Ekonomi

Folksam

”Allt vi gör har kunderna i fokus – de är både ägare och kunder”

2022-06-07

Lästid ca 2 min

David Bergstrand i Folksams ljusa lokaler.

Ekonomi

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+15

Foto: Patrik Lundin

Försäkringsbolaget Folksam bygger framgångar genom ett starkt internt samarbete.

David Bergstrands intresse för matematik väcktes redan i högstadiet. Han valde en utbildning med matematikinriktning och läste därefter till civilingenjör i teknisk fysik. Sedan början av 2022 är han stabsaktuarie på Folksam.
– För en matematiker är det intressant att jobba i försäkringsbranschen eftersom försäkring fyller en samhällsviktig funktion, samtidigt som matematiken är kärnan i affärsidén. Har man inte koll på siffrorna går det inte att driva ett försäkringsbolag och de matematiska frågeställningarna är både kul och utmanande.

David Bergstrand

Titel: Stabsaktuarie.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Lunds tekniska högskola, examen 2014. Aktuarieprogrammet på Stockholms universitet.

Boktips? ”Min pappa är författare och han skriver väldigt roligt. Han heter Mikael Bergstrand och har exempelvis skrivit ’Delhis vackraste händer’ som jag rekommenderar.”

Berätta om din roll.

– Jag jobbar inom aktuariefunktionen och vår uppgift är bland annat att validera de försäkringsmatematiska beräkningarna som görs inom Folksam. Gruppen jag tillhör har en stödjande roll för andra aktuarier i organisationen, vilket innebär att vi ska vara normgivande i uppgifter som har med försäkringsmatematik att göra. Det är roligt att få koppla ihop matematiken med andra delar av organisationen. Vi har mycket kontakt med exempelvis produktutveckling, it, ekonomi, juridik och kapitalförvaltning.

Hur är det att vara ny på Folksam?

– Det är full fart från början och det händer mycket. Jag har fått ett väldigt bra intryck av företagskulturen som är inkluderande och öppen. Här hjälps man åt och som ny har jag fått mycket stöd av kompetenta kollegor.

”Jag har fått ett väldigt bra intryck av företagskulturen som är inkluderande och öppen”

Vad var det som gjorde att du valde Folksam som din arbetsgivare?

– Framför allt att själva rollen lät spännande. Sen tilltalade det mig att Folksam är ett kundägt företag, vilket innebär att allt vi gör har kunderna i fokus. De är både ägare och kunder. Utöver det är Folksam ett stort och etablerat företag, där det finns mycket att göra som matematiker, och man uppmuntras till utveckling och lärande. Du kan exempelvis jobba med prissättning, modellering av försäkringsskador eller ha olika analytikerroller.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

– Jag är imponerad över att Folksam som har funnits med ett bra tag är så pass öppna för att förnya. Vi är exempelvis på en digital förändringsresa och gör många satsningar inom it.

Tre anledningar att välja Folksam som arbetsgivare, enligt David:

1. Försäkringsbolaget ägs av kunderna
2. Har en samhällsviktig funktion
3. Ett stort och etablerat företag med många möjligheter

Text: Tina Lindström Carlsson

Folksam

Folksams vision är att kunderna ska känna sig trygga i en hållbar värld. Det jobbar de för genom att erbjuda försäkringar och långsiktigt sparande som skapar trygghet i livets alla skeden.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Malmö 210421
Martin Warnerbring på Folksam.
Foto: André de Loisted
Folksam
”Jag går igång på att göra det svåra enkelt”
Läs mer
Folksam
”Hållbarhet i fokus och goda möjligheter att utvecklas”
Läs mer
Bolagsjuristen Latipha Haidara står i Folksams ljusa lokaler, lutad mot en fönsterförsedd innervägg. På andra sidan väggen syns en vit spiraltrappa. Hon har händerna i fickorna och ler mot kameran.
Folksam
”Det är en kreativ miljö som öppnar upp för samarbete och utveckling”
Läs mer
Rådgivaren Julia Schultz i Almis färgglada lokaler.
Almi Företagspartner
”Det är viktigt för mig att känna stolthet för min arbetsgivare”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
4 tips för online-intervjun

Många företag genomför jobbintervjuer online. En digital intervju kan kännas skrämmande, här är fyra tips som hjälper dig att lyckas.

Läs mer
Din karriär
Tips för dig med siktet på en karriär utomlands

Att arbeta i andra länder ger oförglömliga upplevelser, värdefull erfarenhet och en konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Vi tipsar om saker att tänka på!

Läs mer
Din karriär
Sök jobb via Instagram

Det blir allt vanligare att söka jobb via sociala medier. Att söka jobb via Instagram ger dig en chans att vara kreativ och nå ut till en stor publik.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer