Data IT

Trafikverket

”Extremt duktiga och kompetenta kollegor förgyller min vardag”

2021-06-01

Lästid ca 2min

Johan Wande Trafikverket HK

Foto: Patrik Lindström

Systemutvecklaren Johan Wande drogs till järnvägsbranschen och kände snabbt att han hamnat rätt.

Johan Wande gjorde sitt exjobb på Trafikverket och efter några år som konsult anställdes han 2018. Som systemutvecklare är han med och förvaltar och utvecklar operativa järnvägssystem som används av trafikledningen och externa järnvägsföretag.

– Möjligheten att vara med i utvecklingen av järnvägsbranschen och att kunna göra det från en mindre ort som Borlänge är svårslaget, säger han.

Johan Wande

Titel: Systemutvecklare.

Utbildning: Systemvetenskap, Högskolan Dalarna, examen 2015.

Brinner för järnvägen

Att ständigt bli utmanad och lära sig nya saker är en del av svaret på varför Johan trivs så bra på myndigheten.

– Min far har jobbat som lokförare så jag har alltid haft med mig järnvägen. När jag gjorde mitt exjobb på järnvägssidan kände jag – wow här vill jag jobba! Det växte snabbt till ett intresse som jag brinner för. Jag jobbar i en kreativ och stimulerande miljö och har extremt duktiga och kompetenta kollegor som förgyller min vardag, säger han.

Ständig utveckling

Trafikverksskolan är Sveriges ledande utbildare inom infrastruktursektorn. Årligen utbildas närmare 10 000 kursdeltagare runtom i Skandinavien.

– Jag får all den kunskap jag behöver. Trafikverksskolan är intressant. Där har jag exempelvis gått kursen järnvägsteknik för ingenjörer, vilket har ökat min förståelse för den verksamhet jag jobbar i.

Intressen tas tillvara

Johan och hans team har fokus på att ro ett utvecklingsprojekt i land som de arbetat med det senaste året. Den operativa trafikledningen behöver kunna se vilka tågsammansättningar som är ute på järnvägen, och det nya systemet bygger på ett dataformat som är bestämt på EU-nivå.

– Det innebär exempelvis att man kan se hur många vagnar loket drar, hur långt och tungt det är. Jag fick även möjligheten att delta i en grupp juniora deltagare i syfte att bidra med ett annat perspektiv till ledningsgruppen inom it. Gruppen hade bland annat i uppdrag att vara med och ta fram en introduktionsutbildning inom it för nyanställda. Det finns otroligt många intressanta möjligheter inom it på Trafikverket och jag har aldrig blivit bromsad i min utveckling.

Antingen-Eller

Distans

Kontor

Uppkopplad

Avkopplad

Staden

Landet

Strukturerad

Spontan

Tåg

Bil

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Om man tänker sig en graf så går min utvecklingskurva spikrakt uppåt”
Läs mer
Trafikverket
”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”
Läs mer
Patricia Ahonen på kontoret på Trafikverket.
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Går det att ersätta en människa?

Vad händer med våra jobb när robotar på riktigt tar steget in på arbetsmarknaden?

Läs mer
Din karriär
”Pengar och trygghet väger tungt”

Studentundersökningen 2022 visar att lönerelaterade faktorer som hög grundlön och framtida hög inkomst blir allt viktigare för studenterna.

Läs mer
Din karriär
Så hittar du de ”osynliga” jobben

Allt fler arbetsgivare skippar traditionella platsannonser till förmån för kontakter och sociala medier. Här tipsar experten om hur du hittar dessa dolda jobb, tar kontakt med intressanta arbetsgivare – och ökar möjligheterna att få ditt drömjobb!

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer