Civilingenjör

PostNord

”De flesta är väldigt stolta över att jobba på PostNord”

2024-07-01

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Hampus Schander åker runt i Sverige, Danmark, Norge och Finland för att följa verksamheten på plats. Arbetssättet bidrar till kunskapsdelning och en större öppenhet för förändring.

Hampus Schander är verksamhetsanalytiker på PostNord Group. Han har tidigare jobbat med automation och robotisering och började jobba med strategiska frågor på PostNord 2021. 

 

– Vi tittar på hur vi med hjälp av mjukvara, sorteringsmaskiner, robotar och annan hårdvara kan förbättra produktionskostnader, arbetsmiljö och kvalitet. Vi scannar av marknaden på vad som finns och vad som är viktigt för PostNord att börja testa och nyttja vid rätt tillfälle. Vi gör ofta mindre konceptstudier, piloter och större installationer för att driva på teknikutvecklingen.

Hampus Schander.

Titel: Strategic Technology Developer. 

Utbildning: Civilingenjör teknisk fysik, Lunds tekniska högskola, examen 2006.

Vad gör du helst på fritiden? ”Jag har svårt att sitta stilla på min fritid, och jag älskar att cykla och springa och vara ute i skogen med familj och vänner.”

Berätta vad du jobbar med i dag!

– I februari 2023 drog ett stort initiativ igång, PostNord Cost Leadership Program. Ett spår handlar om att driva produktionen så bra som möjligt, och jag driver frågan om hur vi sorterar våra paket på paketterminalerna. Vi vet att vi kan få ner produktionskostnaderna på sorteringsterminalerna genom att öka vår standardisering i hur vi producerar saker och ting, men även i hur vi planerar, styr och följer upp produktionen. 

Vill du utveckla det?

– En fråga är hur man som ledare bäst förbereder produktionen genom de prognoser vi har. Det kan vara hur många paket som förväntas idag, i veckan och om ett halvår och hur man bäst justerar bemanning utifrån detta. Man kanske startar upp sin produktion i form av ett kort uppstartsmöte om hur det gick, hur det går och vad som komma skall.

Ge exempel på ett aktuellt projekt!

– Nu tittar vi på vilka investeringar vi kan ta fram centralt för att minska kostnaderna, och vad vi kan göra för mekanisering, robotisering och automatisering. Just nu utforskar vi några av de alternativen som finns på marknaden, och undersöker hur och när vi ska ta in det i PostNord.

”Jag vill vara där det händer.”

Berätta om en utmaning du ställs inför och hur du löser den!

– Produktionen för paket på PostNord pågår från tre på eftermiddagen till sex, sju på morgonen. För att få till en förändring behöver man vara fysiskt på plats och se var potentialen och förbättringarna finns. Jag har jobbat som ingenjör sedan 2006 och upplever det som en väldigt viktig del av mitt arbete att ta med mina kunskaper och mitt analytiska tänkande och vara där det händer. Det har jag använt mig av konsekvent i hela mitt yrkesliv. Att man faktiskt är på plats har skapat en större öppenhet till förändring.

Vad är det bästa med att jobba på PostNord?

– Att det är ett stort företag som erbjuder många utvecklingsmöjligheter. De flesta är väldigt stolta över att jobba på PostNord och över det arbete vi gör. Det upplever jag ofta när jag är ute och besöker våra paketterminaler runtom i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

PostNord

Vi gör vardagen enklare. PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2022 hade koncernen cirka 26 300 anställda och en omsättning på 40,2 miljarder SEK. Läs mer www.postnord.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
”Du uppmuntras att gå utanför din roll och argumentera för dina idéer”
Läs mer
PostNord
”Att våga testa något nytt gör att du växer som person”
Läs mer
PostNord
”Med all konkurrens måste PostNord ständigt driva innovation”
Läs mer
PostNord
”Här laddar jag och får en energiboost av mina kollegor”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så hög blir lönen för färdigbakade studenter

Mycket spelar in när unga ska välja arbetsgivare i dag.

Läs mer
Din karriär
Bra stämning viktigare än skarpa hjärnor

Kunskap och talang behöver inte vara lika viktigt för en arbetsgrupp som god stämning.

Läs mer
Din karriär
Världens äldsta bloggare: “Det är aldrig för sent”

Hon kom över en gammal dator vid 90 års ålder och slog igenom som bloggare vid 99.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer