Civilingenjör

Umeå Kommun

”Många flyttar till Umeå och det vill vi tillgodose”

2021-06-10

Lästid ca 2min

Foto: Samuel Pettersson

Som lantmätare i Umeå kommun är Lars-Jonas Kaddik med och utvecklar staden.

Umeå kommun växer och har som mål att vara 200 000 invånare år 2050. Som lantmätare i kommunen är Lars-Jonas Kaddik med och påverkar det som ska byggas.
– Umeå är en populär stad, vi har många som flyttar hit och det vill vi tillgodose. Jag är intresserad av hela samhällsbyggnadsprocessen och lantmätarens traditionella uppgifter. I dag jobbar jag exempelvis mycket med framtagning av detaljplaner och hjälper planarkitekter att se till att de är genomförbara, säger han.

Lars-Jonas Kaddik

Titel: Förrättningslantmätare.

Utbildning: Civilingenjör inom lantmäteri, Lunds tekniska högskola, examen 2013.

Vilken är din favoritbyggnad? ”En Lavvu – den ger avkoppling och frihet för mig. Ser jag till jobbet så väljer jag Karlatornet i Göteborg för all tredimensionell fastighetsbildning de gör där. I Umeå har vi Tegs kyrka som är byggd i brutalistisk stil.”

Från kartarkivet till ut på fält

Lantmätarrollen är bred och innebär bland annat att Lars-Jonas samlar in information, samordnar med myndigheter, gräver djupt i kartarkiven och är ute och letar gamla gränsmarkeringar.
– Oftast tar jag hjälp av en mätningsingenjör för själva mätjobbet ute i fält. Jag väljer vilka jag vill samarbeta med, hur och på vilket sätt. Allt problemlösande som rollen innebär är en del i varför jag valde yrket, säger han.

Stort eget ansvar

Lantmäterimyndigheten är en separat myndighet i Umeå kommun. Tio lantmätare samarbetar för att tillmötesgå medborgarnas förfrågningar och behov av fastighetsbildning, som ofta sammanfaller med bygglovs- och detaljplanefrågor.
– Vi har ett tajt samarbete. Det är så många olika saker man behöver kunna, och att det dessutom kommer nya utmaningar gör arbetet kul och utvecklande. Jag värnar om bredden och att vi har fria tyglar i beslutsfattandet, säger han.

”Jag värnar om bredden och att vi har fria tyglar i beslutsfattandet.”

Bidrar till en växande stad

Lars-Jonas är en av få lantmätare med civilingenjörsutbildning. Han jobbar därför även med tredimensionell fastighetsbildning som innebär att han delar upp en byggnad i olika fastigheter och ägor.
– I en kommande byggnad vid Östra station i Umeå vill man avskilja källare och handel från en bostadsrättsförening. Här jobbar jag med 3D-verktyg och mängder med ritningar tillsammans med vår kartingenjör för att rita upp nya fastighetsgränser och rättigheter i byggnaderna. Att jobba i Umeå som växer gör att vi får syssla med många spännande projekt som ofta kräver speciella lösningar.

Text: Tina Lindström Carlsson

Umeå Kommun

Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Hos oss kan du göra skillnad. Genom öppenhet, tillit och ständiga förbättringar skapar du välfärd och samhällsnytta för kommunens medborgare. Med jobbet följer goda utvecklings-möjligheter. Vill du vara med?  

Läs mer: www.umea.se

Dela det här inlägget

Umeå Kommun Placeringar

Lärare/Förskolelärare

Artiklar du kanske gillar:

Umeå Kommun
”Kommunen är en rolig arbetsplats med utvecklingsmöjligheter!”
Läs mer
André More och Emelie Öhrn ståendes tillsammans på Assa abloys ljusa kontor. I bakgrunden sitter inramade bilder på väggarna samt företagets slogan.
ASSA ABLOY
”ASSA ABLOY investerar mycket i personalen”
Läs mer
Vattenfall
”Vi vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation”
Läs mer
Tietoevry
”Att vi vågar försöka och misslyckas driver oss framåt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Delta i Universums undersökning!

Är du en Ledare, en Entreprenör eller en Jägare? Genom Universums karriärtest får du reda på vilken karriärtyp du är och vilka arbetsgivare som passar din profil.

Läs mer
Din karriär
7 tips för det perfekta personliga brevet

Vad bör man ta med i ett personligt brev och hur får man det att sticka ut? Experten delar med sig av de bästa tipsen!

Läs mer
Din karriär
Förväntad lön hos nyexade studenter 2021

Studenternas löneförväntan förblev relativt konsekvent 2020 jämfört med 2019. I år ser vi en ökning.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer