Civilingenjör

Billerud

”Jag blir stolt över att våra produkter gör skillnad i samhället”

2020-05-11

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Christian Ekstrand

På BillerudKorsnäs bidrar civilingenjören Sofia Carlson till att ta fram pappersförpackningar som underlättar vardagen för människor i över 100 länder.

Sofia Carlson började på BillerudKorsnäs ettåriga traineeprogram hösten 2016. Sedan dess har hon bland annat hunnit arbeta som utvecklingsingenjör för forskning och produktutveckling. Tidigare i år bytte hon inriktning – och i den nya rollen på skogsindustriföretaget är hon en länk mellan kunderna och den tekniska produktionen.

Namn: Sofia Carlson.

Titel: Technical Service Manager.

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör systemteknik, Lunds tekniska högskola, examen 2016.

Smultronställe? ”Jag tycker om att vandra i skogen runt mina föräldrars sommarstuga i södra Östergötland.”

Hur ser karriärmöjligheterna ut?

– Det är lätt att prova på andra områden inom företaget och man uppmuntras att byta. Jag ville testa något nytt och har nu tagit ett steg närmare våra kunder. Min nya roll innebär framför allt att jag kommer att få resa mer och träffa fler människor. Vi har en del kunder i Latinamerika, och eftersom jag pratar spanska flytande så ville jag använda mig av det.

Berätta om din utveckling på BillerudKorsnäs!

– Under min tid som trainee fick jag följa hela kedjan i vår process av papprets utveckling som börjar med skogsplanteringar och hållbart skogsbruk. Jag besökte våra bruk, såg vilka produkter vi gör av trävarorna och avslutade på vårt säljkontor i Barcelona där jag lärde mig mycket om kunderna och deras krav. Nu hjälper jag våra kunder att välja rätt typ av papper efter deras behov, och jobbar även mycket i partnerskap med kundernas maskintillverkare.

”Våra produkter gör skillnad.”

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

– BillerudKorsnäs klassas som samhällsviktig verksamhet. Många av våra produkter gör skillnad under coronapandemin och vi har en hög orderingång på flera av våra produktgrupper. Vi producerar bland annat matförpackningar och medicinska produkter som det finns ett behov av och som underlättar för människor i vardagen. Det vi producerar är viktigt och det gör mig stolt.

Berätta om en utmaning du ställts inför och hur du löste den!

– För drygt ett år sedan blev jag projektledare för ett projekt på ett bruk i England som handlade om att få till en barriär på ett medicinskt papper. Det gällde att ha många möten för att kunna hålla igång projektet och det har varit en tuff utmaning som jag tycker har gått väldigt bra. Det var kul och utvecklande att samarbeta med kollegor över nationsgränser.

Billerud

Billerud är en världsledande leverantör av förnybart förpackningsmaterial. Avsikten är att vara det innovativa valet inom förpackningsindustrin och att tillsammans med sina partners skapa smarta förpackningslösningar. Billerud är ett internationellt företag med stark lokal förankring som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Läs mer: https://www.billerud.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Billerud
”Jag har alltid varit intresserad av problemlösning”
Läs mer
Niklas Sjögren är på väg att stiga in på BillerudKorsnäs kontor.
Billerud
”Det handlar om att leda, inspirera och motivera”
Läs mer
Jennie Pettersson står lutad mot ett fönster med armarna i kors på BillerudKorsnäs kontor.
Billerud
”Vi ersätter plast med papper – det känns bra i magen”
Läs mer
Billerud
”Vi utvecklar olika typer av förnyelsebara förpackningar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Sök jobb via Instagram

Det blir allt vanligare att söka jobb via sociala medier. Att söka jobb via Instagram ger dig en chans att vara kreativ och nå ut till en stor publik.

Läs mer
Din karriär
Tips för dig med siktet på en karriär utomlands

Att arbeta i andra länder ger oförglömliga upplevelser, värdefull erfarenhet och en konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Vi tipsar om saker att tänka på!

Läs mer
Din karriär
Så hög blir lönen för färdigbakade studenter

Mycket spelar in när unga ska välja arbetsgivare i dag.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer