Civilingenjör

Högskoleingenjör

Trafikverket

”Visar du att du vill kommer du få stort ansvar på Trafikverket”

2019-11-29

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loisted

Robin Backebjörk står på ett torg i Malmö.

#20

Civilingenjör

#18

Högskoleingenjör

Nära samarbete mellan interna och externa parter ligger bakom Trafikverkets framgångar

Civilingenjören Robin Backebjörk sökte och fick en plats på Trafikverkets ettåriga traineeledarskapsprogram för juniora rådgivare 2013.

– Jag klev in i rollen som rådgivare åt Trafikverkets högsta ledning. Under det året hade jag många olika arbetsuppgifter beroende på vilken hjälp ledningsgruppen behövde. En stående punkt var omvärldsspaning, säger han och fortsätter:
– Jag fick se hur vi fattar beslut på Trafikverket och hur besluten sipprar ner i organisationen och tas vidare. Jag satt i öppet kontorslandskap och upplevde hur olika beslut mottogs av medarbetarna. Det var en viktig lärdom för mig, jag såg hur avgörande det är för resultatet att första linjens chef och medarbetarna har en bra dialog.

Robin Backebjörk

Titel: Chef verksamhetsstyrning
Utbildning: Civilingenjör i väg- och vattenbyggnad, Lunds tekniska högskola, examen 2013.
Favoritvägsträcka: ”Vägsträckan innan man kommer fram till Jönköping och har Vättern på höger sida – den är väldigt fin.”

I dag ansvarar Robin tillsammans med fyra enhetschefer för en avdelning med sammanlagt 50 medarbetare. De jobbar med ekonomifrågor för underhåll och har en budget på drygt 14 miljarder kronor.

– Efter min roll som junior rådgivare var jag förändringsledare och växte in i det ansvaret. Därefter sökte jag och fick en chefstjänst, vilket innebar att jag tidigt fick ta ett stort ansvar. Om man har driv och visar att man vill får man också ta mycket ansvar på Trafikverket.

”Vi har ett brett uppdrag och hos oss kan man jobba med olika typer av verksamhetsfrågor.”

Trafikverket har en öppen företagskultur och har nära till chefer i olika led. Kulturen bygger på samarbete, både internt och externt med olika aktörer.

– Vi jobbar på uppdrag att utveckla Sverige och infrastrukturen, och samarbetar i team för att åstadkomma nytta för samhället, säger Robin.

Myndigheten knyter samman Sverige och arbetar för att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

– Vi har ett brett uppdrag och hos oss kan man jobba med olika typer av verksamhetsfrågor. Vi har 150 olika yrken i hela landet som man kan söka beroende på intresse och drivkrafter. Vi är med hela vägen från att det finns ett behov i samhället, till att vi utreder, åtgärdar och förvaltar, säger Robin.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.    

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Data/IT Senior

Ekonomi senior

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Beti Cvetovska, Trafikverket
Trafikverket
”Här får jag möjlighet att utvecklas och fördjupa mina kunskaper”
Läs mer
Trafikverket
”De vägar vi bygger har människor nytta av varje dag”
Läs mer
Björn Jansson, Trafikverket
Trafikverket
”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”
Läs mer
Isak, Trafikverket
Trafikverket
”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Så kan du bli av med din talrädsla

Blir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.

Läs mer
Din Karriär
Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

Läs mer
Din Karriär
Så återhämtar du dig på arbetstid

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer