Ekonomi

Folksam

”Allt vi gör har kunderna i fokus – de är både ägare och kunder”

2022-06-07

Lästid ca 2 min

David Bergstrand i Folksams ljusa lokaler.

Foto: Patrik Lundin

Försäkringsbolaget Folksam bygger framgångar genom ett starkt internt samarbete.

David Bergstrands intresse för matematik väcktes redan i högstadiet. Han valde en utbildning med matematikinriktning och läste därefter till civilingenjör i teknisk fysik. Sedan början av 2022 är han stabsaktuarie på Folksam.
– För en matematiker är det intressant att jobba i försäkringsbranschen eftersom försäkring fyller en samhällsviktig funktion, samtidigt som matematiken är kärnan i affärsidén. Har man inte koll på siffrorna går det inte att driva ett försäkringsbolag och de matematiska frågeställningarna är både kul och utmanande.

David Bergstrand

Titel: Stabsaktuarie.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Lunds tekniska högskola, examen 2014. Aktuarieprogrammet på Stockholms universitet.

Boktips? ”Min pappa är författare och han skriver väldigt roligt. Han heter Mikael Bergstrand och har exempelvis skrivit ’Delhis vackraste händer’ som jag rekommenderar.”

Berätta om din roll.

– Jag jobbar inom aktuariefunktionen och vår uppgift är bland annat att validera de försäkringsmatematiska beräkningarna som görs inom Folksam. Gruppen jag tillhör har en stödjande roll för andra aktuarier i organisationen, vilket innebär att vi ska vara normgivande i uppgifter som har med försäkringsmatematik att göra. Det är roligt att få koppla ihop matematiken med andra delar av organisationen. Vi har mycket kontakt med exempelvis produktutveckling, it, ekonomi, juridik och kapitalförvaltning.

Hur är det att vara ny på Folksam?

– Det är full fart från början och det händer mycket. Jag har fått ett väldigt bra intryck av företagskulturen som är inkluderande och öppen. Här hjälps man åt och som ny har jag fått mycket stöd av kompetenta kollegor.

”Jag har fått ett väldigt bra intryck av företagskulturen som är inkluderande och öppen”

Vad var det som gjorde att du valde Folksam som din arbetsgivare?

– Framför allt att själva rollen lät spännande. Sen tilltalade det mig att Folksam är ett kundägt företag, vilket innebär att allt vi gör har kunderna i fokus. De är både ägare och kunder. Utöver det är Folksam ett stort och etablerat företag, där det finns mycket att göra som matematiker, och man uppmuntras till utveckling och lärande. Du kan exempelvis jobba med prissättning, modellering av försäkringsskador eller ha olika analytikerroller.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

– Jag är imponerad över att Folksam som har funnits med ett bra tag är så pass öppna för att förnya. Vi är exempelvis på en digital förändringsresa och gör många satsningar inom it.

Tre anledningar att välja Folksam som arbetsgivare, enligt David:

1. Försäkringsbolaget ägs av kunderna
2. Har en samhällsviktig funktion
3. Ett stort och etablerat företag med många möjligheter

Text: Tina Lindström Carlsson

Folksam

Folksams vision är att kunderna ska känna sig trygga i en hållbar värld. Det jobbar de för genom att erbjuda försäkringar och långsiktigt sparande som skapar trygghet i livets alla skeden. Karriärvägar: Bredden i verksamheten möjliggör många karriärvägar och utvecklingsmöjligheter. Gemensam riktning, ständigt lärande, tillit och öppenhet bidrar till ett utvecklande medarbetarskap.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Folksam
”Här får man jobba med de mest moderna verktygen”
Läs mer
Malmö 210421
Martin Warnerbring på Folksam.
Foto: André de Loisted
Folksam
”Jag går igång på att göra det svåra enkelt”
Läs mer
Folksam
”Hållbarhet i fokus och goda möjligheter att utvecklas”
Läs mer
Bolagsjuristen Latipha Haidara står i Folksams ljusa lokaler, lutad mot en fönsterförsedd innervägg. På andra sidan väggen syns en vit spiraltrappa. Hon har händerna i fickorna och ler mot kameran.
Folksam
”Det är en kreativ miljö som öppnar upp för samarbete och utveckling”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Sugen på att rädda världen?

Vill du vara en av de som tacklar klimathotet och jobbar mot en grönare framtid? Här är 5 yrken inom hållbarhet.

Läs mer
Din karriär
Så blir du headhuntad

Den största rädslan för många nyutexaminerade är att inte få jobb. Och att få drömjobbet är ännu svårare. Men faktum är att det finns en viss yrkesgrupp som kan göra ditt sökande betydligt enklare – headhunters.

Läs mer
Din karriär
Dopaminkick – därför vill vi tjäna ett högre syfte

Den egoistiska eran är över, nu vill vi hjälpa andra och skapa en mer solidarisk och hållbar värld. Varför känner vi så, och vad är det egentligen som händer i oss när vi får arbeta för ett större sammanhang?

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer