNords enhet för maskiner och underhåll och berättar om ett företag i absolut teknisk framkant.

Christian Edfjäll

Titel: Technical Project Manager.

Utbildning: Civilingenjör Elektroteknik från KTH, 2002.

Vilken är din tekniska favoritpryl i hemmet? ”Mina smarta appar och funktionerna jag styr mitt hem med.”

Christian Edfjäll har förutom en utflykt mellan 2019–2021 varit PostNord trogen sedan 2008. Under åren har han haft
flera olika roller, och sedan återkomsten är han alltså teknisk projektledare.

– Jag ångrar verkligen inte att jag lämnade 2019, det gav mig ett nytt perspektiv och jag insåg hur häftig teknik PostNord verkligen jobbar med jämfört med många andra företag. Så när jag fick chansen att komma tillbaka i en roll som är nära tekniken och vår produktion behövde jag inte fundera många sekunder. Det var rätt att lämna, och det var
rätt att komma tillbaka, säger han.

AI är en teknik som är minst sagt på tapeten just nu. Men för Christian Edfjäll och PostNord är det snarare gamla nyheter. Redan för 5–6 år sedan jobbade han och kollegorna med att ta fram en avancerad AI-motor som skulle kunna hantera försändelser från Kina.

– I Sverige jobbar vi med standardiserade etiketter med OCR-nummer och liknande. Men i Kina hade i stort sett varje företag en egen variant. Så vi utvecklade en AI-motor som kunde läsa de kinesiska etiketterna. Det ledde till att vi fick dela med oss av våra nyvunna kunskaper till andra postverk och logistikaktörer, som sedan tagit efter. Det tycker jag ringar in PostNord väldigt bra. Många har en bild av att vi skulle vara ett omodernt företag, men inget kunde vara mer fel, säger han.

Vad gillar du mest med att jobba på PostNord?

– Att ingen säger hur vi ska lösa saker, utan vad de behöver. Och det är väl något utav ett drömscenario för en teknikintresserad civilingenjör som mig. Vi får jobba kreativt med tekniker som många inte ens känner till ännu. Att få arbeta på det sättet tillsammans med likasinnade kollegor är det som gör att jag verkligen gillar att jobba här.

PostNord

Vi gör vardagen enklare! PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2021 hade koncernen cirka 28 500 anställda och en omsättning på 40,7 miljarder SEK. Moderbolaget är ett svenskt publikt bolag med koncernkontor i Solna.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
”Utvecklingsmöjligheterna på PostNord är exceptionellt bra”
Läs mer
PostNord
”Här finns stora möjligheter att byta karriär längs resan”
Läs mer
Malmö 221123
Christoffer Fransson på PostNord.
Foto: André de Loisted
PostNord
”Det var ett lätt beslut att återvända till PostNord”
Läs mer
PostNord
”Våra tjänster underlättar vardagen för många människor”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

Läs mer
Din Karriär
Hur ser young professionals på sina arbetsgivare?

Vad söker unga talanger efter hos en arbetsgivare? Och har deras syn på sitt framtida yrkesliv förändrats på grund av pandemin?

Läs mer
Din Karriär
Här tillverkas framtidens hållbara batterier

Batteritillverkaren Northvolt jobbar mot en grönare framtid och är i år nya på listan över landets mest attraktiva arbetsgivare.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer