COTF

Atlas Copco

”Mångfald och inkludering är en affärskritisk fråga”

2022-07-05

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Atlas Copco tar framtiden på allvar. Affärsutvecklaren Dahir Khalid har tagit plats i det globala industriföretaget för att sätta fokus på jämställdhet och inkludering.

Dahir Khalid har en lång karriär bakom sig som entreprenör inom affärsutveckling med inriktning på mångfald och inkludering. Sedan våren 2022 fortsätter han det arbetet på Atlas Copco. 

– Det är en affärskritisk fråga. Om vi ska vara konkurrenskraftiga och nå ut till våra kunder och attrahera de bästa talangerna måste vi jobba med inkludering. 

 

Dahir Khalid

Titel: Global Diversity & Inclusion Lead. 

Utbildning (skola och examensår): Civilekonom, magister i organisation och ledarskap. Kandidat i marknadsföring, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, examen 2009.  

Inspireras av: ”Människor i allmänhet som har gjort intressanta resor som de är nöjda med.”
 

Vilken erfarenhet är du mest stolt över?

– Jag har en interkulturell kompetens som gör att jag kan ta mig an olika organisationer och personligheter. Och jag har en känsla för affärsutveckling. Det har gett mig en bredd som jag har stor nytta av.  

Beskriv vad du jobbar med!

– Mitt uppdrag är att se till att Atlas Copco är en attraktiv arbetsgivare för alla talanger därute och visa att det finns en massa intressanta saker att jobba med. 

”Vi vill få in fler kvinnliga ingenjörer.”

Hur jobbar Atlas Copco med jämställdhet?

Det stora perspektivet är att alla ska ha samma inflytande, möjligheter och rättigheter och för att nå dit behöver vi göra konkreta åtgärder. Vi har flera globala och lokala aktiviteter som pågår och som är på gång. Ett exempel är utbildning för alla inom Atlas Copco i omedvetna fördomar, unconscious bias”, ett ämne som varje organisation som menar allvar med sitt inkluderingsarbete borde ta efter.  

Ge exempel på hur ni gör för att attrahera fler kvinnor.

– Vi är partnerföretag till Female Technical Engineer där vi är ute på universitet och lobbar för att få in fler kvinnliga ingenjörer till industrin. Ett annat exempel är Women Mentorship Program där anställda är mentorer åt kvinnliga studenter.  

Vad lockade dig att ta jobbet?

– Här får jag vara med och se resultaten av det jag genererar. Det är spännande att jobba med Atlas Copco som verkar i olika kontexter. Mångfaldsfrågan kräver fingertoppskänsla och anpassning utifrån de länder vi verkar i som exempelvis Sverige, Tyskland och USA. Atlas Copco jobbar med många globala projekt och initiativ. Det innebär att vi ständigt får nya influenser och lär oss nya saker, vilket på lång sikt leder till innovationskraft och förbättrad inkludering.  

Hur tror du att framtiden kommer att se ut gällande jämställdhet och karriärmöjligheter?

– Jag har föreläst på många universitet genom åren och har då frågat vad de har för förväntningar på blivande arbetsgivare. Svar som alltid kommer fram är hållbarhet, ledarskap, mångfald och social påverkan. De punkterna är viktiga för alla bolag att jobba med, och det har Atlas Copco insett. Även om vi är ett bolag som går bra ekonomiskt så gäller det att vi fortsätter rusta för framtiden.  

Text: Tina Lindström Carlsson

Atlas Copco

Atlas Copco är en industrikoncern med världsledande ställning inom kompressorer, vakuumlösningar, generatorer, pumpar, industriverktyg och monteringssystem. Vi är en global koncern med många starka varumärken och cirka 43 000 anställda som representerar olika kulturer i mer än 180 länder. Vi har ett brett utbud av roller så oavsett dina intressen eller kompetensområde erbjuder vi spännande utmaningar och möjlighet att växa.

 

Antal medarbetare: 43 000 globalt, cirka 15 000 i Sverige.

Facebook: facebook.com/lifeatatlascopco

Läs mer: www.atlascopco.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Atlas Copco
“Det är du som driver dina drömmar”
Läs mer
SEB
“The company culture is amazing”
Läs mer
Trafikverket
”Det finns ett stort stöd och jag har frihet inom mina ramar”
Läs mer
Trafikverket
”Jag gillar att hitta nya sätt att tänka och göra saker på”
Läs mer