Karriär

Xylem

”Vi ser till att även nästa generation får rent vatten”

2019-12-12

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Xylems Adam Sheehan arbetar med världsledande pumpteknologi i virtual reality.

Som Pump Station Design Specialist jobbar Adam Sheehan med att komma på nya idéer för att överkomma de vatten- och avloppsvattenproblem som städer och företag arbetar med. Mycket av hans arbete handlar också om att utbilda kollegor och kunder om varför pumpstationsdesign är så viktigt, något han bland annat gör med hjälp av VR (virtual reality).

– Många av våra största pumpar finns inte i Sverige, så om en kund vill veta mer om dem måste vi ta kunderna till en sajt i ett annat land. Med hjälp av VR kan vi istället visa dem den station som de är intresserade av här på kontoret. Vi kan också lägga in flera olika varianter av stationer så att kunderna får inblick i alternativen.

Adam Sheehan

Titel: Pump Station Design Specialist.
Utbildning: Electrical engineering, Northern Illinois University, examen 2001.
Vilken är din favoritplats i Sverige? ”Skärgården är en perfekt kombination av lugn och vatten.”

Hur kommer ni att utveckla tekniken framöver?

– Vi vill undersöka om VR-modellerna kan sammanföras med ett CFD-verktyg (computational fluid dynamics) för simulering av vatten i pumpar och pumpstationer. På så sätt skulle pumpstationens samverkan med vatten visas upp i virtuell form.

Du är ursprungligen från USA, vad fick dig att flytta till Sverige?

– Efter att ha arbetat på Xylems försäljningskontor i Portland i USA i ett antal år besökte jag företagets svenska kontor i Sundbyberg i Stockholm för en konferens. Jag trivdes väldigt bra här, både i staden och med kollegorna, så när en tjänst dök upp ett par år senare nappade jag direkt.

Vad gör dig stolt över att jobba på Xylem?

– Att jag får hjälpa till med de vatten- och avloppsvattenproblem som världen står inför. Jag älskar att vara i vatten och vill att våra hav och sjöar fortsätter att vara så rena som möjligt. Genom mitt arbete på Xylem är jag med och ser till att även nästa generation får rent vatten.

Varför tycker du att andra ska söka sig till företaget?

– Xylem är ett företag som uppmuntrar sina medarbetare att dyka ner i det som de är intresserade av. 3D-printing och virtual reality är inte en del av mina dagliga arbetsuppgifter, men det är ändå något som jag får undersöka och utvecklas inom.

Xylem

Xylem är ett internationellt företag som erbjuder integrerade lösningar för vätskehantering. Xylem tillhandahåller ett samlat utbud av produkter och lösningar från våra globalt ledande varumärken såsom Flygt, Godwin, Leopold, Sanitaire och Wedeco.   Läs mer: www.xyleminc.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Emil Hammarström ståendes utomhus framför en byggarbetsplats, klädd i blå skjorta och svart jacka.
Trafikverket
”Vi bygger en ny kärna för mobilnät som ska vara klart efter sommaren”
Läs mer
Anders Ramqvist står utomhus med höstträd i bakgrunden och solen i ryggen.
Trafikverket
”Att jobba i team för att nå gemensamma mål är verkligen superkul”
Läs mer
Daniel Bond står utomhus på en gångbro.
Trafikverket
”Olika kompetenser gör att vi ser saker ur olika infallsvinklar”
Läs mer
Victor Salén och Natalie Harris, Essity
Essity
Essity’s GO! Program offers graduates a real job from day one
Läs mer