Karriär

SEB

“På SEB har man kollegor från hela världen”

2021-09-09

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllequist

AI, maskininlärning och Google Cloud. Under SEB:s Summer Tech Internship Programme fick Johan Hammarstedt, som är Årets Techtalang, arbeta med den senaste tekniken.

Johan Hammarstedt pluggar en master i maskininlärning på KTH. I jakten på ett sommarjobb råkade han i vintras på en annons för tävlingen Årets Techtalang. När han såg att priset var Internship på SEB med fokus på maskininlärning, visste han att han ville delta.
– Jag tycker att det är roligt att tävla och brinner för AI, sen såg jag även en chans att kanske få jobba med Salla Franzén, som var Head of Analytics på SEB. Jag hade följt Salla och hennes team sedan en tid tillbaka och tyckte deras arbete på banken verkade spännande.

Johan Hammarstedt

Titel: Student.
Utbildning: Pluggar master i maskininlärning på KTH.
Du är inte bara student, utan också basketspelare. Berätta mer! “På sidan av studierna spelar jag semi-professionell basket i Svenska Superettan. Innan jag pluggade min kandidat i Lund spelade jag basket på college i USA under två år.”

Låter Årets Techtalang som något för dig?

Läs mer om tävlingen och skicka in din ansökan HÄR!

Roterade runt

Till sin egen förvåning kammade Johan hem priset och fick även chansen att jobba för Sallas team. Sex av de åtta veckorna tillbringade han på avdelningen Analytics, som arbetar med artificiell intelligens och maskininlärning. Den resterande tiden gjorde han två rotationer. Först i SEB:s interna Google Cloud-team och sedan i bankens innovationsstudio SEBx.
– Jag hade ett huvudprojekt på Analytics under sommaren, som jag även knöt an till på de andra avdelningarna.

Enligt Johan var rotationsdelen av programmet väldigt givandet. Att få vara på olika avdelningar gav en varierad bild av banken som helhet – samtidigt som han fick lära känna massor av olika människor.
– Det finns en bred mångfald inom SEB – man har verkligen kollegor från världens alla hörn att ta lärdom ifrån.

Tillgång till en bred expertis

Johan berättar att han fick relativt fria händer i sitt projekt, så länge han använde den data han hade blivit tilldelad. Uppgiften var att hitta på en kul och kreativ innovation till SEB:s makro-researchteam.
– Med hjälp av de olika rotationerna och de människor jag arbetade med, byggde jag en applikation i Google Cloud i form av en ’sökmotor’ för sentimentanalys av omvärldsnyheter, säger han och fortsätter:
– Jag gillade verkligen de där stunderna under praktiken där jag satt och jobbade med min app och kunde brainstorma idéer kollegor. Det finns en otrolig kunskap på banken, vilket innebar att jag hela tiden hade tillgång till en bred expertis.

Eftersom arbetet var så fritt tog det också lite tid att komma på en bra idé, berättar Johan. Men han fick experimentera mycket, vilket han uppskattade.
– Det är roligt att man verkligen välkomnar nya tankar och ny teknik på banken. I min bransch vill man ju gärna prova det allra senaste och det fick jag göra på SEB.

Vad händer nu?

Johan har ett år kvar på sin masterutbildning och vad som sker efter att han tagit sin examen håller han ännu öppet. Nu ska han fokusera på sina studier.
– Men jag har en löpande dialog med SEB, så vi får se vad som händer framöver.

Text: Sara Schedin

SEB

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

SEB
”Vi är ett härligt gäng som alla verkligen brinner för det vi jobbar med”
Läs mer
SEB
”På SEB finns goda möjligheter att växa och ta på sig nytt ansvar”
Läs mer
SEB
“Jag har verkligen möjlighet att göra skillnad”
Läs mer
SEB
“Tillsammans uppfinner vi helt nya koncept”
Läs mer