Civilingenjör

Trafikverket

”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”

2022-06-08

Lästid ca 2 min

#50

Civilingenjör

Mar Rojo Bermudez intresse för broar och tunnlar förde henne till infrastrukturbranschen och Trafikverket. Nu projektleder hon tunneln i Förbifart Stockholm.

Redan i gymnasiet väcktes Mar Rojo Bermudez nyfikenhet för broar och tunnlar och viljan att bidra till infrastrukturen. Hon är uppvuxen i Spanien och har sedan dess jobbat i olika roller på entreprenadsidan, bland annat som projektchef i många år. Hon sökte till Trafikverket 2019 för att hon ville jobba på beställarsidan och med stora projekt, och sedan februari är hon projektledare för den södra delen av tunnelbygget på Förbifart Stockholm.
– Jag började som biträdande projektledare, det var mitt första jobb på ett svenskt företag. Språket var en utmaning och jag är glad över att jag fick förtroendet.

Mar Rojo Bermudez

Titel: Projektledare på Trafikverket Stora Projekt.
Utbildning: MSc Civil Engineering, Polytekniska universitetet i Madrid, examen 2001.
Vilket råd hade du velat ge dig själv när du var ny på jobbet? ”Våga! Våga fråga, våga göra annorlunda, våga testa nya arbetssätt, våga utmana dig själv, våga gå mot det okända och våga göra misstag. Ibland vågar vi människor inte tillräckligt och med det missar vi nya möjligheter. Allt är möjligt!”

Berätta om ditt jobb!

– I stora och komplexa anläggningsprojekt som Förbifart Stockholm har vardagen sina egna utmaningar och det gör jobbet kul och jätteintressant. För mig som projektledare handlar det mycket om planering, prioritering och att kunna stötta alla mina kollegor så att projektet går i mål. Jag jobbar bland annat med produktionsfrågor, projektering, ekonomi och tider.

Ge exempel på vad ditt jobb innebär.

– Vi arbetar proaktivt tillsammans med våra entreprenörer och projektören med fokus på smarta lösningar för att leverera en bra produkt, vi samordnar med andra projekt och olika intressenter. Vi strävar alltid efter ett positivt arbetsklimat och ett effektivt samarbete. Vi arbetar i team, med olika kunskaper och erfarenheter, lär av varandra och påverkar infrastrukturutvecklingen med det vi gör dagligen.

”Vi drev tunnel 70 meter under Mälaren”

Berätta om en utmaning du ställts inför och hur du löste den.

– Vi har till exempel haft en stor utmaning i den delen av projektet vi kallar för Mälarpassagen där vi drev tunnel 70 meter under Mälaren. Vi hade stora tekniska utmaningar som krävde ett fördjupat samarbete mellan alla involverade aktörer i projektet för att hitta en tekniskt korrekt och hållbar lösning.

Du deltar i ett mentorprogram för projektledare, berätta mer om det.

– Programmet pågår under ett år och organiseras löpande. Här kombinerar man nya ambitiösa medarbetare med erfarna och rutinerade mentorer i Trafikverket för att utveckla framtida ledare. Det gör också att jag bygger mitt nätverk under resans gång.

Vad gör dig extra stolt över din arbetsgivare?

– Det fokus som Trafikverket har på miljön och på arbetsmiljön är jag väldigt stolt över. De är inte bara måna om sina medarbetare utan om alla i hela kedjan, från projektstöd till yrkesarbetare. Trafikverket kommer ständigt med förebyggande insatser, förbättringar och uppföljningar på arbetsmiljön i våra projekt. Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”
Läs mer
Patricia Ahonen på kontoret på Trafikverket.
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Johan Wande Trafikverket HK
Trafikverket
”Extremt duktiga och kompetenta kollegor förgyller min vardag”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Mekanismerna bakom personlighetstesten

I dag är personlighetstester snarare regel än undantag vid rekrytering. Varför är de så populära?

Läs mer
Din karriär
Fem steg till en vinnande LinkedIn-profil

Redo för nytt jobb? Här är fem steg till en vinnande LinkedIn-profil.

Läs mer
Din karriär
Vilka är kanalerna för att få information om en arbetsgivare?

Sociala medier har de senaste åren spelat en allt viktigare roll i svenskarnas jobbsökande och utannonsering av tjänster.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer