Civilingenjör

Stockholmshem

”Vi bygger teknikpiloter där vi testar ny och hållbar teknik”

2021-05-28

Lästid ca 2 min

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Foto: Felicia Yllenius

Teknik, människa och hållbarhet är en kombo som Mona Norbäck brinner för. På Stockholmshem får hon jobba med alla delar.

I över 80 år har Stockholmshem skapat bostäder för stockholmarna. Här började Mona Norbäck som tekniker 2017. I dag jobbar hon som chef för enheten som ansvarar för energi, värmeproduktion och digitalisering. Mona menar att den snabba resan varit möjlig tack vare stöd och möjligheter för den som vill utvecklas.

Mona Norbäck

Titel: Chef energienheten.
Utbildning: Civilingenjör maskinteknik, LTH, examen 2014.
Vilken teknisk innovation skulle du inte vilja vara utan? ”Tältet! Det har gjort mycket för många och jag tycker om att tälta. Det är min
återhämtning!”

Vad fick dig att välja Stockholmshem och vad får dig att stanna kvar?

– Det som är roligt här är kombinationen människa, teknik och hållbarhet. Tidigare jobbade jag som konsult med energieffektivisering men saknade att vara ute i fastigheterna. Här fick jag först köra drift i över ett år och var ute och skruvade i fastigheterna – det var lärorikt som ett komplement till det teoretiska. Att jag tackade ja till rollen som enhetschef ångrar jag inte. Är man driven och vill framåt finns det möjligheter och det lönar sig att vilja utvecklas.

”Det som är roligt här är kombinationen människa, teknik och hållbarhet.”

Vad brinner du för?

– Energieffektivisering! Det kommer hela tiden ny teknik och det finns en ny syn där man även inkluderar klimatpåverkan. Nu zoomar man ut och ser hela systemet och även ur ett livscykelperspektiv. Vi bygger också hus som teknikpiloter där vi testar ny hållbar teknik och där elfrågan har blivit viktig. Vi lär oss jättemycket och lärdomarna plockar vi med oss till andra projekt. Men inte alla idéer, man måste hitta en balans mellan energi, klimat och lönsamhet. En annan utmaning är att effektivisera det gamla beståndet som är väldigt stort.

Vad betyder företagets vision ”vi gör varandra bättre” för dig?

– Vi har stora utmaningar med ett stort fastighetsbestånd och vi har även krav på oss från staden. Därför behöver vi varandra i bolaget för att komma framåt. Helheten blir bättre om vi samarbetar. Det är inte så mycket prestige, utan man löser saker på bästa sätt. Det blir dessutom roligare!

Antingen/eller

Cityweekend

Camping

Detaljer

Helhet

Hallon

Jordgubbar

Skog

Hav

Podd

Tidning

Vilken är din spaning om nästa tydliga teknikskifte?

– Elbilsutbyggnaden kommer explodera de kommande fem åren vilket kommer påverka våra fastigheter. Lagring av el och laddning av fordon är därför en av de stora utmaningarna och vi måste hitta bra lösningar för att inte belasta elnäten ännu mer. I Kina är det förbjudet med förbränningsmoppar och där är det knäpptyst på gatan med full trafik. Det kommer det att bli här också – en helt annan stadsbild – det blir spännande!

Text: Eva Rydinger

Stockholmshem

Stockholmshem jobbar med något så viktigt som människors hem. I mer än 80 år har vi varit med och utvecklat Stockholm genom att bygga och förvalta bostäder för alla stockholmare, och lokaler där verksamheter kan utvecklas. Som allmännyttigt bolag har vi ett ansvar som sträcker sig långt utanför tak och väggar. Våra bostadsområden ska vara både socialt och ekologiskt hållbara – att utveckla trygga och bra boendemiljöer är en viktig del av vårt arbete.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Lund 190403
Ashfaq Taimor på Kraftringen. Han står i en glastrappa i någon slags lobby och håller en hand på räcket. Bakom honom skymtar ett stort träd och i taket hänger stora runda vita lampor. Han ler mot kameran.
Foto: André de Loisted
Kraftringen
”Vi ska investera 1 miljard kronor de kommande fem åren”
Läs mer
Nanna Bergendahl, Renova
Renova
”Vi har möjlighet att arbeta proaktivt med miljöfrågorna”
Läs mer
Lisa Sjölund, informationssäkerhetsspecialist, Orange Cyberdefense
Orange Cyberdefense
“Orange Cyberdefense vill säkra det digitala samhället”
Läs mer
Vattenfall
”Jobbet blir en möjlighet för att uppnå ett högre syfte”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Sök jobb via Instagram

Det blir allt vanligare att söka jobb via sociala medier. Att söka jobb via Instagram ger dig en chans att vara kreativ och nå ut till en stor publik.

Läs mer
Din karriär
Viktigt för unga studenter!

Möjligheten att tjäna bra i framtiden, ha goda referenser och en trygg anställning är viktigast när Sveriges studenter ska välja arbetsgivare.

Läs mer
Din karriär
Maskinen ska vara steget före människan

Kapplöpningen mot framtidens bilindustri har bara börjat.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer