Högskoleingenjör

JM

”Allt som sker innan man börjar bygga är otroligt intressant”

2019-06-12

Text: Camilla Rindås

Foto: Patrik Lundin

Civilingenjören och soldaten Agnes Tyrén står lutad mot en vägg som föreställer någon slags ritning. Hon tittar in i kameran. I förgrunden syns en gulorange taklampa.

#32

Högskoleingenjör

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+

Civilingenjören och soldaten Agnes Tyrén går JMs traineeprogram och vill gärna jobba med projektering.

Agnes Tyrén läste på om olika traineeprogram och blev lockad av JMs, men det var under det personliga mötet med byggbolaget som hon verkligen bestämde sig.
– Under assessmentdagen på JM blev jag lite kär i dem som arbetsgivare. Jag intervjuades och fick träffa JM-anställda och märkte av deras fina värderingar. Här arbetar jordnära och ärliga människor och det finns en stor omsorg för att alla ska trivas.

Agnes Tyrén

Titel: Trainee.
Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi, Linköpings universitet, 2018.
Vem är din dröm-mentor? ”Det är faktiskt Johan Skoglund, vår vd. Han har en häftig syn på livet och är en cool person som lyckats nå ut till alla på företaget. Många ser upp till honom.

Agnes antogs till det tvååriga traineeprogrammet. Nu har hon varit på JM i ett halvår och fått erfarenhet från ett par olika avdelningar.
– Mina första månader spenderade jag ute i produktion iförd hjälm och skor med stålhätta – vilket skiljde sig mycket från vad jag pluggat. Jag såg till att vara nyfiken och ställa mycket frågor och tog även chansen att arbeta praktiskt tillsammans med hantverkarna.

Just nu arbetar Agnes med projektering, något som hon gärna skulle jobba med efter traineeperioden.
– Allt som sker innan man börjar bygga är otroligt intressant. Det är i projekteringsfasen man har störst möjlighet att påverka byggets utformande och de beslut som fattas här är otroligt viktiga för det övergripande resultatet.

Hur ser dina möjligheter ut efter traineeprogrammet?

– Programmet kommer ge mig en bred bild av företaget och branschen, och parallellt kommer jag ha en dialog med min chef om vad jag vill göra sedan. Projektering känns mest lockande just nu. Men det är fortfarande 1,5 år kvar – gott om tid att fundera!

Berätta om en utmaning i rollen som trainee.

– Just nu behöver jag acceptera att jag är ny vart jag än kommer. Så fort jag har blivit varm i kläderna på en avdelning så ska jag byta till en annan. Det är väldigt roligt och lärorikt – men viktigt att ta för sig. Jag har fått positiv feedback just för att jag varit intresserad och ställt mycket frågor.

Är det som du trodde att arbeta i byggbranschen?

– Innan jag började här hörde jag ryktet att det kan vara en lite tuff bransch, särskilt för kvinnor. Det har jag dock inte upplevt, istället har jag mött massa härliga människor. Att jag är utbildad soldat inom försvarsmakten har visat sig vara en bra icebreaker. Man ”bondar” lite extra när man pratar om lumpen!

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet.

Dela det här inlägget

JM Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

JM
”Miljö är viktigt för mig – och för världen”
Läs mer
Sophia Sandbring ute i projekt i Malmö.
JM
”Jag blir stolt när jag ser att det lyser i kundens ögon”
Läs mer
JM
”Det känns häftigt att få vara en del av våra framtida projekt”
Läs mer
Sara Öberg, JM
JM
”Jag bidrar till att skapa hem där människor ska bo”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Delta i Universums undersökning!

Är du en Ledare, en Entreprenör eller en Jägare? Genom Universums karriärtest får du reda på vilken karriärtyp du är och vilka arbetsgivare som passar din profil.

Läs mer
Din karriär
Maximera studietiden för att bli attraktiv på arbetsmarknaden

Att ha rätt utbildning är inte längre tillräckligt för att få ditt drömjobb. Här är tre tips som kan ge dig som student ett försprång på arbetsmarknaden.

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer