2019-05-28

Civilingenjör

Essity

”Essity GO! Program blev min språngbräda ut i världen”

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Julia Sjöberg/Jonatan Fernström

Maskinprojektledaren Simon Tallnäs Winther sitter på en grön stol vid ett litet bord i Essitys ljusa lokaler. Han tittar in i kameran och ser tillfreds ut.

Civilingenjör

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+16

TENA, Libero och Libresse. Maskinprojektledaren Simon Tallnäs Winther ser till att innovationerna inte stannar på pappret utan går i produktion i Essitys fabriker runt om i världen.

När Simon Tallnäs Winther blev antagen till Essity GO! Program, det globalt ledande hygien- och hälsoföretaget Essitys tvååriga graduateprogram, kastades han in i en internationell karriär. I dag, fem år senare, är han maskinprojektledare och axlar snart en ny roll som pappa på Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats.

Simon Tallnäs Winther

Titel: Technology Area Engineer Incontinence Care
Utbildning: Civilingenjör med inriktning på maskinteknik samt masterexamen i industriell ekonomi med inriktning på logistik, Linköpings tekniska högskola, examen 2014
Favoritinnovation: Cykeln

Vad lockade med Essity GO!?

– Jag tilltalades av att programmet skräddarsys efter din utveckling. Det finns ingen fastlagd plan när du börjar utan du påverkar själv vilken riktning din karriär ska ta. Min ambition har varit att bygga en bred grund och att utvecklas så mycket som möjligt. Förutom min närmsta chef så har jag även haft en mentor som stöttat mig i karriärutvecklingen.

Hur såg programmet ut för din del?

– Under de tre första månaderna fick jag prova rollen som operatör på vår fabrik i Falkenberg. Därefter åkte jag till Asien för att sätta igång produktionen i en nystartad fabrik. Under sju månader arbetade jag där som uppstartsledare och maskinprojektledare med stöd av en erfaren kollega från Frankrike. Det var ett äventyr inte bara på det professionella planet. Att möta andra kulturer är både givande och utmanande och jag lärde mig vikten av att kommunicera. Jag återvände sedan till Asien vid flera tillfällen efter det då jag var ansvarig för en maskinuppgradering.

Vad blev nästa steg?

– Jag och min chef identifierade några kompetenser som jag behövde för att kunna axla en framtida roll som maskinprojektledare fullt ut, såsom erfarenhet från produktutveckling och projektledning. Månaderna som följde ägnade jag åt produktutveckling inom inkontinensprodukter samtidigt som jag var delprojektledare för förpackningsteknologi inom barnblöjor. Därefter arbetade jag en period som maskinprojektledare i en fabrik i Turkiet.

Vad har Essity GO! gett dig?

– Jag har fått en väldigt bra grund att stå på efter att ha jobbat i olika roller och länder. Jag har byggt upp ett stort kontaktnät, utvecklat min förmåga att kommunicera och lärt mig att gilla och driva förändring.

”På Essity uppmuntras du att skaffa en bred kompetens och prova nya utmaningar.”

Vad gör du i dag?

– Efter att ha varit stationerad i Slovakien under en del av förra året är jag nu tillbaka på Essitys Business Center i Göteborg där jag har en global roll som maskinprojektledare inom inkontinensprodukter och jobbar nära både innovationsteam, produktutveckling och våra fabriker. Min uppgift är att ta en ritning på en innovation och se till att den går att producera i våra fabriker. Ibland handlar det om att uppgradera befintliga maskiner, andra gånger om att köpa in nya. Utöver att ha en dialog med maskinleverantörerna så har jag också ett nära samarbete med fabrikspersonalen på plats – allt från fabriksprojektledare och kvalitetsansvariga till tekniker och operatörer. För tillfället arbetar jag intensivt med en av våra fabriker där jag är med och driver ett projekt för produktion av inkontinensprodukter för män.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är att få vara med på hela resan från idé till färdig produkt och att ingå i projektteam tillsammans med andra funktioner och nationaliteter. Rollen innebär att jag ständigt ställs inför nya utmaningar. Det kan handla om allt från att skapa en gemensam bild kring vägen framåt till att lösa tekniska problem i fabriken.

Och nu möter du snart nästa utmaning!

– Ja, jag blir snart pappa och räknar med att vara föräldraledig en period nästa år. Essity har utsetts till Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats av Unionen för att man möjliggör en bättre balans mellan jobb och privatliv för småbarnsföräldrar. Det gör mig stolt och ger trygghet inför den nya fas i livet som jag nu går in i.

Varför tycker du att andra unga ingenjörer ska söka sig till Essity?

– Först och främst för att det är roligt att jobba i en global miljö med innovativa konsumentprodukter som många kan relatera till såsom Libero barnblöjor, Libresse mensskydd och TENA inkontinensskydd. Den öppna, drivna och hjälpsamma företagskulturen är ett annat skäl att söka sig hit. När jag var ny och aldrig hade sett en blöjmaskin förut fick jag mycket support av mina kollegor. Och hjälpsamheten sträcker sig inte bara till de närmaste utan även till kollegor i andra delar av världen. Det hänger säkert ihop med att vi alla arbetar mot samma mål – att utveckla hygienprodukter som höjer livskvaliteten för 100-tals miljoner människor varje dag. Karriärmässigt finns det också mycket att hämta. På Essity uppmuntras du att skaffa en bred kompetens och prova nya utmaningar. Eftersom företaget är så stort finns möjlighet att växa i flera olika riktningar. Man kan arbeta med allt från teknik och marknadsföring till FoU och försäljning runt om i världen.

Slutligen, är det något som du känner dig speciellt stolt över?

– Under flyktingkrisen 2015 skänkte Essity hygienprodukter till människor på flykt, bland annat blöjor som jag har varit med och tillverkat. Det kändes väldigt bra i hjärtat.

Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våraprodukter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa. Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2019 var cirka 129 miljarder kronor (12,2 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. Essity bryter barriärer för ökat välbefinnande och bidrar till ett hälsosamt, hållbart och cirkulärt samhälle.   Läs mer: www.essity.com och www.lifeatessity.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Essity
”Vi hjälper våra kunder att bli mer hållbara och cirkulära”
Läs mer
Linda Edlund, Essity
Essity
”Vi stärker kvinnor genom att bryta barriärer kring mens och inkontinens”
Läs mer
Emma Ottosson, som är Consumer Marketing Assistant på Essity står i företagets lobby. Hon ler mot kameran, och i bakgrunden syns Essitys logotyp på en vägg.
Essity
”Vi sprider budskap som hyllar kvinnan och bryter tabun”
Läs mer
Sofia Bratt står utomhus på Epirocs stora anläggning. I bakgrunden syns ett flertal stora byggmaskiner
Epiroc
”Det internationella perspektivet märks varje dag”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Delta i Universums undersökning!

Är du en Ledare, en Entreprenör eller en Jägare? Genom Universums karriärtest får du reda på vilken karriärtyp du är och vilka arbetsgivare som passar din profil.

Läs mer
Din karriär
Världens äldsta bloggare: “Det är aldrig för sent”

Hon kom över en gammal dator vid 90 års ålder och slog igenom som bloggare vid 99.

Läs mer
Din karriär
Nordens mest attraktiva arbetsgivare

För nionde året i rad presenterar vi listan över Nordens mest attraktiva arbetsgivare. Universums nordiska studentundersökningar avslöjar vad 66 964 ekonomi-, teknik- och data/IT-studenter runt om i Norden har för karriär- och arbetslivsförväntningar. Undersökningen visar att studenterna är väl insatta i, och har en klar uppfattning om vad olika arbetsgivare kan erbjuda dem. När de väljer arbetsgivare fokuserar de främst på sig själva och försöker hitta en bra utgångspunkt för sin framtida karriär.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer