Civilingenjör

Trafikverket

”Det vi bygger kommer att underlätta för många människor”

2024-06-20

Foto: Patrik Lundin

Fotograf: Patrik Lundin

Henrietta Wall tog civilingenjörsexamen 2020. I dag är hon projektledare för en del av E4 Förbifart Stockholm – ett av Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna.

Under studietiden sommarjobbade Henrietta Wall på Trafikverket. Efter ett år som konsult började hon som projektingenjör på myndigheten. Nu projektleder hon Tunnel Söder, en del av E4 Förbifart Stockholm.  

– Det är spännande att vara del av ett sådant stort och komplext projekt. En personlig utmaning var att börja på ett stort projekt direkt efter examen. Att vara nyfiken och se att man har något att bidra med genom studierna och nya arbetssätt har varit viktigt för mig, säger hon.

Henrietta Wall

Titel: Projektledare. 

 

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör samhällsbyggnad, Kungliga tekniska högskolan, examen 2020. 

 

Vad gör du gärna på fritiden? ”Jag tycker om att vara aktiv med vänner och familj. Jag bor nära vackra Hagaparken och springer gärna där och i naturen överlag.”

Berätta om din utveckling sedan examen!

– Jag var konsult på den södra sträckan av tunneln i ett år och därefter blev jag rekryterad till Trafikverket, som projektingenjör i samma uppdrag. I februari 2023 blev jag biträdande projektledare och delprojektledare för ett mindre projekt och i februari i år, ett år senare, fick jag rollen som projektledare. Det har varit en brant utvecklingskurva.

Vad innebär ditt jobb?

– E4 Förbifart Stockholm är uppdelat i många underprojekt, och jag ansvarar för byggentreprenaderna i den södra sträckan av tunneln. Mina dagar handlar i stora drag om att strukturera och prioritera där det behövs, ha koll på helheten och se till att vi jobbar framåt tillsammans. 

Ge exempel på utmaningar du stöter på

– Vi har utmaningar varje dag och jag drivs av problemlösning i team. Ett exempel på utmaning är byggtekniska frågor. Vår tunnel går 70 meter under Mälaren på sina ställen och vi kan inte på förhand veta vilken bergkvalitet vi stöter på. Säkerheten går alltid först och vi får ofta stanna upp och ibland även projektera om innan vi bygger vidare.

”Jag drivs av problemlösning i team.”

Vad väntar efter ditt nuvarande projekt?

– Vi är i slutspurten av vår del i projektet och jag ansvarar för att avsluta det enligt Trafikverkets rutiner och processer. Det är en erfarenhet som inte många har. Därefter har jag möjlighet att byta projekt till Tvärförbindelse Södertörn med motorvägstunnel och motorväg som tar vid där vi slutar i söder. Tillsammans med E4 Förbifart Stockholm kommer det bilda som en ringled runt Stockholm. Tanken och målet är att fortsätta med en liknande roll i det projektet. 

Hur upplever du kulturen på Trafikverket?

– Kulturen är tillåtande. Det är okej att utmana sig själv, och jag har alltid fått bra stöttning från chefer och medarbetare. Det är ett positivt och snällt arbetsklimat och kul att arbeta tillsammans med alla kompetenta medarbetare och få vara med och stötta dem. Jag har blivit trygg i mig själv, och växer av att få leda andra.

Vad gör dig stolt över din och dina medarbetares insatser?

– Att vi bygger och levererar något som gör skillnad och bidrar till vårt samhälle. Det vi bygger kommer att underlätta för många människor och hålla över lång tid. Det är jag stolt över.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Klara Mattsson, Trafikverket
Trafikverket
”Det är som en lyxig introduktion till Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Kulturen på Trafikverket ger mig motivation i det dagliga arbetet”
Läs mer
Trafikverket
”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”
Läs mer
Trafikverket
”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.

Läs mer
Din karriär
Här är trenderna inom rekrytering

Vad letar rekryterarna efter och hur kan du utnyttja det till din fördel för att få drömjobbet? Här är rekryteringsexperten Linus Zackrissons bästa tips.

Läs mer
Din karriär
5 gyllene regler när du skapar ditt personliga varumärke

Ett personligt varumärke är både bra och nödvändigt att ha för att sticka ut när du söker jobb eller startar ditt eget företag.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer