COTF

Veidekke

”Det pågår ett stort arbete med genus- och mångfaldsfrågor på Veidekke”

2020-12-11

Text: Fridah Jönsson

Foto: Veidekke

Byggbolaget Veidekke arbetar aktivt med jämställdhet och hälsa för alla medarbetare.

Johanna Axelsson är platschef på Veidekke, men har haft olika roller sedan hon började på bolaget som praktikant när hon var student på KTH. Hon trivs på bygg- och anläggningsföretaget där det just nu pågår ett genus-och mångfaldsarbete.
– Genom intervjuer och enkäter har man har gjort en kartläggning av nuläget rörande mångfald, kultur och ledarskapsnormer. Alla ledningsgrupper har även gått en workshopserie.

Johanna Axelsson

Titel: Platschef.

Utbildning: Real Estate & Construction Management, KTH, examen 2016.

En ikon för jämställdhet som jag gillar: ”Annie Lööf.”

En konkret jämställdhetsåtgärd där Johanna varit med i en fokusgrupp berör arbetet i produktionen, alltså ute på själva byggena.
– Vi ställer upp byggbodar på våra byggarbetsplatser. Eftersom det tidigare mest har varit killar som jobbat ute har bodarna inte varit anpassade utifrån en mixad grupp, gällande till exempel omklädningsrum och duschmöjligheter. Nu har man tagit ett grepp med våra leverantörer för en nystandard som gäller på alla nystartade projekt från och med 2020, där vi ställer krav på utformningen. Veidekke var först i branschen med dessa krav.

Innan hon blev platschef 2019 arbetade Johanna som arbetsledare i produktionen, vilket hon såg som ett uppdrag med stora utvecklingsmöjligheter.
– När jag pluggade märkte jag att byggproduktion ibland ses som en språngbräda – att man går ut, jobbar som arbetsledare och går vidare inom organisationen. Men att jobba i produktion är inte bara en språngbräda, man kan ha så många positioner! Även om man inte byter titel eller roll finns det mycket att rikta in sig på och jobba med. Min upplevelse är att många vid första anblick förknippar det med ett hårt klimat, men det är inte min upplevelse.

”Att jobba i produktion är inte bara en språngbräda, man kan ha så många positioner!”

Under 2021 fortsätter Veidekke att arbeta för att alla medarbetare ska må bra. De har en satsning för ledare med fokus på hälsa och personligt ledarskap. Bland annat har man fått träffa en träningscoach som hjälper en att nå sina mål.
– Om vi mår bra i kroppen och knoppen så kan vi också prestera bättre på jobbet. Det är en grym satsning som jag inte förväntade mig att få vara med om på jobbet när jag gick ut skolan.

Veidekke

Veidekke är det stora, lilla företaget. Med muskler men som alltid låter hjärtat visa vägen. Här är framtiden jämställd. Hållbarhet är inget modeord, det är handling. Hos oss är det viktigaste att alla får vara som hen vill, för det är då människor växer och bygger bra samhällen tillsammans. Men vårt arbete är långt ifrån klart. Om vi ska fortsätta förändra byggbranschen behöver vi dina innovativa idéer och dina värderingar. Vi behöver din hjälp att fortsätta bygga med hjärta.
Läs mer: www.veidekke.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Business Sweden
“I enjoy the challenges that come with working in complex regions”
Läs mer
Resha Björk Trafikverket HK
Trafikverket
”Vi chefer samarbetar för att få medarbetarna att växa”
Läs mer
Lars Billström står i en gemenskapslokal med ett shuffleboard i förgrunden.
SecureLink
SecureLink blir Orange Cyberdefense
Läs mer
Elin Orrheim, Essity
Essity
Här föds innovationer som skapar ett mer hållbart och cirkulärt samhälle
Läs mer