2024-09-06
Linnéa Erlandsson hade siktet inställt tidigt – på Skanska har hon möjlighet att utvecklas och nå sina mål.
Det var lunchföreläsningen på campus som avgjorde, efter att ha tagit del av Skanskas värderingar, moderna arbetssätt och inkluderande kultur visste Linnéa att hon hittat sin framtida arbetsgivare.
Under sitt andra studieår blev Linnéa antagen till Skanska P3, studentprogrammet som riktar sig mot högskoleingenjörer. Programmet, som inleds med sommarjobb, innehåller olika utbildningsmoduler och exjobb. Linnea hade även möjlighet att jobba extra på Skanska utöver programmet och studierna.
– Att komma in i arbetslivet så tidigt var jättebra, berättar Linnéa, hela sista året gick arbetet och mina studier hand i hand. Jag skrev mitt examensarbete tillsammans med Skanska och att ha handledaren på plats på jobbet var jättebra.
Linnea Erlandsson
Titel: Arbetsledare
Utbildning: Byggingenjör med inriktning projekt och produktionsledning, Malmö Universitet, examen 2021
Linnéa arbetar som Arbetsledare, ett omväxlande och fritt arbete som hon stormtrivs med. Dagarna är varierande men börjar alltid likadant, med ett morgonmöte ute på arbetsplatsen.
– Vi startar alltid med ett morgonmöte, där är alla yrkeskategorier representerade och vi stämmer av vad som ska ske under dagen. Under förmiddagen är jag ute och rör mig på arbetsplatsen, jag stämmer av hur långt vi kommit med de olika momenten och ser över om något behöver beställas. Varje eftermiddag planeras vad som ska ske dagen efter, att vara proaktiv här är jätteviktigt, med en tydlig plan slipper man börja dagen med problem, det blir lättare för alla.
Att bygga stora fastigheter är ett teamarbete med ständiga utmaningar, men Linnéa berättar att lagandan ute på arbetsplatsen är stor.
– I mitt jobb är ingen dag är den andra lik, det är nya utmaningar varje dag, men vi är ett team och löser det tillsammans. Jag är dessutom en person som verkligen gillar problemlösning, det tror jag att jag har stor nytta av. Det skulle kanske vara vädret som kan vara tufft ibland. Vi är ofta utomhus och det är inte alltid roligt i stormar och skyfall. Det påverkar både planeringen och humöret så det kan vara en utmaning.
Sedan ett år tillbaka är Linnéa ordförande för One Network Skanska, ett nätverk för nyanställda i bolaget. Här knyts värdefulla kontakter och det arrangeras inspirerande träffar flera gånger per år.
– Det är ett uppskattat initiativ där folk från alla yrkeskategorier, både yrkesarbetare och tjänstemän, får möjlighet att ses utanför sina egna projekt. Att få insikt i varandras verksamheter är jättevärdefullt – man får ett bredare perspektiv och en ökad förståelse för allt som händer inom företaget. Nätverket har en god gemenskap där stämningen är väldigt familjär, det bidrar till att man trivs och vill vara kvar hos Skanska.
För egen del känner hon att hon hittat helt rätt, och även om det finns många mål kvar att uppfylla är hon övertygad om att hon kommer att nå dem på Skanska.
– Jag hade tydliga mål redan när jag klev in på Skanska och har fått stöttning i att nå dem från dag ett. Jag drivs av att ha en tydlig plan och här finns hela tiden en öppen dialog om vart jag vill härnäst, det är jätteinspirerande.
– Stoltheten man känner när man åker förbi ett Skanskaprojekt, speciellt ett man själv varit delaktig i. Vi bygger inte bara hus – vi bygger platser där framtiden skapas. Det kan vara universitet och forskningslabb som kommer att tillföra så mycket nytta i samhället – det är häftigt.
Skanska