2020-06-09
Text: Elsa Sjögren
Foto: Magnus Fond
Anneli af Klerckers resa till Systembolaget visar att det finns många vägar in i verksamheten.
Rollen som hållbarhetscontroller på Systembolaget fick Anneli af Klercker att ta ett kliv i en ny professionell riktning. Hon lämnade konsultföretaget där hon hade jobbat i flera år, satt i ledningsgruppen för och dessutom var delägare i. Som hållbarhetscontroller jobbar hon i dag med styrning och rapportering inom hållbarhet och bland arbetsuppgifterna finn ansvar för Systembolagets årliga hållbarhetsredovisning och att följa upp nyckeltal och aktiviteter.
Anneli af Klercker
Titel: Hållbarhetscontroller.
Utbildning: Internationell ekonomi, spansk inriktning, Linköpings universitet, examen 1995.
Vad inspirerar dig? ”Naturen. Ett blommande träd ger mig hopp samtidigt som det påminner om alltings bräcklighet.”
– Det var lite otippat att jag skulle hamna här. Jag är civilekonom i grunden och har jobbat inom industrisektorn i många år, bland annat som ekonomichef, men jag har alltid varit intresserad av helheten. Möjligheten att jobba mer inriktat på hållbar utveckling var en stor anledning till att jag 2012 blev konsult. Jag fick ett uppdrag på Systembolaget 2015 och vikarierade som hållbarhetsekonom. Jag kände tidigt att det var det roligaste jag någonsin gjort och stortrivdes. Vikariatet gick över till ett projektuppdrag och tio månader senare erbjöds jag att komma tillbaka och vidareutveckla rollen jag har idag. Det som fick mig att stanna var Systembolagets syfte att begränsa alkoholens skador i samhället och den höjda ambitionen inom hållbarhet.
– Det är stort fokus på personlig utveckling och personligt ledarskap. Vi får lägga tid på att konkretisera våra värderingar och varje år har vi etikdialoger där vi tillsammans diskuterar olika etiska frågor. På vår kompetensportal erbjuds olika e-utbildningar och man uppmuntrar medarbetare att bredda sig. På huvudkontoret är det många som kommer från butik, ett win win-utbyte.
– Här finns ett omtänksamt klimat på ett sätt som jag tycker är unikt. Systembolaget har ett samhällsuppdrag att begränsa alkoholens skadeverkningar och därmed ett långsiktigt perspektiv. Vi drivs inte av vinstmaximering utan säljer med ansvar vilket innebär att sälja och informera med omtanke. Som arbetsgivare är Systembolaget också mån om att man som medarbetare både mår bra här och nu och att man utvecklas.
Systembolaget
Entreprenör är ett vedertaget begrepp, men vad är egentligen en intraprenör? Enligt Magnus Klofsten (bilden), professor i entreprenörskap vid Linköpings universitet, rymmer rollen handlingskraft, visioner och en stor dos mod.
Läs merMed hjälp av resultaten från Universums karriärtest har man tagit fram fem olika karriärprofiler: Go-Getter, Globe-Trotter, Ground-Breaker, Change-Maker och Balance-Seeker.
Läs merExperten listar tre saker din blivande chef inte vill upptäcka vid en snabb googling.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer