Civilingenjör

Trafikverket

”Kopplingen mellan forskning och verksamhet är spännande”

2021-06-01

Lästid ca 2min

210420 Höllviken
Agnes Lindell på Trafikverket.
Foto: André de Loisted

#42

Civilingenjör

Foto: Andre de Loisted

Trafikverkets egna industridoktorander är med och forskar för framtiden.

Trafikverket satsar årligen närmare 700 miljoner kronor i forsknings- och innovationsprojekt som oftast går till universitet, högskolor och företag som utvecklar nya lösningar. Myndigheten har även egna industridoktorander som är med och forskar för framtiden. En av dem är Agnes Lindell, verksamhetsutvecklare med inriktning på social hållbarhet. Hon forskar om social hållbarhet och hur det kan implementeras i verksamheten.

– Det är en fantastisk möjlighet. Jag är klar med licentiatavhandlingen och har fått fortsatt finansiering fram till sommaren 2025 för resterande del, säger Agnes.

Agnes Lindell

Titel: Verksamhetsutvecklare och industridoktorand.

Utbildning: Civilingenjör i väg- och vattenbyggnad, Lunds universitet, examen 2013. Licentiatexamen, Lunds universitet, 2020.

Vad innebär ditt forskningsprojekt?

– Jag undersöker social hållbarhet ur olika vinklar. Exempelvis vad det finns för utmaningar med de olika sociala kontraktkrav vi har på våra leverantörer. Och hur vi följer upp dem i projekten. Processen för förändringsledning inom social hållbarhet är det jag kommer att forska vidare om. När vi inför nya arbetssätt är implementeringen avgörande för att få bra effekt. Vi måste vara effektiva så att de når ut i hela organisationen till dem som ska arbeta med kraven, såsom projektledare och specialister.

Hur mycket satsar Trafikverket på forskning?

– Trafikverket finansierar forskning med 670 miljoner kronor per år och kommer att öka den summan ytterligare de kommande åren. Det är bra att vi också använder industridoktorander som redan finns internt. Vi tar tillvara på forskningen och använder i verksamheten. Just kopplingen mellan forskning och verksamhet är spännande och det är kul att få vara med i det arbetet.

Hur ser du på utvecklingsmöjligheterna på Trafikverket?

– Jag började 2014 och sedan dess har jag jobbat i flera spännande projekt och varit med och utvecklat verksamheten. Tack vare den uppbackning jag fått från bland annat ledare och chefer på Trafikverket har jag hela tiden utvecklats i mina roller och fått nya möjligheter. Att jag dessutom har fått fördjupa mig inom den forskning som myndigheten finansierar är toppen.

Topp 3 bästa sakerna med att jobba på Trafikverket

1 Att få vara en del av en myndighet som utvecklar samhället.

2 Alla utvecklingsmöjligheter som finns. Du kan fördjupa dig inom din profession, eller förflytta dig inom myndigheten.

3 Arbetsgivarens uppmuntran till balans i livet – det är viktigt i ett modernt och hållbart arbetsliv.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Naturvetare

Samhällsvetare

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”
Läs mer
Trafikverket
”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”
Läs mer
Patricia Ahonen på kontoret på Trafikverket.
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Johan Wande Trafikverket HK
Trafikverket
”Extremt duktiga och kompetenta kollegor förgyller min vardag”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Tips för dig med siktet på en karriär utomlands

Att arbeta i andra länder ger oförglömliga upplevelser, värdefull erfarenhet och en konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Vi tipsar om saker att tänka på!

Läs mer
Din karriär
Dopaminkick – därför vill vi tjäna ett högre syfte

Den egoistiska eran är över, nu vill vi hjälpa andra och skapa en mer solidarisk och hållbar värld. Varför känner vi så, och vad är det egentligen som händer i oss när vi får arbeta för ett större sammanhang?

Läs mer
Din karriär
6 poddar som boostar dig i vårsolen

Tanka på med energi och ny kunskap! Poddar som kommer lära dig nya saker, få dig att må bättre och göra dig mer framgångsrik.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer