2019-06-12

Högskoleingenjör

JM

”Allt som sker innan man börjar bygga är otroligt intressant”

Text: Camilla Rindås

Foto: Patrik Lundin

Civilingenjören och soldaten Agnes Tyrén står lutad mot en vägg som föreställer någon slags ritning. Hon tittar in i kameran. I förgrunden syns en gulorange taklampa.

#30

Högskoleingenjör

Civilingenjören och soldaten Agnes Tyrén går JMs traineeprogram och vill gärna jobba med projektering.

Agnes Tyrén läste på om olika traineeprogram och blev lockad av JMs, men det var under det personliga mötet med byggbolaget som hon verkligen bestämde sig.
– Under assessmentdagen på JM blev jag lite kär i dem som arbetsgivare. Jag intervjuades och fick träffa JM-anställda och märkte av deras fina värderingar. Här arbetar jordnära och ärliga människor och det finns en stor omsorg för att alla ska trivas.

Agnes Tyrén

Titel: Trainee.
Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi, Linköpings universitet, 2018.
Vem är din dröm-mentor? ”Det är faktiskt Johan Skoglund, vår vd. Han har en häftig syn på livet och är en cool person som lyckats nå ut till alla på företaget. Många ser upp till honom.

Agnes antogs till det tvååriga traineeprogrammet. Nu har hon varit på JM i ett halvår och fått erfarenhet från ett par olika avdelningar.
– Mina första månader spenderade jag ute i produktion iförd hjälm och skor med stålhätta – vilket skiljde sig mycket från vad jag pluggat. Jag såg till att vara nyfiken och ställa mycket frågor och tog även chansen att arbeta praktiskt tillsammans med hantverkarna.

Just nu arbetar Agnes med projektering, något som hon gärna skulle jobba med efter traineeperioden.
– Allt som sker innan man börjar bygga är otroligt intressant. Det är i projekteringsfasen man har störst möjlighet att påverka byggets utformande och de beslut som fattas här är otroligt viktiga för det övergripande resultatet.

Hur ser dina möjligheter ut efter traineeprogrammet?

– Programmet kommer ge mig en bred bild av företaget och branschen, och parallellt kommer jag ha en dialog med min chef om vad jag vill göra sedan. Projektering känns mest lockande just nu. Men det är fortfarande 1,5 år kvar – gott om tid att fundera!

Berätta om en utmaning i rollen som trainee.

– Just nu behöver jag acceptera att jag är ny vart jag än kommer. Så fort jag har blivit varm i kläderna på en avdelning så ska jag byta till en annan. Det är väldigt roligt och lärorikt – men viktigt att ta för sig. Jag har fått positiv feedback just för att jag varit intresserad och ställt mycket frågor.

Är det som du trodde att arbeta i byggbranschen?

– Innan jag började här hörde jag ryktet att det kan vara en lite tuff bransch, särskilt för kvinnor. Det har jag dock inte upplevt, istället har jag mött massa härliga människor. Att jag är utbildad soldat inom försvarsmakten har visat sig vara en bra icebreaker. Man ”bondar” lite extra när man pratar om lumpen!

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete. Vi omsätter cirka 17 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ Stockholm, segmentet Large Cap.

Läs mer: www.jm.se

Dela det här inlägget

JM Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar

Jessica Hultgren, elektroingenjör på Göteborg Energi, sitter på kontoret och ler mot kameran. I förgrunden syns en turkos stol och en krukväxt, och på väggen bakom henne står det skrivet
Göteborg Energi
Hållbar stadsutveckling i fokus hos Göteborg Energi
Läs mer
Amer Hadic, Bravida sitter vid bordet med ritningar
Bravida
”Bravidaskolan är som en godispåse fylld med utbildningar”
Läs mer
Fredrik Holmlund på Trafikverket står utomhus på en bro och håller i räcket. Han ler mot kamera. Bakom honom syns en grön buss från Skånetrafiken.
Trafikverket
”Vi gör hållbara lösningar som ska fungera för alla”
Läs mer
Alba Sadikovska, labbingenjör på Husqvarna Group, står i en garageliknande byggnad, vid en arbetsbänk. På bänken ligger massor av olika verktyg.
Husqvarna Group
”Att skruva isär och plocka ihop saker passar mig perfekt”
Läs mer