Civilingenjör

Essity

”Vi jobbar för minskad miljöpåverkan och en hållbar omställning”

2024-05-27

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Julia Sjöberg

Carl Karheiding har en passion för miljö och natur. På det ledande globala hygien- och hälsobolaget Essity är han med och skapar hållbara innovationer.

Sedan 2019 är Carl Karheiding miljöspecialist på hygien- och hälsoföretaget Essity. I sin roll är han med och bidrar till att minska bolagets miljö- och klimatpåverkan redan i tidigt skede. 

 

– Här jobbar jag med hållbara innovationer. Jag och mina kollegor är med i hela utvecklingsprocessen för produkter och tjänster samt i uppföljningen av dem, säger han.

Carl Karheiding.

Titel: Environmental Specialist. 

Utbildning (skola och examensår): Industrial Ecology, Chalmers tekniska högskola, examen 2011. 

Råd till dem som är på väg ut i arbetslivet: ”Våga vara unik. Det är ofta många människor på en arbetsplats, och det är de unika kompetenserna som bidrar till helheten.”

Hur beskriver du Essity för en nära vän?

– Vi är ett hygien- och hälsoföretag med produkter som alla känner till som blöjor, servetter och toapapper. Essity är ansvarstagande och jobbar mycket med att bryta tabun, oavsett om du är man eller kvinna, ung eller gammal ska du känna dig bekväm med våra produkter.

Berätta mer om din tjänst!

– Jag och mina kollegor är specialiserade på hållbarhetsbedömningar och livscykelanalyser och stöttar hela organisationen i det arbetet. Vi är involverade i många projekt och kan påverka under hela processen. Det är omväxlande och intressant. 

Hur jobbar ni med utveckling?

– För att kunna göra vårt arbete så bra som möjligt hållbarhetsmässigt måste vi först förstå produkten eller tjänsten. Det gör att vi kan ställa de rätta frågorna och därefter föreslå var fokus ska ligga. Det är en utmaning att försöka förstå alla produkter vi gör på företaget, men det är också roligt. 

Varför valde du Essity som arbetsgivare?

– Det var en väldigt intressant tjänst som passar mig perfekt. Jag samarbetade med Essity i mitt föregående jobb och visste att företaget har en lång tradition av att arbeta med hållbarhet. 

”Miljö och natur ligger mig varmt om hjärtat.”

Vad brinner du för och hur får du utlopp för det i ditt arbete?

– Jag har ett stort intresse för miljö och natur och i min profession kan jag göra mycket större positiv påverkan än vad jag kan som privatperson. Det är viktigt att förändra genom industrin och på så sätt minska miljöpåverkan och få en hållbar omställning. På Essity är vi många som jobbar med hållbarhet på olika sätt, som exempelvis mina kollegor inom inköp, produktutveckling, hållbarhetsanalys och kommunikation. Vi gör många väldigt bra saker och då gäller det att kunna kommunicera ut det på ett förståeligt sätt. 

Essity

Essity är ett globalt, ledande hygien- och hälsobolag. Varje dag använder en miljard människor världen över våra produkter, lösningar och tjänster. Vårt syfte är att bryta barriärer för välbefinnande för såväl konsumenter, patienter, vårdgivare och kunder som för samhället. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom Actimove, Cutimed, JOBST, Knix, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Modibodi, Nosotras, Saba, Tempo, TOM Organic, och Zewa. Under 2023 hade Essity en nettoomsättning på cirka 147 miljarder kronor (13 miljarder euro) och 36 000 anställda. Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information, besök essity.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Essity
”Jag har ständig kontakt med kollegor i alla världsdelar”
Läs mer
Niketh Venkatesh, Essity
Essity
”Graduate-programmet uppfyllde alla mina kriterier”
Läs mer
Lena Eriksson Ta, Essity
Essity
“Du kan utvecklas vidare både i Sverige och internationellt”
Läs mer
Essity
”På Essity är det bara du själv som sätter gränserna för din karriär”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Din karriär
Google: ”Konstruktiv missnöjdhet är något vi söker”

År efter år toppar Google listorna bland de mest attraktiva arbetsgivarna världen över, så även i årets studentundersökning.

Läs mer
Din karriär
Åtta misstag som kan kosta dig jobbet

Det finns vissa klaver du inte vill trampa i när du söker jobb. Som att låta som en robot, eller att stalka rekryterarna. Här är åtta misstag och hur du undviker dem.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer