Data IT

Trafikverket

”Jag ser dagligen att det vi levererar gör skillnad”

2020-06-09

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Patrik Lindström

Ida Benjaminsson, Trafikverket HK

Trafikverket kortar avstånden mellan människor och företag. Att vara med och bidra till utveckling och förvaltning av Sveriges infrastruktur lockade Ida Benjaminsson hit.

Ida Benjaminsson började som konsult åt Trafikverket 2018, då som kravledare och scrum-master i ett stort it-underhållsprojekt. Året efter fick hon en anställning på Trafikverket och sedan januari 2020 är hon tekniknära förvaltningsledare och ansvarar för att leda, planera och fördela arbetet kring en sammansatt leverans av it-stöd.
– Min roll handlar mycket om att upprätthålla rutiner som är viktiga för effektiv och värdeskapande förvaltning i det korta och långa perspektivet, säger Ida.

Namn: Ida Benjaminsson.
Titel: Tekniknära förvaltningsledare, inom enheten anläggningsinformation.
Utbildning: (skola och examensår): Kandidatexamen i informationssystem, Linnéuniversitetet, examen 2013.
Favoritsträcka: ”Tågsträckan mellan Borlänge och Sandviken är rogivande och går genom fin natur med mycket vatten och skog. Det känns lite som att göra en skogsvandring från insidan av ett tåg.”

Hur upplever du Trafikverket som arbetsgivare?

– Det finns en styrka i att Trafikverket är en stor organisation – det ger många möjligheter att testa olika roller och verksamhetsområden. Dessutom är arbetsgivaren duktig på att etablera mindre forum som gör att man känner sig både sedd och hörd. Det finns en trovärdighet bakom det som vi levererar, vi lever upp till det som vi signalerar utåt – och det är viktigt för mig. Jag ser dagligen att det vi levererar gör skillnad.

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Det finns en tillåtande och förstående kultur som gör att man vågar utmana sig själv, ta initiativ och testa nya roller. Precis som jag har gjort. Jag har leveranssäkra, kompetenta och härliga kollegor som är fyllda med driv och energi vilket bidrar till att jag växer och lär mig nya saker – det är i just den kombinationen vi får ut synergieffekter.

Berätta om något som gör dig stolt över din arbetsgivares insats!

– På Trafikverket får jag utöva mitt miljö- och samhällsengagemang i min vardag. Jag har småbarn och det blir så tydligt att klimat och miljö är den viktigaste frågan för kommande generationer. Vi står i ett skede där våra tankar måste bli till handlingar. Riksdagen har satt upp ett mål för att minska växthusgasutsläppen från inrikes transporter, med undantag för inrikesflyg, med 70 procent till 2030 och förutsättningar ska skapas för att Sverige ska komma ner till nollutsläpp 2045. En av förutsättningarna för att nå målet är att möjliggöra hållbara transporter för näringsliv och medborgare genom en tillförlitlig och robust infrastruktur för fossilfria transporter. Och där spelar Trafikverket en stor roll, vilket jag är stolt över.

Vad skulle du vilja ge för råd till den som är ny på jobbet?

– Utgå från de delar av dina arbetsuppgifter som är tydliga och lätta att greppa till en början för att undvika stress och prestationsångest. Bygg sedan vidare genom att vara nyfiken och våga ta hjälp av dina kollegor för att öka förståelsen. Så småningom kommer du till en nivå där du kan förstå och se helheten.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Det vi bygger kommer att underlätta för många människor”
Läs mer
Klara Mattsson, Trafikverket
Trafikverket
”Det är som en lyxig introduktion till Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Kulturen på Trafikverket ger mig motivation i det dagliga arbetet”
Läs mer
Trafikverket
”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Första hjälpen-guide för nya traineer

Hur kommer man in på bästa sätt på en ny avdelning och tar plats som trainee?

Läs mer
Din karriär
Så sticker du ut ur CV-högen!

Våga vara personlig och skriv inte för långt. Sug åt dig av talangagentens bästa cv-tips – och inspireras av fyra personer som tagit jobbsökandet till en helt ny nivå.

Läs mer
Din karriär
Sugen på att rädda världen?

Vill du vara en av de som tacklar klimathotet och jobbar mot en grönare framtid? Här är 5 yrken inom hållbarhet.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer