2022-06-14
Lästid ca 2 min
Foto: Patrik Lundin
På Stockholmshem är Federico Fabbro med och utvecklar framtidens samhälle.
Italienaren Federico Fabbro kom till Sverige 2017 för att studera på högskolan och plugga svenska för akademiker. Han presenterade sig för det kommunala bostadsföretaget Stockholmshem och fick en praktikplats i början av 2018.
– Då började jag på enheten för underhållsstrategi där jag gjorde allt från administrativa uppgifter till att vara med i möten med andra bolag.
Ett år senare blev jag anställd som underhållsstrateg.
Federico Fabbro
Titel: Underhållsstrateg.
Utbildning: Kandidatprogram i bygg och teknik. Universitetet i Udine, Italien, examen 2014. Fastigheter och byggande, inriktning fastighetsekonomi, Kungliga tekniska högskolan, examen 2018.
Vad saknar du mest med Italien? ”Min familj och maten. Familjen bor nära byn San Daniele som är känd för sin prosciutto. Privilegiet att vara så nära matproducenterna är något jag saknar.”
– Mitt jobb är att ta fram underhållsplaner för våra fastigheter och stötta andra delar av organisationen. Jag och mina kollegor initierar projekt som vi lämnar över till projektledare, skriver inriktningsbeslut och rapporter för att starta underhållsprojekt. Vi är tre kollegor med samma typ av roll, men med olika ansvarsområden.
– En kollega funderade kring vattenskadestatistiken i våra drygt 400 fastigheter. Vi hade
bra koll på vad vattenskadorna kostade oss per år, men inte vilka åtgärder vi skulle planera för. Så vi skapade en mall för att samla in den data vi behövde ha på vattenskador, och tog hjälp av kollegor ute på fältet för att samla in informationen till oss. Det är ett exempel på kulturen, vi delar frågeställningar och har olika input inom gruppen för att få fram bra lösningar.
”Stockholmshem har ett tydligt fokus på ett hållbart arbetsliv.”
– Alla är öppna och visar omtanke om varandra. En del av svensk kultur är att ha fikarast, det är ett tillfälle då vi exempelvis delar olika erfarenheter eller jobbrelaterade frågor.
Stockholmshem har ett tydligt fokus på ett hållbart arbetsliv – att medarbetarna har en bra balans mellan arbetsuppgifterna och livet, vilket jag också uppskattar.
– Att vi jobbar för alla våra kunder som bor i Stockholm gör mig stolt och motiverad. Allt vi gör
påverkar hela bostadsmarknaden i huvudstaden. Det ger mig möjlighet att göra bra saker för
framtidssamhället här i Stockholm.
Stockholmshem
Studentundersökningen 2022 visar att lönerelaterade faktorer som hög grundlön och framtida hög inkomst blir allt viktigare för studenterna.
Läs merFramtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.
Läs merUnder vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer