Data IT

PostNord

”Du uppmuntras att gå utanför din roll och argumentera för dina idéer”

2024-06-25

Text: Tina Lindström Carlsson

Att få vara med och påverka lockade Henrik Karlsson till rollen som dataanalytiker på PostNord, Nordens ledande leverantör av kommunikations- och logistiklösningar.

Henrik Karlsson, som har en bakgrund inom trafikanalys, började som dataanalytiker på PostNord i februari 2022. Möjligheten att vara med och forma rollen lockade honom.

 

– Jag var nyfiken på en dataanalysroll, och det framgick att det fanns stora friheter inom uppdraget vilket jag verkligen har fått bekräftat. Mina chefer är öppna för att jag föreslår, utformar och leder arbetet med dataanalys inom e-commerce. Jag får göra det som är roligt, det som har stor effekt och som människor tycker är användbart och blir imponerade av, säger han.

Henrik Karlsson

Titel: Data Analyst. 

Utbildning: Fysisk planering, Blekinge tekniska högskola, examen 2013.

Berätta om ett av dina intressen: ”Jag har en 3D-skrivare och är intresserad av kategorin ’functional prints’. Just nu försöker jag få till exakt rätt mått på hålen till en hållare till usb-sladdar.”

Berätta vad du jobbar med!

– De första två åren jobbade jag med dataanalys inom e-handel, närmare bestämt check-out, den delen där kunderna väljer fraktsätt och leverantör på sina paket. Jag hjälper ledningen att förstå denna nya spelplan, hur vi ligger till gentemot konkurrenter och hur vi ska ”vinna i check-outen”. Det kan exempelvis handla om pris, leveranstid, leveransprecision och vilket företag som ligger högst upp på listan över valbara leverantörer.

Vad jobbar du med i dag?

– Vi har nyligen fått tillgång till den fantastiska produktionsdata som finns på PostNord och bygger just nu ett verktyg till våra säljare. Om det händer något med volymen ska en signal direkt ges till säljaren. Det gör att de kan agera mycket snabbare.

Berätta om en utmaning du ställs inför och hur du löser den. 

– En utmaning handlar om big data. Många av de digitala verktyg som används idag är inte kapabla att analysera så stora datamängder som genereras. Därför behöver man använda andra verktyg på nya sätt. Jag håller på att lära mig men framförallt är det språkmodeller som GPT-4 som gör det möjligt för mig att förstå och använda verktygen.

Vad har överraskat dig sedan du började på PostNord?

– Dataanalysrollen handlar mycket om den sociala biten som kommunikation, psykologi, engagemang och entusiasm. Det trodde jag inte skulle ingå i rollen men det gör det, och det är förvånansvärt roligt. En speciell utmaning som jag gillar är att sammanfatta och kommunicera analyser på ett så bra sätt som möjligt så att det når fram till mottagaren.

”På PostNord kan dina idéer få vingar.”

Vad är det bästa med att jobba på PostNord?

– Det är högt till tak. Alla frågor är välkomna, och du uppmuntras att gå utanför din definierade roll och argumentera för dina idéer. Det uppskattar jag väldigt mycket. Om du har en bra idé på ett litet företag kan den genomföras och får då ett visst genomslag. På PostNord som är en enorm organisation kan dina idéer verkligen få vingar, med möjlighet att få genomslag på en nationell nivå.

PostNord

Vi gör vardagen enklare. PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2022 hade koncernen cirka 26 300 anställda och en omsättning på 40,2 miljarder SEK. Läs mer www.postnord.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
”De flesta är väldigt stolta över att jobba på PostNord”
Läs mer
PostNord
”Att våga testa något nytt gör att du växer som person”
Läs mer
PostNord
”Med all konkurrens måste PostNord ständigt driva innovation”
Läs mer
PostNord
”Här laddar jag och får en energiboost av mina kollegor”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Dopaminkick – därför vill vi tjäna ett högre syfte

Den egoistiska eran är över, nu vill vi hjälpa andra och skapa en mer solidarisk och hållbar värld. Varför känner vi så, och vad är det egentligen som händer i oss när vi får arbeta för ett större sammanhang?

Läs mer
Din karriär
På andra sidan pandemin: hur ser framtidens arbetsplats ut?

Vi gör en djupdykning i distansarbetets möjligheter och utmaningar.

Läs mer
Din karriär
7 tips för det perfekta personliga brevet

Vad bör man ta med i ett personligt brev och hur får man det att sticka ut? Experten delar med sig av de bästa tipsen!

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer