Data IT

Trafikverket

”Det är som en lyxig introduktion till Trafikverket”

2024-06-19

Foto: Julia Sjöberg

Klara Mattsson, Trafikverket

Klara Mattsson är trainee på Trafikverket och jobbar med intelligenta transportsystem. Till hösten går hon upp till heltid som it-koordinator på samma avdelning.

Klara Mattsson jobbar med intelligenta transportsystem på Trafikverkets avdelning inom IT som arbetar med dessa frågor. Hon är i slutspurten av traineeprogrammet som ger fördjupad kunskap om myndighetens verksamheter och förutsättningar att växa in i sin roll. 

– Vi har fått göra många roliga saker och jag kan varmt rekommendera andra att söka traineeplats. Du får se och uppleva mycket i verkligheten, träffa många människor och bredda ditt kontaktnät. Det som är extra bra med traineeåret på Trafikverket är att du kan anpassa det efter vad du vill göra.

Klara Mattsson

Titel: Trainee. 

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör maskinteknik, master Mobility Engineering, Chalmers tekniska högskola, examen 2023.

Vad gör du på fritiden? ”Just nu blir det extra mycket träning eftersom jag genomför en Svensk Klassiker. Jag har åkt mycket längdskidor genom åren och började med Vasaloppet.”

Ge exempel på något du upplevt under ditt traineeår

– Vi har rest Sverige runt. Under en vecka i Norrland fick vi besöka de som jobbar med urspårningen på Malmbanan. Vi mötte Kiruna kommun som flyttar staden. I Skåne gick vi ut på Öresundsbron och hörde hur de byggde ön Pepparholmen med massor från havsbotten och vi såg växtligheten som kommit dit av sig själv. Vi har besökt Älvsborgsbron och Trafikverksskolan i Ängelholm. Vi har provat flygsimulatorer, mött kollegor som jobbar med cybersäkerhet och pratat med folk inom fordonsindustrin. Det är som en lyxig introduktion till Trafikverket. 

Det var mycket du har hunnit med

– Ja, jag har dessutom gjort en fem veckor lång praktik på regeringskansliet på landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Där jobbade vi med remissammanställning av Trafikverkets inriktningsunderlag. Det var verkligen lärorikt och spännande, jag fick lära mig mer om hela transportsystemet och fick uppleva hur arbetet går till på regeringskansliet.

”Vi har rest Sverige runt.”

Berätta om din roll

– Jag jobbar med intelligenta transportsystem. Det kan exempelvis handla om fysiska installationer som digitala skyltar som visar variabel hastighet eller informerar om att vi stänger ner ett körfält. Med framtidens smarta fordon kan informationen gå direkt till fordonen eller mobiltelefonerna istället för via skyltar ute i transportsystemet. Jag har läst civilingenjör i maskinteknik och lär mig mer och mer om intelligenta transportsystem och den IT som behövs för att möjliggöra det varje dag.   

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

– Det viktiga uppdraget som Trafikverket har. Vi traineer fick exempelvis åka till raset i Stenungsund och vi såg hur stort området var. Det är ett omfattande arbete för Trafikverket att återställa.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har alltid varit intresserad av transportsektorn så Trafikverket blev ett självklart val för mig. Jag ser definitivt en framtid här och tycker det är kul att göra skillnad i människors vardag. Trafikverket har många olika roller vilket gör att man kan jobba med allt möjligt spännande.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Det vi bygger kommer att underlätta för många människor”
Läs mer
Trafikverket
”Kulturen på Trafikverket ger mig motivation i det dagliga arbetet”
Läs mer
Trafikverket
”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”
Läs mer
Trafikverket
”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Show me the money!

Trygghet i form av pengar väger tungt i en värld präglad av pandemi, krig och inflation. I alla fall om man ska tro dagens unga talanger som sätter framtida hög inkomst allt längre upp på prioriteringslistan.

Läs mer
Din karriär
Åtta misstag som kan kosta dig jobbet

Det finns vissa klaver du inte vill trampa i när du söker jobb. Som att låta som en robot, eller att stalka rekryterarna. Här är åtta misstag och hur du undviker dem.

Läs mer
Din karriär
Bli framtidens digitala ledare!

Digitaliseringen har lett till nya beteenden och behov hos människor. Vi reder ut vad det innebär att vara en ledare i dagens digitala värld.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer