Data IT

Trafikverket

”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”

2023-06-07

Lästid ca 2 min

Marcus Polland Trafikverket HK. Foto: Patrik Lindström

Foto: Patrik Lindström

Marcus Polland har gått från studentmedarbetare till systemutvecklare på Trafikverket. Hans exjobb har bidragit till myndighetens digitalisering av vägnätet.

Marcus Polland började som studentmedarbetare våren 2020 och skrev sitt exjobb på Trafikverket. Därefter anställdes han som systemvetare och har nu axlat rollen som systemutvecklare.
– Vi har alla förutsättningar på Trafikverket och vi är snabbfotade. Även om det är ett stort system har vi lyckats få alla pusselbitar att stämma och kan få ut ändringar till verksamheten på bara några få dagar.

Marcus Polland

Titel: Systemutvecklare IT.
Utbildning: Systemvetenskapliga programmet, Högskolan Dalarna, examen 2021.
Vad gör du på fritiden? ”Då är jag med familjen. Jag åker mycket skidor på vintern, spelar padel och cyklar på sommaren.”

Hur var det att börja på Trafikverket under coronapandemin?

– Jag fick mycket stöd av chefer och kollegor. Som utvecklare var det nyttigt att ha kollegor som satt bredvid mig online. I oktober 2021 var vi tillbaka på kontoret och då fick jag äntligen träffa alla människorna som hjälpt mig och som jag bara hade sett online tidigare. Det var som ett kosläpp – alla var så himla glada och trevliga.

På vilket sätt har du utvecklats?

– Jag har gått från skolan till att kunna implementera de teoretiska kunskaperna. Jag har fått ett stort kontaktnät och när jag har en fråga finns det alltid någon som har kompetensen och som är villiga att hjälpa till – det är guld värt! Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt.

”Jag har fått ett stort kontaktnät”

Hur jobbar du nu?

– Vi ser till att vi kollegor som samarbetar med aktuella stödsystem är inne på kontoret samtidigt. Det fungerar jättebra. Jag jobbar två dagar hemifrån i veckan, vilket är perfekt för då kan jag lämna barnen på förskolan och sitta koncentrerat och arbeta med att koda.

Berätta om ditt exjobb!

– Hela vägnätet ska digitaliseras och exjobbet fokuserade på att identifiera problem med slitage på väg med hjälp av ai, artificiell intelligens. Med hjälp av ett system med robotar kan vi förutse var det kommer att bli vägslitage så att det kan åtgärdas i tid. De som arbetar med systemet kan bedöma per väg och vägsträcka ner till 20 meter, något som tidigare gjordes för ett helt län. Systemet lär sig från historiken och tar in faktorer som hur det ser ut idag, hur mycket det regnar, antal frostnätter och dubbdäck för att göra prognoser. Metoden gav väldigt bra resultat och används redan för att göra nya ai-beräkningar. Det känns kul att kunna bidra till något som påverkar i princip alla i hela Sverige.

Vad vill du ge för råd till den som är ny på jobbet?

– Var nyfiken och ställ frågor. Det finns resurser. Vi har exempelvis ett forum där frontendutvecklare hjälper varandra. Så fort du ställer en fråga får du svar direkt, och det är alltid någon som ringer upp dig för att hjälpa till.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”
Läs mer
Patricia Ahonen på kontoret på Trafikverket.
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Johan Wande Trafikverket HK
Trafikverket
”Extremt duktiga och kompetenta kollegor förgyller min vardag”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Bli framtidens digitala ledare!

Digitaliseringen har lett till nya beteenden och behov hos människor. Vi reder ut vad det innebär att vara en ledare i dagens digitala värld.

Läs mer
Din karriär
”Pengar och trygghet väger tungt”

Studentundersökningen 2022 visar att lönerelaterade faktorer som hög grundlön och framtida hög inkomst blir allt viktigare för studenterna.

Läs mer
Din karriär
Dopaminkick – därför vill vi tjäna ett högre syfte

Den egoistiska eran är över, nu vill vi hjälpa andra och skapa en mer solidarisk och hållbar värld. Varför känner vi så, och vad är det egentligen som händer i oss när vi får arbeta för ett större sammanhang?

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer